Jocuri care ajuta copilul sa-si dezvolte vocabularul, in functie de varsta

/ / Modificat: 2023-03-24
Jocuri care ajuta copilul sa-si dezvolte vocabularul, in functie de varsta

Primele cuvinte ale unui copil sunt un moment special pentru orice parinte. Toti le asteapta, toti sunt curiosi daca micutul va spune mai intai mama sau tata, iar apoi toti se amuza cand bebelusul pare ca se „lupta” sa vorbeasca. La inceput stalceste cuvintele in cel mai adorabil mod si aproape ca nu te poti abtine sa nu vorbesti si tu pe „limba” lui. E tentant, ghidus si... nu tocmai potrivit. Pentru ca un copil sa-si dezvolte vocabularul, el are nevoie ca adultii din jurul lui si fratii mai mari sa il invete cuvinte si sa il invete corect. Oricat de distractiv ar fi sa-l imitati din cand in cand, nu-l limitati pe cel mic pocind cuvintele cand vorbiti cu el. Pentru un plus de distractie puteti apela la jocuri cu cuvinte, care ajuta copilul sa-si dezvolte vocabularul, potrivite pentru fiecare etapa de dezvoltare.

Cartile senzoriale sau cu ilustratii, puzzle-urile din cuburi cu diferite reprezentari de animale, flori, obiecte sunt jocuri perfecte pentru copiii care au inceput sa rosteasca primele cuvinte. Repetati impreuna ce este fiecare ilustratie si provocati copilul sa o numeasca si el. In lipsa unor jocuri dedicate, il puteti provoca sa numeasca diferite obiecte din jurul lui, apoi puteti progresa la culori si asa mai departe.

Jocurile cu sinonime sunt oricand o provocare interesanta pentru copiii de varsta prescolara, care au deja un vocabular si pe care pot incepe sa si-l dezvolte. Puteti face un soi de concurs si ii puteti explica fiecare cuvant in parte, pentru a-l intelege. Propuneti pe rand cate un cuvant, iar celalalt trebuie sa gaseasca un sinonim. E simplu, ieftin si interesant. Pe masura ce copilul invata tot mai multe cuvinte, puteti progresa la jocul antonimelor, in care fiecare trebuie sa spuna un cuvant cu sens opus celui pe care il propune celalalt.

Jocul Fazan (prescolari, scolari) este o modalitate excelenta de a provoca un copil. Puteti incepe cu o varianta simplificata: sa spuneti pe rand cate un cuvant care incepe cu ultima litera a cuvantului rostit anterior. Pe masura ce copilul prinde gustul jocului, progresati si spuneti cuvinte care incep cu ultimele doua litere ale cuvantului anterior sau cu ultima silaba. Este un joc potrivit in timpul siestei de la pranz sau chiar seara, inainte de culcare, dar se poate juca si in masina, in timpul unui drum mai lung.

Jocul Valiza (prescolari, scolari) poate fi extraordinar de distractiv. Concurentii isi imagineaza o valiza incapatoare, in care pot baga lucruri care incep cu o litera anume. Va puteti inspira din ceea ce aveti in jur, iar apoi progresati si va ganditi la orice alte obiecte care ar putea incapea intr-o valiza imaginara. Aveti liber chiar si sa va „prostiti”, dar nu uitati sa faceti pauza si sa explicati atunci cand copilul nu stie ce inseamna un anumit cuvant.

Jocul Mima (scolari) nu este, efectiv, un joc de cuvinte, dar te provoaca sa gandesti si sa faci asocieri intre gesturile celui care mimeaza. Faptul ca, la randul lui, copilul va trebui sa incerce sa redea cuvinte prin gesturi il va ajuta sa invete usor cuvintele pe care le aude, dar si sa isi dezvolte abilitatile motorii si creativitatea.

Citeste si articolul de mai jos:

8 jocuri de cuvinte pentru copii

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Joc copii

Articole recomandate

Citeste si despre