Ingrijirea animalului de companie, pericole pentru copii

/ / Modificat: 2011-03-21
Ingrijirea animalului de companie, pericole pentru copii

Exista cateva reguli stricte de respectat atunci cand ai un animal de companie in grija. Atunci cand ai si un copil acestea se inmultesc si devin si mai stricte. Insa fiecare persoana ingrijeste in felul propriu un animal. Uneori, unele libertati acordate catelului pot pune in pericol sanatatea familiei si in mod special a copilului.

Nu lasa catelul sa te traga dupa el atunci cand il plimbi!

Exista riscul usor al accidentarilor, iar daca este si un caine maricel, iar copilul este mic, exista pericolul sa il tranteasca la pamant. Nu stii ce anume ii poate atrage atentia pe strada si poate scapa rapid din lesa. Dreseaza catelul sa mearga la pas cu voi!

Nu neglija capusele!

Capusele se "agata" cel mai usor de blana catelului, mai ales dupa o iesire in parc sau la padure. De fiecare data cand vii ca catelul de la o astfel de plimbare verifica-l de capuse. Acestea se deplaseaza usor de la ei la copii si pot da nastere unor probleme nedorite. Chiar si sanatatea catelului este in pericol.

Mergi cu el la toate controalele medicale obligatorii!

Fa-i toate vaccinele si du-l la medic de fiecare data cand este nevoie. Un animal de companie sanatos inseamna si sanatatea familiei tale. Daca nu e vaccinat poate suferi de turbare, daca nu este controlat periodic, poate suferi de boli care se pot transmite si la membrii familiei si pot pune in pericol sanatatea copiilor, care se joaca cel mai mult cu ei.

Nu neglija puricii!

Poate ca nu sunt la fel de agresivi ca paduchii, dar pot reprezenta un pericol pentru sanatatea celor din jur. Exista o multime de metode antipurici la animale (zgarde, prafuri etc.) Odata transferati la oameni acestia pot da nastere unor boli foarte grave, precum ciuma bubonica de exemplu. De asemenea, iritatiile cu prurit sunt reactii frecvente la cei care gazduiesc puricii animalelor.

Sterilizeaza sau castreaza animalul!

Daca nu vrei ca animalul sa aiba puiuti, atunci apeleaza la castrare. Aceasta este o alegere sanatoasa pentru animalul tau, daca nu urmeaza sa reproduca. Pe langa faptul ca s-a dovedit ca scade riscul de cancer de san la femele si pe cel testicular la masculi, se pare ca domoleste si pornirile agresive ale animelor, care pot pune in pericol siguranta copiilor din casa. Atunci cand apar schimbari hormonale (netinute in frau prin contact sexual sau castrare), animalele de companie pot reactiona agresiv atunci cand te astepti mai putin.

Invata sa citesti limbajul corporal al animalului de companie!

In caz contrar, te expui pericolului sa fii muscata si agresata. Sa luam de exemplu cateii. Si eu au toane si stari variate prin care trec si daca sunt iritati atunci cand au o dispozitie proasta exista riscul sa nu mai fie atat de prietenosi precum ii stii. Iar copiii nu stiu sa fie foarte maleabili cu ei: au tendinta sa ii traga de blana, de coada si sa ii agite. De exemplu, daca acesta are coada ridicata si o misca continuu, isi arcuieste spatele si i se ridica blana de pe spate inseamna ca este intr-o stare nervoasa si nu vrea sa fie deranjat. Nu lasa copilul sa se apropie de el in aceasta situatie!

Impune reguli si limite animalului!

Nu trebuie sa il duci la centre specializate in dresaj, dar trebuie sa il inveti macar cateva reguli de baza. Ei trebuie educati asemenea copiilor mici si le trebuie impuse limite: sa nu sara pe oameni straini, sa stea jos, sa nu sara in pat etc. De asemenea, ca si in cazul copiilor, functioneaza regula recompensei pentru fiecare buna purtare a lui. In rest, rabdare si repetitia sunt cele mai bune metode!

Nu lasa copilul nesupravegheat in preajma copilului!

Animalele de companie sunt imprevizibile si pot reactiona extrem de agresiv cand te astepti mai putin. Este contraindicat sa lasi copilul nesupravegheat in preajma animalului, oricat de prietenos ar fi el "in general"

Pregateste animalul pentru venirea acasa a bebelusului!

Daca abia ai nascut, atunci nu veni acasa cu micutul tau inainte de a pregati in prealabil catelul sau pisica. Acesta trebuie obisnuit cu mirosul copilului cu o zi sau 2 inainte de a veni acasa, de aceea este indicat sa i se aduca un obiect de-a lui pentru a-l mirosi. Este recomandat sa il lasi in camera bebelusului pentru a se obisnui cu ea si atunci cand ajungi acasa dupa nastere sa intri mai intai tu singura si sa il intampini si nu cu micutul in brate. Si animalele pot fi geloase daca simt ca nu mai sunt bagati in seama ca odinioara.

Sugarul tau poate fi in pericol daca este lasat chiar si pentru o clipa nesupravegheat, iar animalul este prin preajma. Acesta poate reactiona agresiv asupra lui.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Animale de companie Catei pisici sanatate copii Relatia bebelusului cu animalul de companie Siguranta copil animal companie Pericole copii

Articole recomandate

Citeste si despre