Alergia la ambrozie: simptome, tratament si recomandari!

/ / Modificat: 2017-08-22
Alergia la ambrozie: simptome, tratament si recomandari!

Desi primavara este considerat anotimpul cel mai alergen, toamna este momentul cand se manifesta un numar important de alergii, printre care cea mai importanta este alergia la ambrozie.

Afla care sunt cauzele alergiei la ambrozie, dar si care sunt simptomele care anunta alergia la ambrozie!

Alergia la ambrozie: cauze si simptome

"Sursele alergene sunt numeroase, iar manifestarile conjunctivale si respiratorii sunt cauzate in principal de alergenele aeropurtate. Principalele aeroalergene ce pot induce manifestari sezoniere toamna sunt reprezentate de sporii anumitor specii de mucegaiuri si polenul plantelor ce infloresc in aceasta perioada (in special buruieni). Desi exista variatii importante in functie de conditiile climaterice, vorbim de un sezon "al buruienilor" in perioada august-octombrie”, explica dr. Adriana Tudose, medic primar alergologie si imunologie clinica din cadrul Centrului Medical ProVita.

Manifestarile pot fi diferite de la un pacient la altul, insa majoritatea pacientilor acuza urmatoarele simptome:

  • stranut frecvent;
  • mancarime nas/ ochi;
  • secretii nazale abundente;
  • ochi rosii (hiperemie conjunctivala).

In plus, multi dintre acesti pacienti sunt predispusi la aparitia manifestarilor de astm (dificultati in respiratie, tuse, respiratie suieratoare).

Specialistul avertizeaza: cea mai importanta simptomatologie oculara se intalneste in special la pacientii cu alergie la polenul de Ambrozie (iarba parloagelor), cea mai alergenica buruiana din Romania.

Ce este ambrozia si de ce produce alergii?

Ambrozia este o planta anuala, perena, prezenta in gradini, in culturile de cereale si de floarea-soarelui, dar si in zonele lasate in paragina: cele cu ruine, zonele rezidentiale noi, unde constructiile nu au fost terminate, pe marginile soselelor, pe spatiile verzi, dar si in curtile caselor sau in parcuri.

alergie-ambrozie-simptome

O singura planta matura poate elibera pana la 8 miliarde de graunte de polen (20 microni in diametru) si pana la 30.000 de seminte, care isi pastreaza calitatile germinative timp de 40 de ani.

Dr. Adriana Tudose recomanda: "Pacientii care au avut manifestari sezoniere (august - octombrie) in anii precedenti, sunt sfatuiti sa efectueze un consult alergologic inainte de inceperea sezonului (iulie). Doar medicul alergolog poate efectua testarea care pune in evidenta alergia si tot el indica tratamentul optim individualizat, inclusiv imunoterapia alergen specifica - singurul tratament posibil curativ."

De asemenea, este important de stiut faptul ca unii pacienti cu manifestari de alergie la polenul de buruieni pot asocia diferite acuze digestive (mancarime la nivelul cavitatii bucale, edem limba, buze, "senzatie de nod in gat", balonari, tranzit accelerat) la consumul anumitor fructe si legume, aspect cunoscut ca sindrom de alergie orala.

In plus, persoanele care sunt alergice la polenul buruienilor prezinta un risc crescut in cazul consumului de produse fitoterapice (produse tip plafar) sau produse apicole (polen, miere).

Alergia la ambrozie: metode de preventie

Pentru evitare simptomelor neplacute pacientii alergici sunt sfatuiti:

  • sa evite activitatile exterioare, in aer liber;
  • sa pastreze ferestrele inchise pe timpul zilei, atat acasa cat si in masina;
  • sa isi schimbe hainele dupa ce ies afara pentru perioade mai lungi de timp;
  • sa faca dus la sosirea la domiciliu;
  • sa se spele frecvent pe fata si maini;
  • sa evite/ sa consume cu precautie fructe si legume crude daca au prezentat manifestari de sindrom de alergie orala (pana la evaluarea alergologica).

Copilul tau a manifestat simptome de alergie la ambrozie? Ce masuri de preventie ai luat? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Alergiile de toamna la copii: simptome si tratament

Mucegaiul: problema ascunsa a alergiilor

Sindromul alergiei orale la copii

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergia la ambrozie Alergii copii Alergii toamna

Articole recomandate

Citeste si despre