Sindromul jocului neterminat. Ce este acesta si cum ii afecteaza pe copii

/ / Modificat: 2022-10-03
Sindromul jocului neterminat. Ce este acesta si cum ii afecteaza pe copii

Golirea sertarelor si  a dulapurilor este un comportament foarte normal - si pozitiv - pentru bebelusi si copii mici. In acest fel, acestia isi antreneaza abilitatile de golire si umplere, dezvoltandu-si abilitatile motorii si coordonarea. In plus, golirea dulapurilor este foarte amuzanta, asa ca este normal ca ei sa profite de orice neglijenta pentru a intoarce camera cu susul in jos.

Dar in acest articol vom lasa deoparte acest comportament obisnuit pentru bebelusi si ne vom concentra exclusiv pe modul in care copiii interactioneaza cu jucariile lor.

Cand este timpul sa se joace, copilul tau imprastie toate jucariile pe jos, dar nu se joaca cu niciuna dintre ele? Distractia lui consta in golirea sertarelor sau a cutiilor de jucarii si apoi nu le acorda nici o atentie?

Acest comportament, atat de frecvent la copii,este cunoscut ca sindromul jocului neterminat si are un motiv. Explicam ce este si ce ar trebui sa faca parintii in aceasta privinta.

Sindromul jocului neterminat

In general, putem spune ca micutii nistri sunt saturati de jucarii. In casele noastre acumulam un numar mare de jucarii, de multe ori fara sa fim constienti de acest lucru sau de efectul pe care acestea le au asupra micutilor.

Si adevarul este ca a fi inconjurat de jucarii, departe de a fi o sursa de distractie, este coplesitor pentru cei mici, le submineaza creativitatea, le fura entuziasmul si dauneaza dezvoltarii.

Efectul negativ pe care abundenta de jucarii il are asupra copiilor poate fi observat cu usurinta in zilele speciale, cum ar fi zilele de nastere sau Craciunul.

Ce copil nu s-a simtit atat de coplesit de cadouri incat a ajuns sa deschida cutiile aproape automat, sa le ingramadeasca pe toate si sa nu fie atent la continut?

"Este emotionat", ne grabim noi, adultii, sa justificam atunci cand observam comportamentul lui. Dar ceea ce se intampla cu adevarat este ca se simte atat de coplesit si ametit incat nu este capabil sa fie atent la ceea ce face, asa ca trece de la o cutie la alta fara sa evalueze ce se afla inauntru.

Dar, pe langa acest comportament, observi vreunul dintre urmatoarele comportamente:

  • Copilul tau se plictiseste de obicei de jucariile lui?
  • Goleste sertarele sau dulapurile in care isi tine jucariile, le imprastie pe jos, dar nu se joaca cu ele?
  • Ai senzatia ca singura lor distractie consta in transformarea camerei lor intr-un haos de jucarii?
  • Dupa ce toate jucariile au fost amestecate, trece peste ele, privindu-le cu suspiciune si nestiind ce sa faca?
  • Isi pierde repede interesul pentru joc sau abandoneaza repede jucaria pe care a luat-o?

Atunci, cu siguranta dufera de sindromul jocului neterminat.

"Sunt plictisit", poate spune el. Iar noi, parintii, ne intrebam cum de se poate plictisi de orice, fara sa fim constienti ca tocmai acesta este motivul lipsei sale de creativitate si al dezinteresului pentru joaca.

Expertii numesc acest comportament "sindromul jocului neterminat": copilul este atat de coplesit de cantitatea de jucarii din jurul sau incat, departe de a se simti motivat si dornic sa se joace, experimenteaza un sentiment de anxietate, confuzie si lipsa de creativitate care il determina sa manifeste apatie fata de joc.

Ce putem face pentru a evita "sindromul jocului neterminat"?

Prin intermediul jocului, copiii invata sa comunice, sa socializeze, sa empatizeze, sa-si imbunatateasca increderea in sine si sa dobandeasca diverse abilitati. Stim ca joaca este un drept al copilului si nu este doar o sursa de distractie si invatare, ci si o activitate fundamentala pentru dezvoltarea acestuia pe parcursul intregii copilarii.

De aceea, este extrem de important ca parintii sa isi incurajeze copiii sa se joace si sa evite practicile care ii fac sa cada in asa-numitul "sindrom al jocului neterminat".

Iata ce poti face pentru a preveni ca copilul sa sufere de simdromul jocului neterminat:

Mai putin inseamna mai mult

Studiile au aratat ca micutii care se joaca cu mai putine jucarii o fac pentru mai mult timp si intr-un mod mai benefic pentru dezvoltarea lor. Din acest motiv, ar trebui sa te asiguri ca copilul tau are un mar limitat de jucarii. 

Reducerea numarului de jucarii le permite copiilor sa fie mai creativi in jocul lor si sa aprecieze ceea ce au, deoarece ii vom educa in privinta valorii lucrurilor si nu a cantitatii.

Alege jucarii simple care incurajeaza creativitatea

Industria jucariilor este plina de jucarii sofisticate. Jucarii care vorbesc singure, canta, plang, spun povesti, se misca, fac piruete, se aprind cu sclipiri de mii de culori, etc. Copiii sunt atrasi de ele, insa pentru un timp scurt, deoarece se plistisesc rapid de ele. La urma urmei jucaria face totul, nelasand loc de creativitate. 

Cu cat o jucarie este mai sofisticata, cu atat mai putin spatiu lasa loc imaginatiei.

De aceea, este recomandat sa alegi jucarii care sa permita o joaca creativa, fara constrangeri, adecvata varstei copilului. Acest tip de jucarii incurajeaza imaginatia si creativitatea, permitandu-i copilului sa fie adevaratul protagonist al propriei sale piese de teatru.

Evita utilizarea ecranelor

Potrivit expertilor, copiii inceteaza sa se mai joace cu jucariile din ce in ce mai devreme, iar unul dintre principalele motive pentru acest "abandon timpuriu" este cauzat de ecrane, la care micutii sunt tot mai expusi. De la telefon, la tableta si pana la televizor sau console de jocuri, toate trebuie folosite cu limita, si nu mai mult de o ora pe zi. 

Incurajeaza joaca in natura

Joaca in aer liber nu este doar esentiala pentru fericirea si bunastarea fizica a copiilor, ci are, de asemenea, un impact pozitiv asupra dezvoltarii cognitive si cerebrale a acestora, le stimuleaza imaginatia si promoveaza dobandirea de abilitati fundamentale pentru viata.

Desi ritmul de viata agitat pe care il duc parintii poate face adesea dificil pentru copii sa petreaca timp in contact cu natura - mai ales daca traim in orase mari - este esential sa incurajam acest obicei si sa ii incurajam sa se joace si sa exploreze liber atunci cand mergem in parc, in vacanta sau la bunici, la tara.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Joc copii

Articole recomandate

Citeste si despre