7 probleme de sarcina asociate cu autismul

/ / Modificat: 2017-08-16
7 probleme de sarcina asociate cu autismul

Poate fi prevenit autismul? Pana in prezent, expertii in medicina nu au nici o teorie concreta privind cauzele autismului. In timp ce toti sunt de acord cu faptul ca afectiunea apare atunci cand dezvoltarea tipica a creierului este intrerupta, nu le este inca foarte clar din ce cauza sau in ce fel se intampla acest lucru.

Unele teorii indica spre genetica drept factor principal. Altele sustin ca autismul este provocat de factorii de mediu la care un copil aflat in dezvoltare este expus in timp ce se afla inca in uter. Dezvoltarea prenatala in uter nu a fost inca analizata din toate punctele de vedere.

Fara a ajunge la concluzii foarte elocvente, iata cateva probleme de sarcina care au fost adesea asociate cu autismul.

Perioadele dintre sarcini

Divizia de Cercetare Kaiser Permanente din Oakland, California a publicat un studiu conform caruia distanta dintre doua sarcini consecutive ar putea fi un factor care determina aparitia autismului. Studiul publicat in revista Pediatrics arata ca acei copii care au fost conceputi la o distanta mai mica de 2 ani sau mai mare de 6 ani dupa prima sarcina prezinta un risc de 2-3 ori mai mare sa dezvolte afectiunea.

O perioada mai scurta intre sarcini poate fi asociata cu reducerea cantitatii de acid folic, un nutrient esential pentru sanatatea creierului copiilor si pentru dezvoltarea acestuia in perioada intrauterina. Perioadele prea lungi pot fi asociate cu eventualele probleme de infertilitate, care ar putea avea si ele un rol in dezvoltarea autismului.

Administrarea antidepresivelor in timpul sarcinii

Un studiu realizat de Universitatea din Montreal pe un esantion de 145.456 femei arata ca antidepresivele precum Prozac sau Seroxat pot creste cu 87% sansele ca fatul sa dezvolte autism atunci cand sunt administrate in cel de-al doilea, respectiv in cel de-al treilea trimestru de sarcina. Antidepresivele nu sunt in general recomandate in timpul sarcinii, cu mici exceptii, in care beneficiile administrarii lor ar putea fi mai importante decat riscurile.

Obezitatea si diabetul

Copiii nascuti de catre femei obeze care sufera de diabet sunt de 4 ori mai expusi riscurilor dezvoltarii autismului, conform unui studiu realizat de Scoala John Hopkins Bloomberg pentru Sanatate publica. Acesta a studiat atat viitoare mame care aveau deja diabet, cat si femei care au dezvoltat diabet in timpul sarcinii. Un studiu precedent al acelorasi cercetatori arata ca diabetul dezvoltat pe parcursul sarcinii ii expune pe copii la un risc dublu fata de cel diagnosticat anterior. Obezitatea si diabetul sunt semnale de alarma pentru orice femeie insarcinata, iar aceste studii arata clar in ce fel poate fi afectat copilul in astfel de situatii.

Sindromul ovarelor polichistice

Institutul Karolinska din Suedia a facut de curand un studiu care arata ca acei copii nascuti de mame diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice prezinta un risc al autismului cu 59% mai mare decat ceilalti. Autismul este de 4 ori mai frecvent in randul baietilor decat in cel al fetelor, iar femeile care sufera de acest sindrom prezinta un nivel crescut de androgen, hormonul sexual responsabil de dezvoltarea caracteristicilor tipic masculine. Expunerea la acest hormon in perioada intrauterina ar putea fi, asadar, foarte periculoasa. Cercetatorii cred insa ca adevarata problema sunt schimbarile de metabolism de care sufera femeile diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice.

Fertilizarea in vitro

Cercetatorii de la Universitatea Columbia arata ca fertilizarea in vitro ii expune pe copii la un risc de 2 ori mai crescut de dezvoltare a autismului decat fertilizarea naturala. Oamenii de stiinta sustin ca nu procedura in sine cauzeaza autism, ci riscul sarcinilor multiple si alte riscuri asociate cu tratamentele pentru infertilitate. In cazul fertilizarii in vitro, aceasta are loc intr-un laborator, iar embrionul este implantat ulterior in uterul mamei. Pentru a imputina sansele sarcinilor multiple, medicii care se ocupa de fertilizare recomanda transferul unui singur ovul.

Preeclampsia

Aceasta este o afectiune care are loc in timpul sarcinii si se manifesta prin cresterea tensiunii arteriale si prin prezenta proteinelor in urina. Intr-un studiu al Institutului Davis MIND al Universitatii din California, realizat pe 500 de copii diagnosticati cu autism, s-a demonstrat ca 200 dintre ei prezentau si intarzieri de dezvoltare. Cercetatorii considera ca problemele legate de placenta sunt principala cauza.

Preeclampsia restrictioneaza oxigenul fetusului si hranirea acestuia si poate afecta si dezvoltarea creierului sau. Studiul arata si ca intensitatea severa a afectiunii expune copiii la un risc mai mare de dezvoltare a autismului. Mai mult decat atat, preeclampsia este un pericol si pentru femeile insarcinate, nu doar pentru copii.

Lupusul eritematos

Aceasta boala autoimuna ataca sistemul imunitar si celulele sanatoase. Conform unui studiu realizat de Registrul Descendentilor din Mame care sufera de Lupus Eritematos, copiii ai caror mame au fost diagnosticate astfel au sanse duble sa dezvolte autism. Cercetatorii sustin insa ca expunerea la tratamentele cu anticorpi recomandate pentru tratarea lupusului este, de fapt, vinovata pentru dezvoltarea autismului la copii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cauze autism

Articole recomandate

Citeste si despre