13 sfaturi parintesti nescrise in carti

/ / Modificat: 2015-03-13
13 sfaturi parintesti nescrise in carti

Experienta de mama te va pune fata in fata cu o multime de situatii surprinzatoare si adesea greu de intuit sau controlat, pe care nu le regasesti enumerate sau "rezolvate" de specialisti ilustri, in cartile cu si despre ingrijirea copilului.

Iata cateva situatii imprevizibile si sfaturi care ti-ar putea prinde bine, asupra carora nu prea te avertizeaza nimeni, fie pentru ca numai tie ti se pot intampla (asa cum poate te vei gandi la momentul respectiv), fie pentru ca sunt atat de rare incat nimeni nu le-a acordat prea multa atentie! Sigur, nimeni in afara de tine... acum!

1. Daca bebelusul si-a pierdut suzeta sau jucaria preferata, vei cunoaste cu adevarat ce inseamna "sfarsitul lumii", daca nu o cauti si gasesti rapid. Nimic nu se compara cu un copil care vrea cu tot dinadinsul ceva si nu capata: lacrimi, suspine, tavaleli, tipete, gesticulatii - o adevarata furtuna comportamentala. Fa bine si antreneaza-ti din timp talentul de detectiv in cautarea celor mai iubite obiecte ale copilului.

2. Nu lasa niciodata, dar niciodata, copilul care are in mana o gustare sau bomboana (sau orice altceva de mancare) in preajma laptopului sau calculatorului! Pagube iremediabile ar putea fi consecinta!

frimituri_copii

3. Nu da niciodata cu aspiratorul in casa inainte de a-i da copilului sa manance ori sa rontaie biscuiti, pufarine sau pufuleti. Se va numi "munca in zadar"!

bebe_bosumflat

4. In sfarsit, ai descoperit ca ii place un anumit aliment si tinzi sa profiti de acest lucru oferindu-i-l cat mai des, adica in fiecare zi. Un lucru trebuie sa stii despre un copil mic: ceea ce ii place sa manance astazi nu este valabil si pentru maine! Se razgandeste repede, asa ca fii pregatita cu preparate de rezerva!

joaca_frati

5. Daca micutul tau se uita insistent la tine, s-a inrosit la fata, duce manutele la spate sau rade anapoda... cu siguranta a facut ceva gresit sau a comis-o! Ascunde ceva! Sunt semnele micutului mincinos, asa ca, porneste in cautarea traznaii pe care a savarsit-o!

6. Copilul rabufneste in crize de furie si probleme de comportament exact cand esti total dezarmata - cand toate ajutoarele iti pleaca - sotul la serviciu, bunica acasa etc.- si ramai singura cu el. Parca o face dinadins, nu-i asa? Probabil ca da! Pregateste-te sa intervii sau sa faci fata unor accese de furie de cate ori ramai singura cu el!

7. Bebelusul este sanatos luni de zile si exact in ziua de dinainte ca tu sa te intorci la serviciu, face febra sau se imbolnaveste. Este o lege "nescrisa" si, desi poate parea inexplicabiila sau greu de inteles, are o noima: este un simptom somatic al anxietatii de separare!

copii_pat_parinti

8. Inchide intotdeauna usa dormitorului conjugal cu cheia atunci cand ai momente de intimitate cu partenerul tau. De indata ce reuseste sa faca primii pasi de unul singur, copilul este capabil sa deschida usi atunci cand te astepti mai putin. Si, este intotdeauna mai usor sa inchizi usa decat sa-i dai explicatii cu privire la ce faceai cu taticul in pat.

9. Asaza rufele calcate sau stranse de la uscat la locul lor imediat. Nu face miscarea gresita de a le impaturi si lasa maldare pe un scaun sau pat. Vor deveni tinta distractiei copilului si vor ajunge imprastiate prin toata casa.

10. Putini parinti isi dau seama ca ora lor de culcare este la fel de importanta precum a copilului. O lege nescrisa a parentingului spune astfel: "cu cat te duci mai tarziu la culcare, seara, cu atat copilul te trezeste mai devreme, dimineata".

somn_bebelusi_parinti

11. Tine mereu in geanta o bomboana sau o acadea. Nu stii niciodata cand ai nevoie de ea atunci cand esti prin oras cu copilul si nu are astampar ori se plange ca ii este foame.

12. Nu lasa niciodata foarfeca la indemana copilului. Cand te astepti mai putin, vei observa ca si-a testat veleitatile de hairstylist si ca si-a facut freza singur.

13. In momentul in care realizezi ca este prea liniste in casa si ca nu ti-ai mai auzit de mult copilul gangurind sau vorbind singur prin camera este deja prea tarziu. Fie a imprastiat hartia igienica prin toata casa, fie a vopsit peretii cu crema de pantofi, fie a facut o alta nazbatie. Este, cu adevarat, linistea de dinaintea furtunii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sfaturi parenting Sfaturi parinti Experienta parinti

Articole recomandate

Citeste si despre