Petele pigmentare la copii. Din ce cauze apar si cand este cazul sa mergem la dermatolog

/ / Modificat: 2021-09-23
Petele pigmentare la copii. Din ce cauze apar si cand este cazul sa mergem la dermatolog

Pistruii, petele sau semnele care apar pe  piele sunt destul de frecvente la copii. De obicei, petele pigmentare sunt benigne si nu reprezinta un pericol pentru sanatatea lor, insa ar trebui sa stiti ce este de facut.

Pielea copiilor are nevoie de o ingrijire atenta, mai ales in cazul expunerii la soare.

Tulburarile pigmentare la copii

Culoarea pielii copiilor este determinata de tipul de pigment pe care il contin celulele epidermei. Melanina este cea care ofera pielii, parului si ochilor pigmentul natural si tot ea influenteaza anumite pigmentatii care pot aparea pe piele sau felul in care ne bronzam.

Tulburarile pigmentare apar atunci cand creste sau scade cantitatea de pigment si fiecare dintre aceste situatii duce la aparitia anumitor conditii pe care le vom descrie in cele ce urmeaza.

Leucoderma sau sau depigmentarea pielii

Pierderea pigmentarii pielii poate aparea din diverse motive, cum ar fi unele leziuni sau inflamatii.

1. Vitiligo. Este una dintre cele mai frecvente probleme pigmentare la copii. Aceasta este rezultatul pierderii de melanocite si se manifesta prin pete albe cu contur bine definit. Leziunile sunt distribuite simetric pe maini si picioare. Potrivit unui articol din revista Dermatology, vitiligo este un efect secundar al unor boli autoimune, precum cele care afecteaza glanda tiroida.

2. Pitiriazisul alb. Este o tulburare pigmentara benigna, destul de comuna, care se caracterizeaza prin prezenta unor leziuni rotunjite, albe si usor solzoase. Este destul de comuna in cazul copiilor cu piele atopica, fiind o manifestare minora a dermatitei atopice. Petele sunt localizate in principiu pe partea superioara a corpului si sunt mai vizibile pe pielea inchisa la culoare.

3. Albinismul. Este o afectiune genetica si se manifesta prin piele foarte alba, par blond spre alb, gene si sprancene deschise la culoare. Copiii care au albinism trebuie sa poarte protectie solara tot timpul si sa fie foarte atenti cu expunerea la razele ultraviolete.

4. Piebaldism. Este o tulburare foarte rara, care se caracterizeaza printr-o zona triunghiulara de piele mai deschisa la culoare, situata in partea centrala a fruntii.

5. Pitiriazis versicolor. Este o infectie fungica destul de comuna, care se manifesta prin aparitia unor pete hipo sau hiperpigmentare, cu usoara descuamare. Este cauzata de o ciuperca prezenta in mod natural pe suprafata pielii, iar printre cauzele cele mai frecvente care o determina se numara: sarcina, creme sau lotiuni uleioase aplicate frecvent pe piele, caldura si umiditatea, imunodeficiente, predispozitia genetica.

Melanoderma sau hiperpigmentarea pielii

Acesta tulburare se poate manifesta sub forma de leziuni maronii, albastrui sau portocalii.

1. Petele "cafea cu lapte". Leziunile au aspect omogen si bine definit, iar boala mai este cunoscuta si drept neurofibromatoza de tip 1.

2. Pistruii. Apar frecvent, mai ales pe zonele de piele expuse cel mai mult la soare. Sunt micro-leziuni care se pot accentua dupa expunerile repetate la soare. Fața, mai ales obrajii și nasul, dar și umerii sunt zonele cele mai predispuse la aparitia pistruilor.

3. Melanoza Becker. Reprezinta leziuni hiperpigmentare benigne, cu debut tardiv. Apar mai frecvent la baieti, in perioada pubertatii.

Tulburarile pigmentare la copii: cand este cazul sa mergem la dermatolog

Desi multe dintre ele sunt benigne si nu prezinta motive de ingrijorare, orice modificare a aspectului pielii copiilor ar trebui sa ne trimita in cabinetul medicului dermatolog.

Diagnosticate inca de la inceput, afectiunile pielii pot fi tinute sub control si medicul poate prescrie tratament inca de la inceput, in cazul in care este nevoie. 

Foto: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pete pe piele

Articole recomandate

Citeste si despre