Viermisorii intestinali la copii

/ / Modificat: 2017-06-12
Viermisorii intestinali la copii

Viermisorii intestinali reprezinta o parazitoza care afecteaza intestinele copilului. Peste 50% dintre copii dezvolta aceasta afectiune. Metodele de contaminare sunt extrem de multe si totodata simple, iar in unele cazuri copiii ajung sa se reinfecteze.

Cum apar viermii intestinali la copii?

Ouale acestor viermi supravietuiesc pe suprafata corpului unui copil infestat cam 3 saptamani si se imprastie usor in jurul lui, in special printre copiii mici care baga adesea degete in gura sau care mananca cu mainile murdare.

Daca copilul se joaca cu un copil sau atinge o suprafata infestata cu astfel de viermi si apoi duce degetele in gura, este posibil sa se contamineze cu boala.

Odata ajunsi in intestine ouale se transforma in viermi de 1 cm lungime care arata ca un fir mai gros de ata alba. Viermele femela da nastere mai multor oua care se pozitioneaza in jurul anusului.

Care sunt simptomele?

  • scadere in greutate;
  • astenie;
  • iritabilitate si agitatie;
  • cearcane;
  • somn agitat;
  • mancarimi in zona funduletului;
  • dureri in zona buricului (un semn foarte important);
  • apetit alimentar diminuat;
  • episoade alternante de diaree si constipatie.

Surse de contaminare cu viermisori intestinali

Viermii intestinali au un grad crescut de contagiozitate, iar modul de contaminare este extrem de simplu.

  • atingerea unui alt copil infestat;
  • atingerea unor obiecte sau lucruri ale copiilor infestati;
  • fructe si legume nespalate;
  • lenjerie contaminata;
  • apa din fantani si balti.

Cum se diagnosticheaza viermii intestinali la copii?

Daca suspectezi aparitia acestor viermi in corpul copilului tau poti verifica singura daca acesta are sau nu aceasta afectiune. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa analizezi scaunul micutului pentru a depista viermii. O parte din acestia se elimina prin fecale. Viermii sunt mici si de culoare alba.

Daca nu reusesti sa ii depistezi astfel, este indicat sa mergi cu micutul la medic. Acesta va dispune realizarea unei hemoleucograme pentru a diagnostica afectiunea.

Cum se trateaza viermisorii intestinali?

Copii infestati cu viermi necesita tratament imediat. Copiii sub 2 ani trebuie dusi la medic pentru a se stabili un tratament adecvat. In rest, copiii mai maricei pot fi tratati cu medicamente specifice de la farmacie, la recomandarea unui farmacist.

Medicamentele distrug viermii, dar nu si ouale, de aceea este important ca pe toata perioada tratamentului copilul sa respecte toate regulile de igiena cat mai adecvat.

Cum poti preveni viermisorii intestinali

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci pentru a preveni aceasta afectiune este sa iti educi copilul intru respectarea tuturor regulilor de igiena. Spalatul pe maini inainte de fiecare masa, dupa fiecare iesire afara si dupa fiecare vizita la toaleta sunt obligatorii, iar fructele si legumele vor fi, de asemenea, spalate cu simt de raspundere inainte de a fi consumate.

Respectarea acestor reguli nu garanteaza in totalitate preventia acestei afectiuni, insa reduce considerabil riscurile ca aceasta sa se instaleze.

Tot pentru igiena, este recomandabil sa ii tai copilului tau unghiile cel putin o data pe saptamana, sa il dezveti daca este cazul de obiceiul de a-si baga degetele in gura, sa te asiguri ca fiecare membru al familiei are prosopul propriu, sa igienizezi dupa fiecare utilizare jucariile pe care le ia in parc si cel putin o data pe saptamana toate celelalte jucarii si sa te asiguri ca interiorul locuintei este un mediu curat si sigur pentru sanatatea lui si a intregii familii.

Metoda de preventie cu acest tip de viermi este respectarea tuturor regulile de igiena corespunzatoare. Cu toate acestea, este foarte greu sa eviti ca micutul tau sa atinga alti copii si apoi sa manance repede un biscuitel fara sa se fi spalat pe maini.

