Revenirea la serviciu dupa nastere, 6 lucruri de luat in considerare

/ / Modificat: 2011-03-08
Revenirea la serviciu dupa nastere, 6  lucruri de luat in considerare

Vrei sa te intorci cat mai repede la munca dupa nastere! Medicii considera ca o femeie este apta sa mearga la serviciu postnastere dupa perioada de lauzie, care dureaza 6 saptamani. Insa decizia de revenire nu depinde numai de recuperarea fizica. Concediul maternal se poate prelungi sau scurta in functie de alte lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare!

Atunci cand iei in calcul ideea revenirii la serviciu, intreaba-te si analizeaza cateva lucruri esentiale:

1. Este jobul tau solicitant din punct de vedere fizic?

Daca ai de gand sa te intorci cat mai repede la serviciu, atunci ia in calcul si acest criteriu. Nu vei fi in forma maxima, chiar daca trec si cele 6 saptamani de lauzie, vei fi extenuata si cu nervii intinsi la maxim, iar efortul fizic nu iti va face bine si nici nu ii vei putea face fata.

2. Cate ore muncesti zilnic si in ce fel de ture?

Daca vrei sa te intorci la munca mai repede de 6 saptamani atunci trebuie sa stii ca daca muncesti mai mai mult de 20 de ore pe saptamana acest lucru nu va face bine organismului. Corpul tau are nevoie de timp si odihna pentru a se reface si nu il ajuti astfel. Chiar si dupa o luna si jumatate, trebuie sa incerci sa eviti sa muncesti cu norma intreaga si sa eviti lucrul in ture. Te oboseste si mai mult si nu uita ca mai ai un "job" si acasa, sa ingrijesti bebelusul!

3. Cata intelegere vei avea din partea sefului pentru a mai lipsi din cand in cand?

Inainte de a lua decizia de a reveni in campul muncii, gandeste-te sau vorbeste cu seful tau despre cateva conditii care te-ar putea face sa lipsesti de la munca pe care statutul de proaspata mamica il presupune:

  • urgente medicale;

  • controale medicale frecvente;

  • un program limitat de ore de munca etc.

Vezi ce parere are despre a ajunge la o intelegere in privinta aceasta si apoi hotaraste-te daca iti continui concediul maternal sau nu!

4. Ai un loc linistit si privat unde sa pompezi laptele daca alaptezi?

Probabil ca baia este cea mai indicata, nu-i asa? Insa nu si cea mai igienica! Mulgerea sanilor nu este un proces atat de simplu si, in plus, necesita relaxarea totala a mamei pentru a da roade. Asa ca asigura-te ca ai o camaruta linistita la munca unde sa poti pompa laptele daca nu vrei sa te alegi cu angorjarea sanilor sau un bebe infometat.

5. Ai cu cine sa lasi bebelusul in lipsa ta?

Cu siguranta dorinta revenirii la locul de munca intr-un timp atat de scurt este determinata si de bugetul limitat pe care il primesti in concediu. Asadar, gandeste-te bine cu cine lasi copilul si daca iti permiti o bona sau o cresa chiar daca revii la munca. Fa calcule si vezi si daca dupa plata lor ajungi sa beneficiezi de aceeasi suma pe care o primeai in concediu, ceea ce face zadarnic efortul tau de a munci in aceasta perioada in care ai putea stai langa bebelusul care are atta nevoie de tine.

Lasa copilul in grija unei persoane incare ai incredere si care are experienta necesara pentru a avea grija de copil.

6. Ce pierzi si ce castigi daca revii mai repede la munca?

 

Nu spune nimeni sa stai neaparat 1 an sau 2 acasa, insa este bine sa pui in balanta cu mare atentie beneficiile si regretele deciziei de a reveni la munca in mai putin de 6 saptamani de la nastere sau chiar si imediat dupa. Multe mamici au regretat ca nu au petrecut primele luni, cele mai importante din dezvoltarea lui, alaturi de micutul lor si au pierdut o multime de lucruri: primul zambet, gangurit etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Revenire serviciu dupa nastere Dupa nastere Serviciu dupa nastere Concediu crestere copil

Articole recomandate

Citeste si despre