Alergia la polen

/ / Modificat: 2017-07-07
Alergia la polen

Alergia la polen se afla printre cele mai intalnite tipuri de alergii in randul oamenilor. Se manifesta in general odata cu instalarea primaverii, dar se intalneste si in timpul verii intrucat polenul pluteste in aer mai multe luni la rand.

Acest tip de alergie se manifesta prin tulburari functionale la nivelul ochilor si al nasului. Desi nu este vizibil cu ochiul liber, polenul este adesea eliberat de plante in anotimpul cald. Majoritatea persoanelor nu se pot feri de acesta, insa cele sensibile ar trebui sa se documenteze in acest sens, intrucat niciuna nu isi doreste o stare de iritare si mancarime in permanenta.

Este bine de retinut faptul ca in aer liber persoanele sensibile vor incepe sa isi manifeste reactiile de alergie. De aceea se recomanda evitarea spatiilor in aer liber, in special in zone cu vegetatie bogata.

alergie_polen_copii

Cum se manifesta persoanele alergice la polen?

Pentru a intelege mai bine ce anume se intampla atunci cand o persoana intra in contact cu o zona plina de pulbere de culoare galbena, este nevoie de o explicatie. Teoretic se resping granulele de polen din aer.

Organismul persoanei afectate raspunde la stimulul din mediul exterior. In acest caz, acest stimul este mai degraba un factor negativ deoarece persoana in cauza va prezenta o stare de disconfort.

Simptomele sunt diferite de la om la om, insa cele mai intalnite sunt: stranuturi, mancarimi la nivelul intregii fete, ochi rosii, eruptii sau gat inflamat.

De asemenea, intensitatea cu care acestea apar este si ea diferita de la persoana la persoana. Pielea se poate inflama si ea pe alocuri, existand cazuri in care unele persoane au simtit ca se sufoca. In acest fel pot aparea si atacurile de panica.

Desi facem referire la o simpla alergie de polen, aceasta nu ar trebui tratata superficial de catre persoane in general, dar in special de catre cele hipersensibile. Este important ca mediul in care ne desfasuram existenta sa fie unul confortabil si sanatos.

Cauzele alergiei la polen

Se gasesc destule cazuri care nu pot fi explicate nici macar de medicii specialisti, insa studiile arata ca exista intr-adevar a predispozitie la persoanele care provin din familii alergice, in care alergiile apar frecvent.

Totodata mediul toxic in care apare si polenul poate duce la manifestarea acestui tip de alergie la persoanele mai sensibile. De aceea, fiecare om in parte care se stie slabit in anumite perioade ale anului poate incerca sa evite particulele de praf sau sa schimbe climatul. In acelasi timp fiecare copil, adolescent sau adult trebuie sa aiba grija sa faca dus zilnic si sa se spele pe maini si pe fata.

Polenul poate fi adus usor in casa, impregnandu-se in haine si lenjeria de pat. In acest fel nu veti putea scapa niciodata de alergie, devenind pe zi ce trece mai sensibil. Este bine sa evitati zonele cu buruieni, pomi si alte plante.

Polenul este adesea neplacut pentru persoanele care fac parte din categoria celor cu teren atopic. De aceea, doar o parte din populatie sufera de aceste simptome. Acest tip de teren este reprezentat de anticorpii de tip IgE care apar la tipurile de alergeni, in acest caz la polen.

polen_alergie_copii

Cum iti dai seama daca esti alergic la polen?

Pentru a verifica daca esti alergic la praful galben din aer liber, poti face testul alergologic. Acesta este de doua feluri: test cutanat sau test sanguin. Testele custanate sunt cele mai ieftine, dar si cele mai rapide. Rezultatele sunt exacte si se afla imediat. Cele sanguine se realizeaza doar in cazul in care cele cutanate ar putea iesi modificat.

Tratamentele pe care le poti lua

Una din metodele de precautie este sa fii atent la ce anume stranuti. Deseori oamenii confunda raceala cu o alergie la polen. De aceea, o vizita la medicul alergolog va elucida dilema.

Desi alergiile nu sunt grave, ele pot afecta starea de psihic a unei persoane, confortul acesteia dar si ritmul de viata. Este indicat astfel sa se urmeze un tratament la indicatiile precise ale medicului specialist. De regula acesta prescrie cateva medicamente de tip antialergic.

Sprayurile nazale se folosesc pentru desfundarea nasului si au ca scop o respiratie sanatoasa. Ele sunt prescrie de medic si se administreaza corespunzator. Pe langa aceste sprayuri, antihistaminicele sunt bune pentru a ameliora inflamatiile. Aceste medicamente au rolul de a impiedica efectele histaminei.

De altfel, o alta varianta pe care pacientii care sufera de alergii o pot lua in calcul este cea a vaccinurilor. Acestea au ca scop ameliorarea simptomelor de alergie. Totusi ele nu vindeca alergiile. In acelasi timp, acest tip de tratament nu este eficient pentru toate persoanele afectate de alergii.

Specialistii recomanda vizita la medic inainte de administrarea vreunui medicament. Fiecare organism este diferit si poate avea reactii diferite la aceeasi substanta. De aceea, un doctor poate indica ce tip de tratament este recomandat pentru o persoana.

Medicamentele antialergice administrate pe cont propriu nu asigura imbunatatirea starii de sanatate. Sfaturile medicilor in acest sens sunt cele mai indicate.

Tu sau copilul tau suferiti de alergia la polen? Ce masuri de prevenire au luat? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Alergia la ambrozie: simptome, tratament si recomandari!

Alergiile de vara la copii: cauze, simptome si tratament

Alergiile de primavara la copii, prevenire si tratament

Rinita alergica. Sfaturi pentru parintii ai caror copii sufera de alergii

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergia la polen Alergii copii Alergii primavara copii Alergii vara

Articole recomandate

Citeste si despre