Sughitul, simptome si ingrijiri

/ / Modificat: 2013-05-17
Sughitul, simptome si ingrijiri

Sughitul este o manifestare clinica involuntara destul de sacaitoare, pe care toti oamenii o experimenteaza cel putin o data in viata. De la bebelusi, copii mici sau adulti, sughitul este o manifestare a organismului care apare la orice varsta. Un episod de sughitat poate dura de la cateva secunde, pana la minute bune, moment in care este indicat sa apelezi la masuri terapeutice sau remedii naturiste care potolesc rapid simptomele incomode!

Simptomele sughitului

Sughitul este o manifestare a organismului provocata de inspiratia spontana (a aerului) in urma unei contractii bruste a diafragmei - muschiul care separa abdomenul de cutia toracica si care joaca un rol esential in respiratie.

Asadar, sughitul apare in urma contractiilor spastice si involuntare de la nivelul diafragmei. Acestea au un caracter repetitiv. Contractiile apar de mai multe ori pe minut si determina aparitia zgomotelor caracteristice sughitului. Acest zgomot, usor aspru, scos in timpul sughitului este si singurul simptom al acestei manifestari. Nu este insotit de durere sau de alte manifestari, ci este doar neplacut sau inconfortabil.  

Tratamentul sughitului

In situatiile in care sughitul este provocat de consumul excesiv si rapid al alimentelor la o singura masa, al bauturilor carbogazoase sau de trecerea brusca de la o temperatura la alta, nu are nevoie de niciun tratament, ci trece de la sine, fara a lua nicio masura in acest sens.

Totusi, atunci cand episoadele de sughit apar cu o frecventa destul de mare ori sunt foarte greu de suportat, este important sa mergi la medic, pentru mai multe investigatii.

Exista si cauze patologice care pot determina aparitia sughitului, cele mai multe dintre ele regasindu-se la nivelul sistemului nervos central (tumori cerebrale, meningita, encefalita, traumatisme cerebrale). Insa si diabetul, insuficienta renala, deshidratarea si administrarea diverselor medicamente pot determina aparitia acestei manifestari inconfortabile.

In astfel de cazuri, tratarea cauzelor care determina afectiunea reprezinta si solutia pentru a stopa aparitia sughiturilor. De aceea, este important consultul medical si investigarea tuturor cauzelor care ar putea sta la baza lor.

Medicul iti poate prescrie si tratament farmacologic (medicamente) in cazul in care episoadele de sughit dureaza mai mult de doua zile si sunt destul de suparatoare:

  • antipsihotice (clorpromazina);
  • antivomitive (metoclopromid);
  • relaxante musculare (baclofen).

Daca sughitul nu trece cu medicamente sau prin tratarea cauzelor care au dus la aparitia lui, medicul ar putea recomanda realizarea unei injectii cu anestezic la nivelul nervului frenic (care inerveaza diafragma) pentru a stopa contractiile.  

Remedii naturiste impotriva sughitului

Atunci cand te confrunti cu episoade severe de sughit, care par sa nu inceteze nici dupa cateva minute, si nu vrei sa iei medicamente, poti apela la remedii naturiste. Nu sunt atestate stiintific, dar statisticile si experienta multora a demonstrat ca functioneaza.

Iata cateva dintre cele mai sigure tratamente naturale pe care le poti incerca pentru a combate sughitul:

  • respira accelerat intr-o punga de hartie;
  • tine-ti respiratia timp de zece secunde;
  • administrarea unei linguri de unt de arahide;
  • fa gargara cu apa foarte rece;
  • administrarea unei lingurite de zahar;
  • consumul unor bucatele mici de ghimbir;
  • comprese cu gheata la nivelul diafragmei.

Desi sughitul are un caracter idiopatic (nu este asociat cu vreo boala), exista riscul ca episoadele severe si frecvente ale acestei manifestari clinice sa determine aparitia:

  • aritmiilor;
  • refluxului gastroesofagian;
  • tulburarilor somnului;
  • intarzierii procesului de vindecare a ranilor.

De asemenea, fara luarea unor masuri terapeutice utile pentru ameliorarea sughitului sever, exista riscul ca acesta sa interfereze cu vorbirea sau abilitatea de a manca. Poate determina intarzieri in dezvoltarea vorbirii la copii.  

Ce alte tratamente naturiste mai cunosti pentru combaterea sughitului? Spune-ne care este secretul tau pentru a face sughitul sa inceteze, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre