Cand este pregatit copilul sa ramana singur acasa si ce trebuie sa stie

/ / Modificat: 2017-10-24
Cand este pregatit copilul sa ramana singur acasa si ce trebuie sa stie

A ramane singur acasa este doar o etapa de-a lungul perioadei de crestere si dezvoltare. O pregatire adecvata, il va ajuta pe copil sa fie stapan pe el si sa stie ce sa faca in cazul in care se iveste o situatie neasteptata in lipsa ta. Afla cand este pregatit copilul sa ramana singur acasa si ce trebuie sa stie!

Ca parinte, te-ai intrebat cu siguranta care este varsta optima la care un copil poate ramane singur acasa. Tu poate ca faci parte din generatia "Cu cheia la gat", insa copiii tai traiesc intr-o alta lume plina de provocari mult mai mari, asa ca este bine sa fii precaut.

Intrebari cheie pe care trebuie sa ti le pui inainte sa iti lasi copilul singur acasa

Chiar daca unele state au adoptat legi clare cu privire la varsta la care un copil poate fi lasat singur acasa, alegerea ramane la latitudinea parintilor. Acestia trebuie sa tina, insa, cont de personalitatea copilului si de nivelul sau de maturitate. Asa ca inainte sa te gandesti sa iti lasi copilul singur acasa, pune-ti urmatoarele intrebari:

- Cat de responsabil este copilul tau? Se supune regulilor cu usurinta? Isi face curat in camera din proprie initiativa? Se apuca singur de teme sau este nevoie sa ii reamintesti tu asta? De obicei ia decizii bune sau este predispus sa faca alegeri neinspirate?

- Cum reactioneaza in situatii neasteptate? Se panicheaza usor sau isi pastreaza cumpatul? Cauta singur solutii la probleme sau renunta repede si iti cere ajutorul?

- Crezi ca s-ar descurca in caz de urgenta? A avut parte de vreun antrenament pentru a se descurca in diferite situatii?

Plecand de la raspunsurile la aceste intrebari, parintii pot stabili daca un copil este pregatit sau nu sa ramana singur acasa.

12 lucruri pe care un copil trebuie sa le stie cand ramane singur acasa

Exista cateva cunostinte de baza legate de siguranta si prim ajutor, pe care copilul trebuie sa si le insuseasca inainte sa ramana singur acasa:

1. Primul ajutor

Este extrem de important sa iti inveti copilul cum sa se comporte intr-o situatie de urgenta, cum ar fi izbucnirea unui incendiu sau in timpul unui cutremur. Explica-i ca nu trebuie sa intre in panica si ca te poate suna in orice moment pe tine sau la 112. Spune-i pe intelesul lui care sunt situatiile in care trebuie sa sune la 112. 

2. Lista persoanelor de contact in caz de urgenta

Fa o lista cu numele rudelor sau vecinilor de incredere, pe care copilul ii poate contacta in cazul in care tu sau tata nu sunteti disponibili. Aceasta lista trebuie plasata intr-un loc usor accesibil: pe frigider, pe noptiera sau oriunde ii este usor micutului sa ajunga la ea. Totodata, poti salva in telefonul copilului contactele in caz de urgenta.

3. Planul de evacuare in caz de incendiu

Fiecare familie ar trebui sa aiba un plan de evacuare in caz de incendiu sau alte catastrofe naturale. Copilul trebuie sa stie sa iasa imediat din casa, sa se deplaseze la locul desemnat adunarii si sa sune la 112, in cazul in care aude alarma detectorului de fum sau monoxid de carbon. O idee foarte buna este sa faci cateva exercitii de evacuare, impreuna cu membrii familiei.

4. Utilizarea sistemului de alarma

Daca ai un sistem de alarma instalat in casa, arata-i copilului cum sa-l foloseasca, pentru a evita declansarile accidentale.

5. Deconectarea utilitatilor de la sursele de alimentare cu apa, gaz sau curent electric

Invata-ti copilul cum sa inchida apa de la toaleta si chiuveta si arata-i unde se afla robinetul principal de inchidere a apei in toata casa. In egala masura, invata-l cum sa inchida gazele naturale, in cazul in care se declanseaza alarma.

6. Protocolul in cazul unei pene de curent

In cazul intreruperii alimentarii cu energie electrica, copilul trebuie sa stie unde poate gasi lanterne si baterii. In caz de furtuna, este bine sa se asigure ca are o lanterna la indemana inainte sa pice curentul. Doar asa poate evita sa bajbaie prin intuneric si sa se loveasca accidental.

7. Utilizarea aparaturii electrocasnice

In functie de varsta copilului, invata-l cu ce aparate poate sa umble si de care nu are voie sa se apropie. Daca i-ai spus ca nu are voie sa foloseasca plita cu gaz, explica-i si la ce pericole potentiale s-ar expune in cazul unei utilizari improprii.

Cuptorul cu microunde poate fi folosit in siguranta de catre copii, cu conditia sa fie manevrat corect.

8. Utilizarea telefonului

Cel mai intelept lucru este sa activezi mesageria vocala. Daca cel mic are voie sa raspunda, acesta nu trebuie sa spuna niciodata ca este singur acasa.

Totodata, nu ar trebui sa spuna niciodata cine este si unde locuieste atunci cand il suna o persoana straina. 

9. Pe cine poate suna sau invita acasa

Copiii mai mici de 13 ani nu ar trebui sa-si invite prietenii acasa daca sunt singuri. Alegerea, insa, ramane la latitudinea parintilor. Explica-le foarte clar micutilor ca siguranta lor si a casei trebuie sa fie pe primul loc si ca se pot intampla accidente in lipsa supravegherii unui adult.

10. Ce sa faca un copil daca suna cineva la usa?

Majoritatea parintilor isi invata copiii sa nu raspunda niciodata la usa, daca sunt singuri acasa. Ramane la alegerea ta ce sfaturi ii dai. Poti antrena copilul intr-un joc, simuland diferite scenarii.

Invata-l sa nu raspunda niciodata unei solicitari de genul "Parintii tai sunt raniti, trebuie sa vii cu mine acum". Asigura-te ca poate apela oricand la o ruda de incredere sau la un prieten pentru sfaturi sau interventii de urgenta.

Daca un politist suna la usa, copilul ar trebui sa raspunda ca are nevoie sa sune la departamentul de politie pentru confirmare, inainte de a deschide usa.

11. Are voie afara la joaca?

Acest lucru depinde de varsta copilului si de zona in care locuiti. Daca exista rauri, lacuri sau bazine de inot in apropiere, copilul trebuie sa stie ca nu are voie sa mearga acolo. Totodata, asigura-te ca stie ce are de facut daca trebuie sa scoata cainele afara. Animalele de companie trebuie scoase doar in lesa, atunci cand sunt insotite de copii.

12. Reguli in privinta utilizarii calculatorului si televizorului

Fa reguli clare in privinta utilizarii televizorului, computerului si tabletei. Copilul trebuie sa stie cand are voie la laptop si cand nu, ce site-uri poate accesa, ce jocuri ii sunt permise si care sunt pe lista neagra.

A ramane singur acasa este doar o etapa de-a lungul perioadei de crestere si dezvoltare. O pregatire adecvata va ajuta copilul sa fie stapan pe el si sa stie ce sa faca in cazul in care se iveste o situatie neasteptata in lipsa ta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil singur acasa Pregatire copil singur acasa Lasare copil singur acasa Independenta copii

Articole recomandate

Citeste si despre