Cum se folosesc corect antisepticele si dezinfectantii cand copilul se raneste

/ / Modificat: 2019-11-07
Cum se folosesc corect antisepticele si dezinfectantii cand copilul se raneste

Copil cuminte si baba frumoasa nu prea vezi, spune o vorba romaneasca. Extrapoland, e greu sa gasesti si un copil fara julituri si "semne de buna purtare". Important este cum tratezi un copil atunci cand face "buba" pentru ca stii deja ca nu trece doar daca pupa mama, chiar daca pe cel mic s-ar putea sa il doara mai putin.

Copiii au nevoie sa se joace, au nevoie sa fie neastamparati, iar nazdravaniile lor se soldeaza de multe ori cu rani. Fie ca vorbim de o julitura usoara, fie ca vorbim despre o buba care se lasa cu mult sange, este important sa stii care sunt antisepticele cele mai potrivite pentru aplicarea imediata, ca sa nu fie nevoie mai tarziu de antibiotice.

Antisepticele si dezinfectantii sunt substante chimice utilizate pentru a evita infectarea ranilor atat de comune la copii. Cei mici se vor lovi, se vor taia, se vor juli si vor varsa rauri de lacrimi cand vor vedea sange, oricat ar fi el de putin.

Stii deja ca nu orice bubita impune o vizita la medic, asa ca este important sa stii, ca parinte, cum sa tratezi o rana si cum sa opresti o hemoragie. Antisepticele si dezinfectantii sunt de mare ajutor pentru a evita ca o buba sa se infecteze si sa faca loc la complicatii.

Primul pas este sa speli rana cu apa si sapun; clatesti, iar apoi aplici un antiseptic. Daca rana este superficiala, nu se impune aplicarea unui pansament, insa poti aplica antiseptic de doua sau trei ori pe zi. In cazul ranilor profunde, dupa curatare si dezinfectare poate fi nevoie de o vizita la medic.

Care este diferenta dintre antiseptice si dezinfectanti

Antisepticele sunt substante care distrug sau inhiba dezvoltarea microorganismelor atunci cand sunt aplicate pe tesut viu. Se folosesc pentru a preveni infectarea ranilor sau pentru tratarea infectiilor. Folosite corect, antisepticele elimina nevoia utilizarii antibioticelor.

Dezinfectantii distrug microorganismele si previn infectiile atunci cand sunt aplicate pe suprafete inerte sau pe materiale. Se pot folosi si direct pe piele, pentru a o dezinfecta inainte de o interventie chirurgicala.

Care sunt cele mai folosite substante antiseptice si pentru dezinfectare

Betadina actioneaza prin eliberarea iodului pe care il contine. Poate fi in stare lichida, solida, de gel, solutie bucala sau preparat vaginal. Are actiune bactericida si fungicida, precum si antivirala si sporicida. Nu este recomandat a se folosi la nou nascuti sau gravide, din cauza continutului ridicat de iod. Poate provoca dermatita de contact.

Clorhexidina este o substanta chimica din familia binguanidelor. Se foloseste sub forma de saruri si este, in prezent, antisepticul cel mai des folosit in tratarea ranilor. Actioneaza rapid dupa aplicare. Are actiune bactericida si fungicida. Poate fi folosita si la nou nascuti, inclusiv la curatarea bontului ombilical. Este folosita de multe ori in apele de gura sau in pasta de dinti, pentru proprietatile sale antiseptice, fiind utila spre exemplu, in tratarea gingivitelor. Spre deosebire de betadina, este mai eficienta, actioneaza mai rapid si pe termen mai lung; in plus, este mai ieftina si are mai putine efecte secundare.

Alcoolul medicinal este foarte des folosit, dar nu se aplica niciodata pe o rana deschisa. Are actiune bactericida, dar este foarte iritant.

Apa oxigenata sau peroxidul de hidrogen se foloseste, de asemenea, la tratarea ranilor, dar provoaca arsuri in cazul ranilor deschise. Actiunea sa bactericida este una scazuta.

Merbromina este un alt antiseptic clasic pentru dezinfectarea ranilor, dar poate provoca reactii de hipersensibilitate si are doar actiune bacteriostatica si fungistatica.

Taguri Rani

Articole recomandate

Citeste si despre