Cum sa nu te mai simti vinovat pentru ca ai tipat atat de mult la copii, ajuta!

/ / Modificat: 2021-06-08
Cum sa nu te mai simti vinovat pentru ca ai tipat atat de mult la copii, ajuta!

Oboseala, grijile zilnice, cicaliturile continue ale celor mici, toate se aduna incet-incet pana ajungi sa izbucnesti. Oricat de rabdatoare sau intelegatoare ai fi, o data si o data tot se va intampla sa tipi la copil. In secunda urmatoare insa vei simti un sentiment profund de vinovatie. Dar de ce se ajunge aici, cu adevarat si ce trebuie sa faci pentru a nu te mai simti vinovata?

Motivele din spatele conflictelor dintre parinti si copii

Motivele din spatele conflictelor dintre parinti si copii sunt numeroase. Iar in momentul in care adultul tipa la copil simte ca are un avantaj asupra acestuia. Copilul se va supune regulilor imediat si ii insufla astfel autoritate.

Potrivit unui studiu efectuat de Universitatea din Pittsburgh si Michigan 45% dintre mame si 42% dintre tati au recunoscut ca au tipat si, in unele cazuri, chiar si-au insultat copiii.

Acest comportament apare deoaerce ritmul evolutiv al parintelui si al copilului sunt diferite. Generatiile s-au schimbat si acest lucru poate fi observat in diferite circumstante:

  • Satisfacerea imediata a nevoilor. Copiii au nevoia de a-si satisface imediat nevoile. Prin comparatie adultii nu au aceste nevoi imediate si stiu sa astepte si sa analizeze la rece orice nevoie.

  • Adultii isi doresc ca totul sa fie facut rapid. Vremurile pe care le traim ne-au invatat sa facem totul in graba. Pentru adulti viata inseamna o fuga continua. In schimb, copiii au nevoie sa faca totul in propriul ritm, fara sa fie grabiti. Presiunea timpului isi poate spune insa cuvantul.

  • Asteptari” diferite. Parintii au asteptari prea mari de la copii. Uneori acestea sunt nerealiste pentru varsta copilului.

Se poate observa ca aceasta nepotrivire intre ritmul adultilor si al copiilor determina aparitia conflictelor. Iar, uneori, adultii cad prada furiei, amenintarilor si tipetelor. Acest lucru induce imediat un sentiment puternic de vinovatie.

Exista studii care au demonstrat ca tipatul la copii este prima dintre toate cauzele de vinovatie pe care parintii le resimt. Vinovatia apare deoarece parintii insisi sunt constienti de faptul ca nu au instrumentele necesare pentru a-si educa copiii.

Ce sa faci pentru a nu te mai simti vinovat dupa ce ai tipat la copil

Este normal ca in momentul in care tipi la copil sa te simti vinovat, insa acest sentiment nu trebuie sa fie unul care persista. Iata ce trebuie sa faci pentru a atenua sentimentul de vinovatie:

1. Asteapta sa te calmezi si cere-ti scuze. Scuzele sunt extrem de importante atat pentru tine cat si pentru copil. Acesta trebuie sa stie ca nu ai vrut sa tipi si ca regreti asta, pentru a nu exista resentimente. Explica-i insa si ce te-a facut sa-ti pierzi controlul.

2. Ai grija de tine. Uneori lipsa activitatilor cu care erai obisnuita si sarcinile in exces pe care le ai de cand ai devenit parinte te pot face sa te simti complesit. Acorda-ti timp pentru tine, pentru a te ingriji, pentru a iesi la film cu partenerul sau pentru a te intalni in oras cu prietenii.

3. Imparte sarcinile casnice. Nu prelua tu toate sarcinile casnice. Imparte-le cu partenerul de viata. In acest fel nu te vei mai simti coplesita.

4. Tipatul este un obicei? Cand tipatul este deja un obicei inseamna ca parintele nu stie sa-si gestioneze emotiile si sa-si controleze furia sau sa-si reduca nivelul de stres. In acest caz este important sa ceri ajutorul unui profesionist.

Sursa foto: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vinovatie mamici

Articole recomandate

Citeste si despre