Oricum, respectarea cu acuratete a normelor igienice comune diminueaza considerabil sansele ca acesta sa se contamineze cu viermisori:

  • spala bine mainile micutului sau invata-l sa se spele singur de fiecare data inainte de a baga ceva in gurita;
  • ai grija sa se spele bine sub unghii (acolo se aduna cele mai multe oua);
  • tine-i mereu copilului unghiile scurte;
  • descurajeaza mereu gestul copilului de a baga mana in gura;
  • spala-l la fundulet de cel putin 2 ori pe zi (mai ales dimineata si dupa fiecare scaun);
  • evita sa folositi prosoape sau lenjerii la comun;
  • spala frecvent jucariile si cele mai frecvente obiecte cu care intra in contact;
  • mentine curatenia casei.

viermisori_intestinali_copii_remedii_tratament

Tratamente naturiste foarte eficiente pentru tratarea parazitilor intestinali

Viermisorii intestinali afecteaza, dupa cum sugereaza si denumirea, intestinele copiilor. Peste 50% dintre copii au de suferit din cauza acestora cel putin o data, iar o mare parte dintre ei ajung sa se contamineze chiar de mai multe ori, tocmai pentru ca ouale si larvele acestora rezista pe suprafata corpului pentru perioade de pana la 3 saptamani si pot fi cu usurinta preluate si de catre alti copii, mai ales in cazurile in care igiena acestora este mai precara.

Viermisorii intestinali pot fi luati prin atingerea unui alt copil infestat sau prin atingerea unor obiecte ale acestuia, prin hainele contaminate, dar si prin consumul apei din surse nesigure precum si din cel al fructelor si legumelor nespalate.

Acestia pot fi observati cu ochiul liber prin analizarea scaunului copilului. Ei ajung la maturitate la lungimea de 1 cm, sunt albi si subtiri, insa suficient de vizibili in cele mai multe cazuri. O hemoleucograma poate confirma diagnosticul.

Pe langa tratamentele medicamentoase clasice pe care le recomanda medicii, exista si o serie de tratamente naturiste foarte eficiente pentru tratarea parazitilor intestinali:

Semintele de dovleac

Acestea sunt remediul perfect pentru oxiuri. Tratamentul presupune consumul a 10-15 g in fiecare zi, timp de 10-15 zile. Dupa ce copilul tau le-a mestecat bine si le-a inghitit, ii poti oferi o cana cu ceai de cimbrisor. Acesta are un efect purgativ si grabeste procesul.

Infuzia de galbenele

Varsa o cana de apa fierbinte peste cateva flori de galbenele uscate (o lingura) si lasa-le sa infuzeze un minut. Strecoara infuzia si serveste-i-o calda copilului tau.

Infuzia de urzici

Infuzeaza timp de 5 minute o lingura de urzici uscate in apa fiarta, strecoara zeama si ofera-i copilului tau acest tratament naturist de doua ori pe zi.

Ceaiul din plante

Amesteca 500 ml de apa fiarta cu cate o lingura de musetel, pelin, crusin, calapar si tintaura. Fierbe ceaiul timp de 5 minute la foc mic si lasa-l apoi acoperit pana cand ajunge la o temperatura la care poate fi baut.

Ofera-i-l copilului tau timp de 14 zile, astfel: 1-2 linguri de ceai pentru copiii cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani, 40-50 ml pentru copiii cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani, 75 ml pentru copiii cu varste cuprinse intre 7 si 10 ani si 100 ml pentru copiii cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani.

Bauturile din morcovi

Ii poti prepara copilului tau un suc din 2 morcovi, o lingurita de miere si zeama de la o jumatate de lamaie. Acesta va trebui consumat de doua ori pe zi, inainte de micul dejun si inainte de pranz.

O alta bautura eficienta impotriva parazitilor intestinali este amestecul dintre 3 linguri de morcovi rasi si un pahar de lapte; dupa ce l-ai fiert, ofera-i micutului tau cate o lingurita de 3 sau 4 ori in fiecare zi. Ambele tratamente dureaza intre 10 si 14 zile, pentru o eficienta optima.

Nuca de cocos

Pune laptele de la o nuca de cocos intr-un recipient din sticla si amesteca-l cu miezul dat pe razatoare. Pastreaza amestecul in frigider, nu mai mult de doua zile si ofera-i copilului tau cate o lingurita de 3 ori in fiecare zi, inaintea meselor principale.

Tratamentul dureaza o saptamana si trebuie reluat dupa o pauza de doua saptamani.

Copilul tau a suferit de viermisori intestinali? Cum ai abordat aceasta problema? Spune-ne parerile tale in sectiunea de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni digestive Sanatate copii

Articole recomandate

Citeste si despre