Rectoragia la copii

/ / Modificat: 2006-01-18
Rectoragia la copii
Intrebare:

- Am o fetita in varsta de 5 ani si 5 luni. In ceea ce priveste defecatia, din cand in cand se asociaza cu o mica sangerare. Mentionez ca evacuarea are loc o zi da una nu, deci nu pot spune ca este constipata, dar bolul fecal este uneori granulat si de grosime uneori considerabila. Am incercat reglarea din dieta a consistentei bolului fecal, insa nu am prea reusit. Ma tem de o investigatie de genul tuseu rectal sau rectoscopie din cauza varstei mici (daca cumva are importanta, tatal ei a suferit o operatie de hemoroizi dar la 25-30 ani). Ce ma sfatuiti sa fac in continuare?

Raspuns:
 

Rectoragia – reprezinta o pierdere de sânge proaspat la nivelul anusului ºi rectului, în timpul defecatiei, dupa sau între scaune.

Cele mai frecvente cauze de rectoragii la copil (1-12 ani) sunt:

 • fisuri anale datorate constipatiilor,

 • polipii ano-rectali,

 • invaginatia intestinala

 • diverticulul Meckel

 • diareea infectioasa

 • afectiuni hematologice (trombocitopenie dobândita)

 • prolapsul rectal.

  Din descrierea dumneavoastra, înclin sa ma gândesc la prima cauza, cea reprezentata de fisura anala, nu pe fondul constipatiilor (nementionate de dumneavoastra) ci datorate scaunelor de diametru crescut ºi consistenta dura.

  Va recomand, pentru stabilirea diagnosticului de certitudine, efectuarea unei recto-sigmoido-colonoscopii (ºi pentru aceasta puteti lua legatura chiar cu mine – aveti numarul de telefon la site), investigatie prin care cu ajutorul colonoscopului se va pune în evidenta prin vizualizare directa leziunea patologica. Aceasta nu este nociva, nu are efecte adverse, se practica uzual în clinica noastra.

  Ca tratament, este recomandat regim alimentar adecvat (cu continut mai mare în fibre vegetale ºi lichide) pentru a scadea consistenta scaunului ºi a-l fluidifica, ºi nu rareori se recurge la administrarea unor preparate medicamentoase speciale pentru aceasta vârsta, constând în siropuri cu lactuloza.

  Dr. Dana PADURARU,

  Medic rezident in specialitatea Chirurgie Pediatrica

  Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"

  Detalii specialist

  Cauti un raspuns la problemele copilului tau?  Adreseaza si tu o intrebare!


 • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

  Articole recomandate

  Citeste si despre