Cand introducem citricele in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2014-04-30
Cand introducem citricele in alimentatia copilului

Citricele - portocala, mandarina, lamaia sau grepfrutul - reprezinta o categorie de fructe ce poate fi introdusa in meniul copilului abia dupa varsta de 1 an. Nu prezinta un risc crescut de alergii, insa citricele consumate la varste prea mici pot cauza iritatii sau eruptii cutanate (la fundulet, in jurul gurii etc.) si probleme digestive, din cauza aciditatii crescute.

Portocalele sunt cele mai consumate si populare tipuri de citrice, dar singurele asupra carora medicii avertizeaza ca ar exista un risc usor mai crescut de alergii. Este indicat sa astepti pana ce copilul implineste 1 an pentru a le introduce in dieta, insa nu sa le ocolesti complet. Respecta regula celor 4 zile dupa introducerea lor si urmareste cu atentie reactiile organismului copilului.

Ce vitamine si minerale contin?

Portocalele contin o cantitate semnificativa de vitamina C si 12% din doza zilnica recomandata de fibre. Citricele, in general, contin o varietate de vitamine si minerale care le transforma in aliati ai cresterii si dezvoltarii sanatoase ale copiilor:

Vitamine:

  • Vitamina A;
  • Vitaminele B1, B2, B3, B6, B9;
  • Vitamina C;

Minerale:

  • Potasiu;
  • Calciu;
  • Fosfor;
  • Magneziu;
  • Fier;
  • Sodiu.

Cum alegi citricele bune?

Indiferent ca mergi sa cumperi portocale, lamai, grepfrut sau mangarine, aspectul, consistenta si greutatea reprezinta principalii factori de selectie pe care trebuie sa ii ai in vedere:

  • sa aiba un aspect placut, proaspat, coaja fara pete, lovituri sau pori mari; nuantele sa fie vii, aprinse, luminoase;
  • sa aiba o consistenta tare, atunci cand le apesi;
  • sa fie grele atunci cand le iei in mana (daca par usoare, inseamna ca sunt "trecute", iar continutul este uscat si buretos, deshidratat).

La ce mese ale copilului se introduc citricele?

Ca orice alta masa de fructe, citricele se consuma adesea dimineata, inainte cu 30 de minute de mesele cu lapte sau la distanta de 2 ore dupa aceea. Mai pot fi servite copilului si intre pranz si cina. Avand in vedere ca cel mic trece de varsta de 1 an cand incepe sa testeze gustul citricelor, acestea pot fi oferite si ca gustari (finger food) intre mese.  

Cum le pregatesti si servesti?

Imediat dupa varsta de 1 an, citricele se servesc copilului in stare naturala, sub forma de suc, simple ori pasate, in combinatie cu alte fructe. Citricele nu se prepara termic decat daca sunt introduse in deserturi ori dulceturi si gemuri.  

Cu ce alte alimente le poti asocia?

Cele mai corecte asocieri ale citricelor sunt cu fructele din aceeasi categorie. Insa pentru a mai reduce din aciditatea acestora si din gustul foarte acru, adesea dezagreabil pentru copil, este recomandat sa le combini cu fructe mai dulci: capsuni, banane, caise, piersici, pere etc.  

La ce varsta ai introdus prima oara citricele in alimentatia copilului? Cu ce tip de citrice ai inceput si cum le-a tolerat? Spune-ne cum sa facem citricele mai usor de tolerat de sistemul digestiv sensibil al copilului si cele mai bune metode de preparare pentru el, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Citrice Portocala Lamaie

Articole recomandate

Citeste si despre