Medicul Mihai Craiu, despre nebulizator: "Ar fi intelept sa il incuiati in dulap"

/ / Modificat: 2021-08-19
Medicul Mihai Craiu, despre nebulizator:

Medicul pediatru Mihai Craiu a revenit, pe pagina sa de socializare Spitalul Virtual pentru Copii, asupra unui subiect pe care l-a tratat in repetate randuri: nebulizarea. 

Pediatrul spune ca nebulizatorul nu ar trebui folosit daca un copil are nasul infundat, insa multi parinti si medici au facut o obosesie pentru acest aparat.

„Cateva vorbe despre obsesia nationala pentru nebulizare, existenta in Romania.Suntem realmente dependenti emotional (medici si parinti deopotriva) de administrarea unor medicamente pe cale inhalatorie, cu ajutorul unui nebulizator, la primul muc in nasul copilului. Ea este vazuta ca un panaceu universal, pentru orice tip de suferinta in spectrul aparatului respirator sau ORL. Copilul cu tuse, cu raguseala, avand nas infundat sau care sforaie primeste imediat un coctail de „diverse” sub forma de medicatie inhalatorie, pe cale nebulizata.

E bine? E rau? E util? Cum este, de fapt?

Automedicatia e, in multe cazuri, inutila si, uneori, chiar daunatoare. Trebuie sa apelam la medic. La un medic ce respecta protocoalele, nu la unul care inventeaza, exersandu-si creativitatea, cu riscurile de rigoare. (link direct protocoale) 

Protocoalele spun ca utilizarea bronhodilatatoarelor (BD) in majoritatea formelor de bronsiolita este inutila. Si este descurajata folosirea lor inca din 2014 (link direct sursa informatiei) Dar noi, in Romania folosim deseori argumentul pesimist ca in lipsa utilizarii BD, la copiii cu bronsiolita, va aparea agravarea acestora.

Stim ca e inutila utilizarea de rutina. Dar e periculoasa lipsa utilizarii?

Acest articol recent din Pediatrics (poza) arata ca NU exista nici un pericol daca reducem „superoferta” de nebulizari cu BD.

In 49 de spitale din SUA au fost analizate cele 446.696 prezentari de sugari cu bronsiolita acuta, consemnate intre 2010 si 2018. Un numar enorm!

Si s-a observat ca scaderea majora (de la peste 50% la ceva in jur de 20% a folosirii BD - deh, nici la ei nu respecta toti protocoalele si sunt invocate exceptii de la regula) a utilizarii acestora NU au crescut ratele de spitalizare sau de revenire la Urgente.

CONCLUZIA MEA - ar fi intelept sa incuiati in debara aparatul de nebulizat, daca aveti un copil altfel sanatos. Nebulizarea de BD la domiciliu nu ajuta niciun sugar cu bronsiolita!”, a scris dr Mihai Craiu pe pagina de Facebook intitulata „Spitalul virtual pentru copii”. 

Taguri Nebulizator Raceli copii

Articole recomandate

Citeste si despre