Studiu: Febra din timpul sarcinii are legatura cu autismul

/ / Modificat: 2019-02-15
Studiu: Febra din timpul sarcinii are legatura cu autismul

Pana acum, niciun studiu nu a descoperit motivul pentru care unii copii se nasc cu autism. Oamenii de stiinta au venit cu cateva teorii prin care incearca sa explice ca cauzeaza tulburarea neurodezvoltarii.

Potrivit unei cercetari, o posibila explicatie ar putea fi ca febra din timpul sarcinii poate creste riscul de autism, potrivit "The Washington Post."

Cercetatorii au descoperit ca micutii ai caror mame au avut o temperatura ridicata in timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina au avut cu 40% mai multe sanse de a fi diagnosticati cu tulburari de spectru autism.

Ce arata studiul

Pentru a ajunge la aceste descoperiri, cercetatorii au urmarit aproape 96.000 de copii norvegieni nascuti intre 1999 si 2009 si au descoperit ca mamele a 15.701 dintre acestia (16 %) au declarat ca au avut febra la un moment dat, in timpul sarcinii.

Dintre acesti copii, 583 au fost diagnosticati mai tarziu cu autism. Dupa analizarea datelor, oamenii de stiinta au concluzionat ca riscul de autism a fost "crescut cu 34% atunci cand mamele au raportat febra in orice moment al sarcinii si cu 40% in al doilea trimestru", potrivit studiului.

Dupa cum a raportat Washington Post, acest studiu sustine teoria ca agentii infectiosi care se declanseaza la o femeie gravida pot perturba dezvoltarea creierului fetusului si duce la tulburari, cum ar fi autismul.

Mady Hornig, autor principal si director al cercetarii la Centrul de Infectie si Imunitate al Universitatii Columbia, a scris despre constatarile studiului intr-un comunicat de presa:

"Rezultatele noastre sugereaza un rol al infectiei la femeia insarcinata si raspunsurile sistemelor innascute imune (nespecifice) la infectie, in unele cazuri de tulburare de spectru autist."

"Febra pare a fi forta motrice aici si nu infectia insasi care a provocat o boala," a declarat Hornig pentru Washington Post.

Doua medicamente analizate

Cei care au febra resimt transpiratie, frisoane, dureri musculare si deshidratare. Daca este o febra deosebit de ridicata, unii pot prezenta halucinatii, convulsii si un sentiment de confuzie, potrivit Clinicii Mayo.

Cercetatorii au analizat, de asemenea, modul in care doua tipuri diferite de medicamente anti-febra utilizate in mod obisnuit - acetaminofen (paracetamol) si ibuprofen - au contribuit la aceste constatari.

Potrivit studiului, riscul de autism a fost mai putin sever in randul copiilor ai caror mame au luat acetaminofen pentru febra in al doilea trimestru, in timp ce nu au existat cazuri de autism in randul micutilor ale caror mame au folosit ibuprofen.

Cercetatorii au specificat ca aceste constatari referitoare la ibuprofen ar trebui interpretate "extrem de prudent" pentru ca un numar foarte mic de femei incluse in studiu au folosit acest medicament pentru a trata febra.

Autorii au spus, de asemenea, ca trebuie efectuate cercetari suplimentare pentru a afla exact care este lagatura dintre febra si autism.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Febra sarcina Autism Cauze autism

Articole recomandate

Citeste si despre