Medicul Mihai Craiu atrage atentia: "Copilul cu diagnosticul de "bronsiolita acuta" nu are nevoie de nici un fel de nebulizare"

/ / Modificat: 2022-02-15
Medicul Mihai Craiu atrage atentia:

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atentia ca in ultimele zile au ajuns la spital tot mai multi copii care sunt diagnosticati cu bronsiolita acuta. Cei mai multi dintre ei sunt sugari si prezinta forme destul de grave ale bolii. Medicul precizeaza insa ca este foarte important ca parintii sa stie ca in cazul bronsiolitei acute nu se administreaza niciun fel de nebulizare. Iata mai jos mesajul integral transmis de pediatrul Mihai Craiu, pe pagina de socializare Spitalul Virtual pentru Copii. 

Copiii internati in sectia de boli respiratorii a INSMC au deseori diagnosticul de bronsiolita acuta. In special in sezonul rece. Acum sunt mai multi sugari spitalizati cu acest diagnostic... pacienti cu varsta foarte mica si avand severitate mare, astfel incat este necesara administrarea de oxigenoterapie continua si monitorizare cardio-respiratorie.

Fiind una dintre cele mai frecvente boli respiratorii la sugar si avand un potential de agravare semnificativ, pentru bronsiolita acuta s-au elaborat protocoale de diagnostic si de tratament. Exista chiar si unul romanesc, ce este drept, ceva mai vechi.

Voi face referire la alte 2 protocoale : protocolul din SUA al AAP - respectiv la cel Australian, care este cel mai nou dintre cele disponibile (din 2020) 

Toate acestea spun acelasi lucru :

1. NU se administreaza Ventolin de rutina.

2. NU se administreaza corticoizi - NICI prin nebulizare, nici pe cale orala si nici injectabil intramuscular / intravenos, de rutina.

3. Nu se administreaza adrenalina decat in situatii exceptionale, cand severitatea bolii o impune.

4. Nu se nebulizeaza solutii hipertone de NaCl, de rutina.

5. Nu se administreaza antibiotice, nici macar Azitromicina (desi e foarte populara acum, un fel de panaceu) 

6. Nu se administreaza antivirale.

Evident ca exista pacienti cu bronsiolita foarte grava, care au nevoie de o abordare personalizata...

DAR

Copilul ce este trimis acasa cu diagnosticul de "bronsiolita acuta" NU ARE NEVOIE de nici un fel de nebulizare cu medicatie activa (nici cu Fluticazona, care se gaseste greu, nici cu altceva!) si NICI de antibiotice. 

Cazurile grave, cu insuficienta respiratorie, se trateaza in spital si ar putea avea nevoie de unele medicamente care nu sunt recomandate de rutina.

Va rog respectuos sa opriti avalansa aceasta de nebulizari facute inadecvat la domiciliu! O simpla ancheta jurnalistica ar dovedi ca astazi peste 1000 de copii mici primesc aceste medicamente, in mod inutil si probabil daunator.

Bronsiolita acuta nu reprezinta un deficit de cortizon in corpul copilului dvs sau in caile respiratorii ale acestuia!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bronsiolita copii Nebulizator

Articole recomandate

Citeste si despre