Cum poti evita aparitia petelor pe fata, in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2023-03-07
Cum poti evita aparitia petelor pe fata, in timpul sarcinii

Multe femei se confrunta cu o problema de estetica in timpul sarcinii. Cea mai frecventa si deranjanta este insa aparitia petelor pe fata. Desi nu sunt grave si dispar in timp, acestea sunt foarte enervante pentru multe femei. Iata ce trebuie sa stii despre acestea si cum le poti reduce din intensitate.

De ce apar pete pe fata?

Intre 50 si 75% dintre femeile insarcinate observa pete noi si intunecate pe fata. Aceasta afectiune se numeste melasma si este cauzata de nivelurile ridicate de estrogen si progesteron din organism. Hiperpigmentarea se dezvolta din cauza productiei excesive de melanina, stimulata de schimbarile hormonale din timpul sarcinii.

Prevenirea petelor de pe fata

Expunerea la razele ultraviolete face ca petele dezvoltate in timpul sarcinii sa fie mai pronuntate. Din acest motiv se recomanda folosirea unei creme de protectie solara cu spectru larg, cu un SPF de minim 50 si reaplicarea acestuia la fiecare cateva ore. Ar trebui chiar sa iti faci o rutina din a folosi crema de protectie solara in fiecare zi, chiar si atunci cand nu te expui la soare sau cand afara este nor.

Este ideal sa nu te expui la soare in orele in care razele sunt cele mai puternice, adica intre 11 si 16, dar si sa porti ochelari de soare, palarii cu boruri largi si sa alegi locurile mai umbroase. 

Optiuni terapeutice pentru petele faciale

Tratamentele pentru petele faciale includ terapii orale, topice, procedurale si combinate. Terapia de prima linie consta in compusi topici care afecteaza calea de sinteza a melaninei, un fotoprotector cu spectru larg care serveste drept camuflaj.

Crema de hidrochinona

Eficacitatea in tratament a hidrochinonei, singura sau in combinatie cu alti agenti, este bine cunoscuta. Hidrochinona 2% sau 4% este utilizata ca monoterapie sau intr-un preparat combinat. Rezultatele incep sa devina evidente dupa 5 pana la 7 saptamani de tratament. Prin urmare, acesta trebuie continuat timp de cel putin 3 luni si pana la 1 an.

Urmarirea medicala regulata trebuie efectuata la fiecare 3 pana la 6 luni, in functie de tipul de piele al pacientei. Cele mai frecvente efecte secundare ale acestui tratament sunt arsurile si eritemul.

Corticosteroizi

Corticosteroizii topici actioneaza ca antiinflamatoare care diminueaza turnover-ul celor mai superficiale celule. Prin urmare, acestia pot avea un efect usor de reducere a petelor de pe fata. Acestia sunt unul dintre ingredientele active din cremele triple combinate, alaturi de tretinoina.

Lumina pulsata si laserul

Combinatia dintre lumina intens pulsata si laserul QS ofera o rezolvare rapida a petelor faciale, cu beneficii potentiale pe termen lung. Acest lucru o face o buna optiune terapeutica pentru tratarea melasmei in timpul sarcinii.

Petele faciale nu sunt doar manifestari clinice

Managementul petelor faciale poate fi foarte dificil si necesita implementarea unui tratament pe termen lung cu medicamente topice. Desi nu provoaca simptome la femei, ele genereaza disconfort si nesiguranta in domeniul estetic. In general, aceasta afectiune conduce la optiuni terapeutice pentru a usura petele hiperpigmentate de pe fata.

Tratamentele trebuie facute doar la indrumarea unui medic specialist, dupa nasterea bebelusului.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pete pe piele

Articole recomandate

Citeste si despre