Constipatia la copii

/ / Modificat: 2011-11-16
Constipatia la copii

Constipatia este o problema care afecteaza multi copii, iar diagnosticarea timpurie este necesara pentru a evita cronicizarea problemei. Mai ales in primii ani de viata ai copilului, parintii sunt sfatuiti sa observe cu atentie frecventa si consistenta scaunelor copilului pentru a putea identifica si rezolva rapid problema.

Scaunul normal al copilului

Parintii foarte grijulii pot identifica constipatia drept o problema si atunci cand scaunul se afla in continuare in limitele normale. Acestea nu pot fi insa definite cu usurinta deoarece variaza de la copil la copil. Schimbarile de la situatia obisnuita sunt semnalele de alarma pe care parintii este recomandat sa le ia in considerare.

Bebelusii pot avea scaun dupa fiecare hranire sau pot avea o singura data pe saptamana. In cazul copiilor mai mari, scaunul poate avea o frecventa de la trei ori pe zi pana la o data la doua zile. Atunci cand este mai rar, micutul tau ar putea avea o problema.

Scaunul moale poate fi confundat uneori cu diareea de catre parinti, dar daca urmeaza un scaun foarte tare, acesta poate fi un alt simptom al constipatiei.

Tipuri de constipatie

Dupa cauzele care produc aceasta afectiune, constipatia se impartita in doua categorii:

  • constipatia prezenta ca simptom al unei boli sau afectiuni;
  • constipatia idiopatica, care nu are o cauza aparenta.

Simptomele constipatiei includ durerea in timpul procesului de defecatie, care poate fi insotit uneori si de sange, frecventa scazuta a scaunelor si consistenta foarte solida a scaunului.

Cand micutul manifesta si alte simptome, cum sunt varsaturile, durerea puternica, urina inchisa la culoare insotita de fecale deschise la culoare, este recomandat ca acesta sa fie consultat cat mai repede de un medic.

constipatia_la_copii

Foto: improveyourmemorystore.com

Cauzele constipatiei la copii

Cele mai des intalnite cauze ale constipatiei idiopatice sunt alimentatia necorespunzatoare, retinerea voluntara a scaunului de catre copii si problemele emotionale.

Cand dieta micutului tau nu contine destule fibre si lichide, riscul de constipatie creste. Scaunul devine din ce in ce mai solid, mai uscat si mai dificil de eliminat.

Retinerea voluntara a scaunului este o problema intalnita la multi copii, care incearca sa amane cat mai mult momentul in care merg la toaleta. Cu cat scaunul este retinut mai mult timp, cu atat sansele ca acesta sa provoace durere cresc, ducand astfel la un cerc vicios.

Cand micutul are un scaun dureros, va evita si mai mult sa mearga la toaleta atunci cand simti nevoia.

Situatiile stresante pot provoca probleme emotionale ce duc la constipatie. Schimbarile in mediul sau rutina zilnica a copilului pot duce la scaderea frecventei scaunului. Mutarea intr-o casa noua, introducerea in colectiv sau presiunile parintilor pentru folosirea olitei si renuntarea la scutece sunt motive emotionale care pot provoca constipatia.

prevenire_constipatie_copii

Tratamentul constipatiei la copii

Cel mai des, constipatia este tratata prin administrarea de laxative si prin modificarea alimentatiei.

Este recomandat ca micutul tau sa fie consultat de un medic, care iti poate recomanda cele mai potrivite laxative pentru simptomele copilului. Laxativele osmotice reduc absorbtia apei din intestinul gros, modificand consistenta scaunului si scazand semnificativ riscul de blocaje.

Laxativele stimulante sunt de obicei solutia secundara. Acestea incurajeaza tranzitul intestinal si sunt folosite de obicei atunci cand cele osmotice nu au rezultatele asteptate.

Alimentatia corecta pentru prevenirea constipatiei

In cele mai multe cazuri de constipatie, modificarea alimentatiei nu va avea efecte imediate, dar o dieta echilibrata poate preveni pe viitor constipatia.

Fibrele, prezenta in cantitati mari in fructe, legume, cereale si paine integrala, incurajeaza tranzitul intestinal corect si pot preveni constipatia. Serveste copilului tau fructe la fiecare masa pentru a preveni constipatia.

Consumul de lichide este un alt element important al unei diete importante. In cazul bebelusilor cu o dieta lichida, le poti oferi apa intre mese. Pentru copii mai mari, sucurile de fructe fara zahar diluate in apa pot fi alegerea cea mai buna.

Sucurile de prune, pere si mere au un efect laxativ si te pot ajuta sa previi cel mai usor constipatia pentru micutul tau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Constipatie Alimentatie copii Constipatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre