Motive de vinovatie pentru proaspetele mamici

/ / Modificat: 2014-07-23
Motive de vinovatie pentru proaspetele mamici

Sentimentele de vinovatie sunt emotii frecvente pe care le experimenteaza proaspetele mamici, insa care le afecteaza in moduri diferite. In timp ce multe dintre ele trec repede peste aceste trairi coplesitoare pe masura ce-si intra in rolul de parinte, altele ajung sa fie puternic afectate de incapacitatea de a le tolera sau intelege, putand cadea intr-o depresie severa.

Lipsa sentimentului maternitatii

Se spune ca sentimentul maternitatii apare fie in timpul sarcinii, fie imediat dupa nasterea copilului. Daca nu ai trait aceasta emotie dupa aducerea pe lume a copilului, este posibil sa resimti anumite frustrari sau sentimente de vinovatie.

Absenta acestei iubiri spontane si unice pentru copil te poate face sa crezi ca nu esti o mama buna sau ca nu esti facuta pentru a fi parinte. Cu alte cuvinte, te simti vinovata ca nu iti iubesti, sau cel putin nu cu atata ardoare, propriul copil. Inainte de a lasa aceste emotii negative sa te copleseasca, este important sa fii constienta ca legatura afectiva unica dintre mama si bebe nu apare intotdeauna imediat dupa nastere.

Un alt motiv pentru care nu traiesti acest sentiment puternic poate fi pus si pe seama schimbarilor hormonale care au loc in organismul tau dupa nastere.  

Imposibilitatea de a alapta

Esti constienta de cat de important este sa iti alaptezi copilul si de beneficiile unice pe care laptele matern le are pentru sanatatea si dezvoltarea lui. Insa dupa ce ai nascut, ai constatat ca nu ai lapte suficient pentru a asigura hranirea copilului la san si ai resimtit mai intai sentimente de furie, care apoi s-au transformat intr-unele de vinovatie.

Chiar daca motivele pentru care lactactia a incetat sunt fiziologice, adica independente de vointa sau dorinta ta, sentimentul ca esti vinovata pentru privarea copilului de nutrientii unici din laptele matern nu iti dau pace. Nici comentariile uneori tendentioase ale celor din jur nu te ajuta sa depasesti mai usor momentul - "vaai, ce pacat, era bine sa il fi alaptat macar cateva luni", "ee, va fi putin mai bolnavicios, nu-i o mare tragedie", "ce ghinion!".

Important este sa-ti repeti continuu ca nu este vina ta si sa te consulti cu medicul pentru alegerea unei formule de lapte cat mai bune si mai apropiate nutrional de continutul laptelui matern.  

Revenirea la serviciu

Indiferent de motivele pentru care ai luat decizia de a te intoarce la serviciu mai devreme de 1 sau 2 ani, sentimentele de nesiguranta si vinovatie iti vor da frecvent tarcoale. Vei pendula adesea intre regrete si satisfactii in ceea ce priveste aceasta decizie.

Ti se va parea ca fugi de propriul copil, ca ratezi momente importante in cresterea lui si ca nu esti o mama buna. Inainte de a te gandi la ceea ce ratezi in dezvoltarea copilului atunci cand nu esti langa el, gandeste-te la tine insati, intrucat doar mamicile fericite au copii voiosi si sanatosi. Daca reintoarcerea la munca este ce iti doresti si te ajuta sa te simti cu adevarat implinita, inseamna ca este cea mai buna decizie.

Vorbeste si cu alte mamici care au trecut prin aceeasi experienta si consoleaza-te cu sfaturile lor. In plus, cel mai important este sa constientizezi ca nu cantitatea timpului petrecut in compania bebelusului conteaza, ci calitatea acestuia.  

Timpul pentru propria persoana

Oricat de mult ti-ai dori sa-ti petreci timpul doar in compania copilului tau , organismul si mintea ta isi cer dreptul la relaxare. Vrei sau nu, ai nevoie sa te detasezi, chiar si pentru cateva ore, de copil si sa te ingrijesti de propria-ti persoana, insa nu o faci deloc fara remuscari.

Te acuzi singura si iti creezi frustrari, considerand ca dorinta de a te relaxa contravine statutului de proaspata mamica, care ar trebui sa stea doar cu copilul si sa-l ingrijeasca. Este doar o problema de optica. In momentul in care nu vei mai vedea aceasta detasare temporara ca pe o "fuga" de propriul copil sau ca pe un abandon, vei scapa si de remuscari.

Incearca sa vezi momentele petrecute cu tine insati ca pe un combustibil din care iti iei energia necesara pentru ca in restul timpului sa fii mamica puternica, relaxata si fericita de care micutul tau are nevoie.  

Inscrierea la cresa a copilului

Cresa precede gradinita si, in cele mai multe cazuri, este ultima solutie la care apeleaza parintii pentru a se putea reintoarce la munca, atunci cand nu au cu cine sa lase copilul in grija. Insa la fel ca si in cazul deciziei de a te reintoarce la munca, aceleasi sentimente de autoinvinovatire ies la iveala.

Te trezesti ca, in loc sa vezi partea pozitiva sau beneficiile reintoarcerii la serviciu, privesti totul ca pe un abandon sau o lipsa de responsabilitate. Pentru a mai diminua din aceste sentimente negative, alege o cresa foarte buna, cu toate facilitatile si conditiile necesare ingrijirii corespunzatoare a copilului.

Eventual, inscrie-l la aceeasi cresa unde lucreaza o persoana de incredere din jurul tau sau unde alte mamici cunoscute si-au dus copilul.  

Neindemanarea in ingrijirea copilului

Pana sa constientizezi ca nimeni nu se naste parinte, ci devine pe masura ce trece prin aceasta experienta, cazi victima unor sentimente de vinovatie. Stangacia in a schimba biberoane, in a face baie nou-nascutului sau in a-l alapta corect te fac sa crezi ca nu esti facuta sa fii mama si chiar sa regreti ca ai facut un copil.

De fapt, iti lipseste rabdarea de a invata cum se fac toate aceste lucruri si nu aplecarea catre aceasta "meserie". Iar inainte de a te mai acuza, afla ca nu exista "gena" parintilor perfecti. Cu multa rabdare si putin exercitiu, vei deveni experta in tot ceea ce presupune ingrijirea bebelusului.

La sfarsitul primei etape a copilariei, vei fi atat de experimentata si "talentata", incat vei putea scrie, binemersi, o carte de succes despre ingrijirea timpurie a copiilor.

Din ce alte motive crezi ca mai apar sentimentele de vinovatie la mamici? Tie ti-a dat de cap vreo astfel de emotie negativa? Cand si ce ai facut pentru a depasi aceste poveri emotionale nejustificate? Spune-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos1

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sentimente vinovatie mamici Vinovatie mamici Emotii mamici

Articole recomandate

Citeste si despre