Pete pe corp (rash) la copii - 5 cauze comune

/ / Modificat: 2022-02-17
Pete pe corp (rash) la copii - 5 cauze comune

Perioada copilariei este probabil cea mai frumoasa din viata oricarui parinte pentru simplul fapt ca isi vede copilul crescand armonios. Totodata, este perioada si cea mai susceptibila la griji, intrucat in primii ani de viata, copiii sunt mult mai vulnerabili la diferiti factori agresori, atat interni, dar mai ales externi.

 Astfel, orice semn care prezice o modificare in starea lor de sanatate poate reprezenta un semnal de alarma pentru un parinte.

 O manifestare adesea intalnita in randul copiilor este reprezentata de rash-ul (petele) de pe piele. Acest rash poate aparea ca semn specific mai multor afectiuni, astfel ca, este important ca cele mai cunoscute dintre cauzele de aparitie sa fie recunoscute, pentru a putea fi adresate medicului cat mai curand.

 Varicela (varsatul de vant)

Varicela este o infectie virala si, totodata, una dintre cele mai des intalnite cauze de aparitie a petelor pe piele la copii, in special la cei cu varste sub 10 ani.

Rash-ul are aspectul unor pete numeroase, de mici dimensiuni, care se transforma ulterior in vezicule cu lichid. Aceste vezicule se sparg si, in unele cazuri, pot lasa cicatrici. Infectia poate fi prevenita prin vaccinare.

 Nu exista un tratament tintit asupra varicelei, astfel ca, sistemul imunitar al copilului este cel care vindeca infectia. Totusi, se poate administra tratament simptomatic (ex: paracetamol) pentru ameliorarea disconfortului si imbunatatirea dispozitiei copilului.

Dermatita (eczemele)

Nu de putine ori, copiii pot avea pielea uscata, descuamata, eritematoasa (rosie, iritata) si cu mancarime intermitenta sau persistenta in zonele afectate. In cele mai multe dintre cazuri, este vorba despre dermatita atopica.

Dermatita atopica nu este o patologie grava in sine, dar poate fi asociata in unele cazuri si cu alte manifestari de hipersensibilitate (ex: alergii).

Rujeola (pojarul)

Una dintre bolile clasice ale copilariei ce pot fi prevenite prin vaccinarea ROR, rujeola este o boala extrem de contagioasa adesea intalnita in randul copiilor mici care tocmai au intrat in colectivitate.

Rash-ul din rujeola se recunoaste sub forma unor pete rosii-maronii aparute initial la nivelul fetei si raspandite ulterior pe toata suprafata corpului. Acest rash se asociaza si cu simptome gripale, in special febra inalta.

Tratamentul este strict simptomatic, tintit asupra scaderii febrei si reducerii senzatiei de disconfort determinate de simptomatologie. Infectia este indepartata de sistemul imunitar al copilului in 7-10 zile.

Boala gura-mana-picior

Dupa cum ii sugereaza si numele, aceasta patologie infectioasa afecteaza pielea mainilor (in special in zona palmelor) si picioarelor, prin intermediul unor vezicule, si a gurii, prin intermediul unor ulceratii. Se asociaza, de asemenea, cu febra inalta.

Nu exista un tratament specific, astfel ca, sistemul imunitar al copilului elimina infectia in termen de 7-10 zile. Singurul tratament simptomatic recomandat este paracetamolul, cu scopul scaderii febrei inalte ce produce disconfort copilului.

Impetigo

Boala Impetigo prezinta rash sub forma unor vezicule sau ulcere dureroase, cauzat de infectia cu staphylococcus aureus si/ sau streptococcus. Exista doua forme principale de Impetigo, diferentiate in functie de localizarea pe corp si de aspectul rash-ului:

  • Impetigo bulos - rash-ul se afla la nivelul trunchiului (abdomen si torace) si are aspectul unor vezicule;

  • Impetigo nonbulos - rash-ul se afla in zona fetei, in jurul gurii si nasului si are aspectul unor ulceratii.

Tratamentul consta in administrarea de antibiotice (doar sub indrumarea medicului specialist), iar infectia este eliminata din organism in termen de 7-10 zile.

Indiferent de ce fel de rash ai identificat pe pielea copilului tau, primul pas este intotdeauna sa contactezi medicul de familie sau medicul pediatru. Chiar daca ai recunoscut aspectul specific al petelor nou aparute, doar medicul poate oferi un diagnostic de certitudine si poate prescrie tratamentul necesar pentru eliminarea infectiei si/ sau reducerea simptomatologiei afectiunii. Totusi, este util sa poti identifica prezenta unui rash pentru a putea cere ajutorul necesar.

 Sursa foto: Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pete pe piele

Articole recomandate

Citeste si despre