Suzeta

/ / Modificat: 2017-05-10
Suzeta

Reflexul de supt este primul reflex care apare la bebelus si ilustreaza atat nevoia de hranire cat si pe cea de relaxare. Ultrasunetele arata ca, inca din burta mamei, bebelusul isi suge degetul. Daca un copil nu are suzeta, cel mai probabil acesta isi va suge degetul. Acesta din urma este un obicei la care se poate renunta mai usor, insa unii bebelusi fac bataturi sau rani la degetul pe care il sug.

Cand este suzeta utila?

Nu exista nicio indoiala ca pe parcursul primului an de viata suzeta este esentiala. La inceput, impulsul reflexului de supt poate fi atat de puternic incat sa para ca bebelusul nu vrea sa se mai dezlipeasca de san sau biberon. Iar atunci cand incetezi hranirea, bebelusul incepe sa planga.

Un bebelus care plange este foarte stresant si obositor, asadar, pentru binele sanatatii tale mentale si pentru calmarea bebelusului intervine suzeta.

Medicii recomanda folosirea suzetei in cazul unui bebelus care plange mult si sunt de parere ca aceasta nu ii face rau copilului si merita incercata. Totusi, la prima intalnire cu suzeta, unii bebelusi fie o accepta imediat, fie o refuza.

Beneficiile suzetei

Cele mai importante beneficii ale suzetei sunt:

• Calmeaza bebelusul inainte de somn;

• Il tine adormit pe bebelus – daca se intampla ca acesta sa se trezeasca noaptea, e posibil sa inceapa sa suga suzeta si poate adormi la loc fara sa deschida ochii;

• Ofera bebelusului sentimentul de securitate, asociat reflexului de supt.

• Impedica sau intarzie obiceiul bebelusului de a suge degetul, obicei care poate duce la probleme dentare in timp;

• Un studiu arata ca adultii care au folosit o suzeta cand erau bebelusi sunt mai putin predispusi sa inceapa sa fumeze;

• Un alt studiu arata ca adormirea bebelusului cu o suzeta in gura poate reduce riscul de moarte subita;

Din nefericire, folosirea unei suzete poate fi si daunatoare pentru bebelus.

Posbile probleme cauzate de folosirea suzetei

In primele saptamani, suptul bebelusului stimuleaza sanul mamei sa produca exact cantitatea necesara de lapte matern. Atunci cand bebelusul are nevoie sa suga, iar mama ii ofera suzeta, exista posibilitatea ca productia de lapte matern sa scada, din lipsa alaptarii bebelusului ori de cate ori acesta cere.

Astfel, exista posibilitatea sa nu ii poti oferi bebelusului cantitatea de lapte matern de care are nevoie, iar plansul lui sa te determine sa ii oferi din nou suzeta. Si asa intri intr-un cerc vicios al lipsei de lapte matern si un bebelus agitat.

De aceea este important sa eviti folosirea suzetei sau macar sa reduci frecventa folosirii acesteia, mai ales in primele sase saptamani dupa nastere.

Suzeta nu are numai beneficii, ci si riscuri. Acum cativa ani, in Australia au fost retrase de pe piata cateva serii de suzete care prezentau risc de inecare pentru bebelusi. Acestea aveau un grad scazut de siguranta din cauza ca nu aveau marimea standard, nici gaurile de ventilatie suficient de mari si nici inelele de apucare sigure.

Urmatoarele suzete importate de peste ocean in Australia au fost retrase de pe piata:

• Ai-Non PN 129
• Apple Baby Necessities 333
• Apple Baby New Series of Infant Necessities Baby Dummy
• Apple Healthy Baby Pacifier BW2235
• AQIN Potato Dummy
• Crib Mates 2 Pack Pacifier
• Happy Angel Dummy
• Pigeon Silicone Pacifier "Step 2" 5 months plus (5 luni plus)
• Pinkie Baby’s Best Need D014 Dummy
• Pinkie "Oh, my first kiss" D006 Dummy
• Smile Bear 3-Piece Nipples Soother and Chain BN1061
• Smile Bear Baby Necessaries Pacifier
• Soother Baby Pacifiers
• Toys Dummy

Afectarea vorbirii la bebelusi

Un logoped din Manchester a descoperit ca peste jumatate din copiii care veneau la cabinetul sau erau amatori de suzeta. Acesta este de parere ca folosirea cu regularitate a suzetei poate duce la probleme de vorbire din urmatoarele motive:

• Un bebelus cu o suzeta in gura are mai putine oportunitati sa silabiseasca;
• Abilitatea unui bebelus mai mare de a inghiti poate fi afectata;

Cand va incepe sa vorbeasca, copiii care au fost crescuti cu suzeta este posibil sa vorbeasca nu din partea frontala a maxilarului, ci din spate, pronuntand "ch" in loc de "t".

Logopedul mai sustine ca folosirea frecventa a suzetei poate duce la probleme cu dantura, dintre care cele mai importante sunt asezarea corecta a dinilor pe coroana si aparitia cariilor. Este bine de stiut totusi ca si suptul degetului poate avea consecinte negative asupra dintilor, iar medicii spun ca sunt mai multe cazuri de copii care sugeau degetul si au facut carii, fata de cei care foloseau suzeta.

Folosirea suzetei in mod rational

Acelasi logoped crede ca este in regula sa recurgi la suzeta in masura in care o folosesti rational si in mod selectiv. Ca masuri de siguranta pentru folosirea suzetei, logopedul recomanda:

• Nu folosi suzeta ca solutie de calmare instanta, ci incearca sa identifici sursa problemei, deoarece de cele mai multe ori bebelusul plange pentru ca are nevoie de ceva;

• Nu iti face un obicei din a folosi suzeta, ci utilizeaz-o numai atunci cand este nevoie;

• Priveste suzeta ca o solutie pe termen scurt si inceteaza sa o folosesti cat mai curand posibil, pana cel tarziu la 10 sau 12 luni.

• Nu inmuia suzeta bebelusului in nimic dulce, deoarece acest fapt poate favoriza aparitia cariilor.

• Daca bebelusul inca mai folosete o suzeta atunci cand incepe sa vorbeasca, descurajeaza-l in ceea ce priveste vorbitul cu suzeta in gura.

Renuntarea la suzeta

Renuntarea la suzeta se poate face direct sau gradual. Majoriatea sugarilor carora li s-a impus direct renuntarea la suzeta au fost nelinistiti 2-3 zile (si nopti), dupa care s-au acomodat. Interval de timp convenabil, daca esti de parere ca poti rezista. La cei la care s-a redus folosirea suzetei, chinul s-a prelungit atat pentru mama cat si pentru bebelus.

Parerile specialistilor

Bebelusilor chiar le place suptul. In primul an de viata trec prin ceea ce Freud numeste stadiul oral al dezvoltarii. Aceasta etapa ajuta bebelusii sa supravietuiasca primelor luni de viata. Unii au reflexul de supt mai puternic decat altii si de aceea au nevoie sa il exercite si intre hraniri.

Unii bebelusi pot deveni foarte agitati atunci cand simt reflexul de supt si este indicat sa le faci pe plac si sa le oferi si o suzeta. Problema cu suzeta apare atunci cand bebelusul o folosete de prea mult timp, fapt care afecteaza dezvoltarea dentitiei si vorbirea.

Medicii incurajeaza mamicile sa le dea bebelusilor suzeta atunci cand acestia o vor, insa doar atunci cand este necesar si sa renunte la ea la varsta de aproximativ sase luni. Bebelusii nu au memorie pe termen lung inainte de aceasta varsta si vor uita repede ca au avut vreodata suzeta. Functioneaza de fiecare data!

Sursa SfatulMedicului.ro.

Parerile logopezilor

"Parerile specialistilor sunt impartite. Unii considera ca folosirea suzetei nu influenteaza dentitia si bolta palatina, altii cred ca numai folosirea suzetelor corespnzatoare varstei si nu peste o anumita varsta nu are efecte negative, iar in cealalta categorie sunt cei care spun ca folosirea suzetei determina deformari ale dentitiei, malocluzie si poate deformari ale boltei palatine. Aceste deformari constituie etiologia dislaliilor organice, ce presupune imposibilitatea emiterii corecte a unuia sau mai multor sunete.

Deformarea boltei palatine determina si tulburari ale vocii constand in distorsionari ale rezonantei sunetelor. In aceasta situatie interventia logopedica este necesara, dar trebuie insotita de tratament ortodontic.

Dupa parerea mea, ar trebui sa se aiba in vedere faptul ca folosirea in permanenta a suzetei impiedica dezvoltarea limbajului, deoarece copilul este preocupat de aceasta activitate, care nu-i permite sa si vorbeasca in acelasi timp", este de parere Ionela Ghizdavu, Logoped - Psihopedagogie speciala.

Parerile dentistilor

"Medicii stomatologi nu sunt de acord cu folosirea suzetei. Aceasta din mai multe motive si anume:

• Prin actul de a suge suzeta se poate determina dezvoltarea anatomica neuniforma a maxilarelor, cat si un dezechilibru muscular al buzelor.

• Poate aparea sindromul de suzeta, manifestat prin carii pe dintii temporari, localizate pe incisivii superiori si inferiori(aceste carii pot distruge dintii pana iau chiar forma suzetei). Acest sindrom este favorizat si de inmuierea suzetei in sirop, dulceata, gem, zahar pudra sau miere.

• Suzeta impiedica cresterea normala a incisivilor si a caninilor, inclinand spre exterior incisivii.

• Daca micutul tine suzeta in gura in partea laterala, malformatia apare la nivelul caninilor si a molarilor de lapte. Atunci si mandibula deviaza lateral  si creste asimetric.

• Suzeta afecteaza si deglutitia, rezultand deglutitie atipica sau infantila (creeaza dificultati de alimentatie)", sustine Mirela Comancianu, Medic primar - Stomatologie generala

"Folosirea suzetei trebuie intrerupta dupa varsta de 2 ani si jumatate sau 3 ani. Renuntarea este dificila uneori, dar este benefica pentru dezvoltarea armonioasa a arcadelor dentare. In cazul in care este folosita un timp foarte indelungat si mai ales asociata cu sugerea degetului, poate duce la deformari ale oaselor maxilare si ale dintilor", este de parere Dr. Elena Vuzitas, DENT ESTET 4 KIDS.

Ce spun mamicile despre suzeta

Mamcile spun ca din metodele aplicate de ele cand a venit vorba de renuntarea la suzeta, cele mai de succes au fost:

• Renuntarea la suzeta la aniversarea zilei de nastere – o mamica si-a convins baietelul sa puna suzeta in cosul de gunoi din bucatarie inainte sa isi desfaca vreun cadou;

• Renuntarea la suzeta in schimbul unei jucarii foarte dorite – o mamica a aranjat la un magazin local ca atunci cand va veni cu bebelusul ei, acesta sa primeasca in schimbul suzetei jucaria pe care si-o dorea cel mai mult;

O mamica era convinsa ca nu ii va da niciodata fetitei ei o suzeta, insa in jurul varsteri de 5 luni nu se mai putea concentra din cauza scancetelor acesteia. O prietena i-a cumparat o suzeta insa, care a calmat-o pe fetita imediat, iar mamica a realizat ca a gresit avand o prejudecata despre suzete. Fetita nu numai ca era ulterior fericita, dar si bine dispusa.

Alta mamica a experimentat situatia in care fetita ei era dependenta de suzeta si inca o folosea la varsta de trei ani. A reusit sa o convinga doar sa lase suzeta acasa cat timp era la gradinita, insa imediat cum venea acasa o cerea si devenea de neconsolat daca ii era refuzata. Mersul la un logoped a ajutat-o mult ulterior, deoarece vorbirea fetitei fusese afectata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Suzeta bebelusi Suzeta la bebelusi Suzeta sugari Suzeta copii

Articole recomandate

Citeste si despre