Dezinfectanti coronavirus. Medic: "Spirtul NU este bun"

/ / Modificat: 2020-03-12
Dezinfectanti coronavirus. Medic:

Romania a intrat in scenariul doi de corobavirus, cu 49 de persoane infectate cu COVID-19. Autoritatile au luat masuri de prevenire a infectarii cu noul virus, dar cel mai important este ca cetatenii sa respecte regulile de igiena. 

Printre acestea spalatul mainilor cu apa si sapun sau cu definzectanti. Spalarea mainilor cu apa si sapun sau folosirea frecarii pe baza de alcool elimina virusul daca acesta se afla pe maini.

Prof. Dr. Adrian  Streinu - Cercel , managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals,"  a precizat care sunt cei mai buni dezinfectanti pentru a ne feri de infectarea cu coronavirus. Desi foarte multe persoane il foloseste, specialistul a spus ca spirtul medicinal nu este eficient.

"Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseste la nimic. Spirtul medicinal nu este bun. Substantele pe baza de alcool, dar speciale, pe baza de biocide sunt bune. Spirtul nu este biocid. Sunt bune si substantele pe baza de clor, dar nu clorhexidina pentru ca s-a demostrat ca nu este activa pe coronavirus. Este lucru cert in documentele oficiale ale OMS. Cele din bucatarie care au clor sunt foarte bune, numai ca acelea si ard. Atunci, trebuie avuta foarte mare grija pentru ca structura pielii mainii este foarte importanta pentru viata de zi cu zi," a declarat medicul in emisiunea "Sinteza Zilei," de la Antena 3.

Cum se previne infectarea cu coronavirus

Respecta igiena respiratorie

Cand tusesti si stranuti, acopera gura si nasul cu pliul cotului sau cu un servetel - arunca servetelul imediat intr-un cos inchis si curata mainile cu un dezinfectant pe baza de alcool sau cu sapun si apa. DE CE? Acoperirea gurii si a nasului cand tusesti sau stranuti previne raspandirea germenilor si a virusurilor. Daca stranuti sau tusesti in palme, poti contamina obiectele sau persoanele pe care le atingi.

Pastreaza distanta de siguranta

Mentine distanta de cel putin 1 metru intre tine si alte persoane, in special cele care tusesc, stranuta si au febra. DE CE? Atunci cand cineva care este infectat cu o boala respiratorie, cum ar fi 2019-nCoV, tusea sau stranutul proiecteaza mici picaturi care contin virusul. Daca esti prea aproape, poti inspira virusul.

Evita sa iti atingi ochii, nasul si gura

DE CE? Mainile ating multe suprafete care pot fi contaminate cu virusul. Daca iti atingi ochii, nasul sau gura cu mainile contaminate, poti transfera virusul de la suprafata la voi. Daca ai febra, tuse si dificultati de respiratie, mergi din timp la medic.

Taguri Adrian streinu cercel Coronavirus

Articole recomandate

Citeste si despre