Muscatura de capusa la copii: pericole si metode de prevenire

/ / Modificat: 2018-04-23
Muscatura de capusa la copii: pericole si metode de prevenire

Muscatura de capusa poate fi extrem de periculoasa pentru copii si adulti deopotriva, fiind vectorul multor boli transmise prin intepaturile de insecta. Este foarte important ca parintii sa constientizeze care sunt principalele pericole implicate de contactul cu acest parazit si ce metode de prevenire pot adopta pentru evitarea situatiilor de acest gen.

Dupa atacurile tantarului asupra vietuitoarelor cu sange cald, muscatura de capusa este al doilea mijloc de transmitere a bolilor de la insecte la om, la nivel mondial. Principalele pericole nu vizeaza leziunea cutanata in sine, ci toxinele, secretiile si microorganismele continute si transmise de saliva capuselor.

Tipuri de capuse si bolile pe care le transmit

Exista doua tipuri principale de capuse (vietuitoare antropode din familia paianjenilor), cunoscute in peste 800 de specii diferite pe toata suprafata globului. Acestea fac parte fie din familia Ixodidae (cu carapace tare), fie din familia Argaside (cu tesut extern moale). Ambele categorii sunt periculoase pentru om, din pricina bolilor pe care le cauzeaza sau le transmit.

Raspandirea capuselor este foarte mare, acestea traind in iarba si in tufe. Au dimensiuni mici, de aceea sunt dificil de observat cu ochiul liber (nimfele nu sunt mai mari decat o samanta de mac).

Contaminarea de la capusa cu carapace tare se petrece, de regula, dupa ce parazitul se hraneste cateva zile din organismul victimei. La finalul "ospatului", capusa se umple de sange si incepe sa elimine substante periculoase in tesutul cutanat al "gazdei".

Capusele moi au corpul rotund si se hranesc intr-un interval mai scurt de o ora, transmiterea bolii petrecandu-se in mai putin de un minut. Muscatura acestui tip de capusa este foarte dureroasa, provocand reactii imediate victimelor.

Din seria bolilor pe care capusele le transmit se distinge Borelioza (Boala Lyme), produsa de bacterii in forma de spirala, deosebit de amenintatoare pentru starea de sanatate a organismului fragil al copiilor. Trebuie mentionat faptul ca borelioza sau Boala Lyme poate fi contactata si de la tantari sau alte vietati care sug sangele.

  • Boala Lyme: afecteaza pielea, sistemul nervos si alte organe vitale;
  • Babesioza: infectie rara a eritrocitelor cauzata de parazitul unicelular Babesia microti;
  • Anaplasmoza: infectii cauzate de bacteriile anaplasma phagocytophilium;
  • Febra de Colorado: produsa de virusul ARN coltivirus;
  • Erlichioza: infectie sanguina cauzata de parazitul Ehrichia;
  • Tifosul exantematic Rocky Mountain: boala cauzata de bacteria numita rickettsia;
  • Febra recurenta: cauzata de bacteria borrelia;
  • Turalemia: cauzata de bacteria intracelulara francisella tularensis;
  • Encefalita powassan: produsa de un arbovirus ARN;
  • Febra Q: provocata de bacteria coxiella burnetii;
  • Bolile reumatice;
  • Scleroza;
  • Alzheimer.

                            Perioada critica de infectare in urma muscaturii de capusa

                            Copiii sunt predispusi in mare masura muscaturilor de capuse, deoarece obisnuiesc sa se joace in spatiile verzi din jurul locuintei pe tot parcursul sezonului cald. In perioada aprilie-iulie a fiecarui an, riscul micutilor de a fi muscati de o capusa este maxim.

                            Primavara mai este numita si "sezonul capuselor", deoarece insectele ies din hibernare si incep sa caute o gazda pentru a se hrani. In Bucuresti, de pilda, exista 5 specii de capuse care ataca frecvent omul, transmitand in cele mai multe cazuri bacteriile Lyme.

