8 jocuri de cuvinte pentru copii

/ / Modificat: 2016-08-02
8 jocuri de cuvinte pentru copii

Jocurile de cuvinte au rolul de a alunga plictiseala copilului, mai ales in calatorii lungi, de a-i dezvolta abilitatile de vorbire, limbaj, dar si de gandire. Desi jocurile ca Fazan, Valiza si Scrabble sunt celebre si recomandate pentru a fi introduse printre activitatile uzuale ale copilului, specialistii sustin ca acestea pot fi si inventate, in functie de context.

Valiza

Este vorba de o valiza imaginara superincapatoare, care se joaca in cel putin doua persoane. Asadar, daca esti cu cel mic pe drum si vrei sa il stimulezi sa gandeasca si sa-si mai dezvolte vocabularul, incercati "Valiza".

Unul din voi spune in minte alfabetul, celelalt spune "stop", iar cu litera la care s-a ajuns se da startul gasirii tuturor obiectelor care incep cu ea si incap in valiza.

Este un joc interesant nu doar pentru ca cel mic invata cuvinte noi, dar incearca sa gaseasca obiecte pe seama mai multor criterii: sa inceapa cu o anumita litera, sa fie un obiect si sa aiba o forma si dimensiune adecvate astfel incat sa incapa intr-un astfel de accesoriu.  

Fazan

Fazan este un alt joc al copilariei extrem de cunoscut, care debuteaza in acelasi mod ca Valiza (prin enumerarea mentala a literelor alfabetului). Spre deosebire de Valiza, jocul presupune ca o persoana sa spuna un cuvant care incepe cu o litera, iar cealalta sa continue cu gasirea altuia, dar care sa inceapa cu ultimele doua litere ale anteriorului (de exemplu, I - IepuRE - REchiziTE - TElevizor etc.).

Ideea principala a jocului este aceea de a gasi cuvinte ale caror ultime doua litere sa fie o combinatie de consoane sau vocale cu care nu se mai pot forma alte cuvinte (exemplu - RestauraNT, AcadEA etc.). In aceasta situatie, persoana care a fost "inchisa" are F, de la Fazan. Jocul continua pana cand unul dintre participanti este inchis de 5 ori, numar asociat celor 5 litere ale cuvantului FAZAN.

Scrabble

Scrabble trebuie sa faca parte din gama de jocuri de cuvinte desfasurate de-a lungul copilariei, intrucat stimuleaza functiile cerebrale, intareste intelectul si dezvolta inteligenta, ca sa nu mai spunem de vocabular si limbaj. Desi este un joc mai elaborat sau complex, exista pe piata o multime de versiuni simplificate, adaptate si pentru varste mici.

Jocul presupune formarea cuvintelor prin plasarea literelor pe o tabla, pe orizontala sau verticala, notate cu diferite puncte, in functie de cat de rare sau valoroase sunt. Participantul care aduna cele mai multe puncte, castiga jocul.

TOMAPAN(T)

Tomapan - cunoscut si sub numele de Tomapant - este unul dintre jocurile care stimuleaza atat abilitatile de vorbire, gandire si creativitate, cat si cele de scris, intrucat necesita hartie si creion.

Pe o hartie, se traseaza coloane corespunzatoare literelor cuvantului Tomapant. Fiecare litera in parte corespunde unei categorii de cuvinte - T (tari), O (orase), M (munti), A (ape), P (plante), A (animale), N (nume), T (total puncte).

Pornind de la prima litera a alfabetului, fiecare concurent trebuie sa caute cuvinte asociate fiecarei categorii in parte, contracronometru. Fiecare cuvant corect este notat cu 1 punct. Cu cat fiecare competitor completeaza corect mai multe spatii in timp util, cu atat aduna mai multe la total.

La sfarsitul alfabetului, se face totalul si, cine acumuleaza cel mai mare numar de puncte, castiga.  

Spanzuratoarea

La fel ca si TOMAPANTUL, Spanzuratoarea necesita hartie si creion. Se joaca in doi si pune la lucru imaginatia si creativitatea copilului. Il stimuleaza sa gandeasca, sa intuiasca si sa faca conexiuni logice intre litere, pentru a descoperi cuvantul din spatele insiruirii de liniute de pe hartie.

Fiecare concurent se gandeste la un cuvant. Noteaza pe hartie doar prima si ultima litera a cuvantului, iar in locul restului literelor, traseaza liniute, pentru a fi descoperite de celalalt competitor. Acesta trebuie sa numeasca diverse litere, care crede ca se potrivesc in cuvant. Orice litera gresita il indreapta catre spanzuratoare.

La final, daca nu se intuieste cuvantul pana cand se formeaza corpul omuletului din spanzuratoare, respectivul concurent pierde jocul.  

Integrame

Integramele pentru copii reprezinta un joc distractiv cu cuvinte, pe care il poti introduce inca de la varste fragede printre activitatile de relaxare ale micutului. Dezlegarea integramelor stimuleaza gandirea copilului si il ajuta sa descopere cuvinte noi. Pe masura ce invata sa se descurce singur si vocabularul i se dezvolta, creste nivelul de complexitate a integramelor.  

Mima

Mima este un alt mod prin care va puteti folosi de cuvinte pentru a va distra copios. Spre deosebire de alte jocuri de cuvinte, mima implica atat limbajul verbal, cat si cel nonverbal, fiind o metoda iscusita prin care copilul invata sa redea cuvinte prin gesturi si sa-si dezvolte abilitatile motorii fine sau artistice.

Mima se joaca in mai multe persoane, impartite in doua grupuri. Fiecare grup se gandeste la un cuvant pe care il sopteste unuia dintre adversari. Acesta trebuie sa-l expuna prin gesturi in fata coechipierilor sai, care trebuie sa ofere cat mai multe variante de raspuns, pana la identificarea celui corect. Competitia este contracronometru, astfel ca, fiecare persoana care mimeaza un cuvant are la dispozitie doar cateva minute pentru a descrie cat mai bine cuvantul prin gesturi.  

Rime, sinonime si antonime

Nu trebuie sa inveti jocuri elaborate ori sofisticate pentru a transforma cuvintele intr-un joc distractiv pentru copil. Daca sunteti pe drum sau in calatorie, ganditi-va la un cuvant, apoi incercati sa gasiti, pe rand, cat mai multe sinonime, antonime sau, de ce nu, termeni care rimeaza cu acel cuvant.

Pentru copiii foarte mici, un joc dragut este si "primul cuvant care iti vine in minte este...". Presupune ca micutul sa spuna primul cuvant care ii trece prin minte pornind de la un termen rostit de tine (de exemplu, rosu, mar, scoala, catel etc.). Va veti distra copios cu expresiile care vor reiesi din asocierea cuvintelor.  

Mai cunosti si alte jocuri de cuvinte distractive si amuzante care merita introduse in programul de relaxare al unui copil? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jocuri copii

Articole recomandate

Citeste si despre