                            Odata ce a gasit o gazda, capusa sta atasata de aceasta intre 48 si 72 de ore. In cazul fericit in care este indepartata in primele ore de la contact, riscul de imbolnavire este mai mic. Din pacate, larvele si nimfele (capusele mici) sunt aproape invizibile.

                            Capusele prefera sa paraziteze regiunile cu piele fina, cum este capul copiilor, axila, zona inghinala si gamba piciorului. Simptomele incep sa apara dupa ce cade capusa, insa este posibil sa intervina si o roseata locala, mancarime, arsura sau durere intensa locala. Manifestarile clinice survenite in urma declansarii infectiilor diverse sunt febra, simptomele de gripa, amorteala, eruptiile cutanate, slabiciunea generala, durerile articulare, palpitatiile, respiratia dificila, greata si varsaturile.

                            Este bine sa ceri parerea mai multor medici cu privire la simptomele, diagnosticul si tratamentul prescris copilului tau.

                            pericole_capuse_copii

                            Metode de prevenire a muscaturilor de capuse

                            Cele mai eficiente metode de prevenire a muscaturilor de capuse implica evitarea locurilor cunoscute ca fiind infestate cu aceste insecte periculoase (iarba, tufisuri, copaci, ramuri uscate etc). De asemenea, interactiunea directa cu un animal parazitat creste riscul copilului de a contacta o capusa.

                            Intrucat nu poti tine prichindelul departe de locurile de joaca cu vegetatie, il poti echipa corespunzator impotriva eventualelor muscaturi de insecte:

                            • imbraca-l in haine vaporoase, deschise la culoare, cu pantaloni lungi si bluzite subtiri cu maneci de minimum 3/4 lungime;
                            • alege pentru el o incaltaminte care sa nu expuna laba piciorului: evita papucii, sandalele si sabotii;
                            • o palarie de soare il poate proteja impotriva capuselor de pe ramurile copacilor, aflate la nivelul capului copilului;
                            • foloseste o lotiune care protejeaza pielea impotriva muscaturilor de insecte (speciala pentru copii);
                            • verifica blana animalului de companie si deparaziteaza-l periodic;
                            • nu lasa copilul sa se joace cu animalele comunitare din jurul casei (sunt purtatoare de purici si capuse);
                            • imediat ce se intoarce de la joaca, fa-i un dus micutului si incearca sa depistezi daca exista un parazit pe suprafata pielii (cauta si in spatele genunchilor si al coatelor, al urechilor si in alte zone ascunse).

                                          Daca descoperi capuse pe haine, le poti indeparta usor cu banda adeziva: inveleste-ti palma in fasia respectiva cu partea lipicioasa spre exterior si preseaza inspre insecta, astfel incat sa se lipeasca de banda. Pliaza fasia si arunc-o la gunoi.

                                          In cazul in care descoperi o capusa pe corpul copilului tau, mergi de urgenta la medic. Incercand sa o inlaturi tu acasa, risti sa o rupi, partea cea mai daunatoare ramanand sub piele.

                                          De asemenea, pe zona in care ai descoperit capusa nu trebuie sa aplici alcool, otet, ulei, benzina, saliva sau altceva. Capusa ar putea vomita tot ce contine direct in fluxul tau sanguin. Inclusiv borrelii, babesii, anaplasme si cate si mai cate.

                                          Tu ai intalnit un caz de imbolnavire survenita in urma muscaturii de insecta? Poveste-ne intamplarea in sectiunea de comentarii!

                                          Pe aceeasi tema:

                                          Borelioza (boala Lyme)

                                          Ingrijirea animalului de companie, pericole pentru copii

                                          6 remedii rapide pentru ciupituri, intepaturi si muscaturi

                                          Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

                                          Taguri Muscatura capusa Pericole muscatura capusa Prevenire muscatura capusa Muscatura capusa copii Pericole copii

                                          Articole recomandate

                                          Citeste si despre