Cat de important este ca cel mic sa se joace in aer liber, indiferent de vreme

/ / Modificat: 2019-03-27
Cat de important este ca cel mic sa se joace in aer liber, indiferent de vreme

Copiii de azi nu prea mai sunt obisnuiti sa se joace in parc, in curte sau in fata blocului, mai ales daca au la indemana o tableta, un laptop sau un televizor.

Insa joaca in aer liber zi de zi sau cel putin de cateva ori pe saptamana este extem de utila pentru dezvoltarea copiilor.

Cei care au frati se pot juca in acasa cu alti copii. Dar majoritatea nu sunt indemnati sa se joace in aer liber decat daca ii scoatem intr-un parc sau ii ducem intr-o excursie la tara. Jocul cu alti copii este esential pentru ca cei mici sa socializeze si sa invete sa se joace cu cei de varsta lor.

Chiar daca pericolele din marile orase ne sperie, trebuie sa ne asiguram ca copiii se pot juca pe strada sau in parc, deoarece vor avea parte de multe beneficii.

Daca nu avem incredere, va trebui sa organizam mici excursii cu familia in afara orasului, unde se pot bucura de natura fara a intampina pericole. Ideal ar fi ca cei mici sa ajunga de mai multe ori pe an la mare, la munte, sa se joace pe plaja sau sa faca excursii prin padure.

Beneficiile jocului in aer liber pentru copii

Toti copiii ar trebui sa iasa in fiecare zi din casa pentru a se juca. Sau cel putin la sfarsit de saptamana. Beneficiile sunt atat pentru copii, cat si pentru adultii care ii insotesc.

Putem duce copiii in parc, in afara orasului sau chiar sa putem face un drum pana la tara cu intreaga familie. Este important ca cei mici sa interactioneze cu natura si cu alti copii.

Beneficiile sunt uriase:

Intaresc creativitatea copiilor. In natura, cei mici trebuie sa-si dezvolte inventivitatea si imaginatia. Copiii nu cunosc mediul in care se afla si trebuie sa il exploreze ca sa se poata juca.

Impiedica instalarea obezitatii. Sedentarismul a devenit tot mai comun si in randul copiilor, astfel ca obezitatea a devenit o mare problema. Cand se joaca in aer liber, copiii vor avea parte de multa activitate fizica, de miscare.

Favorizeaza relatia cu alti copii. In casa, daca nu au frati, copiii nu au ocazia sa socializeze cu cei de varsta lor. Jocul cu alti copii este foarte important pentru ca invata sa imparta diferite lucruri cu altii.

Ii ajuta sa devina autonomi. Afara, copiii tind sa fie mai independenti si invata sa faca fata diferitelor probleme si situatii dificile.

Indiferent cum este vremea, ca e cald, frig sau ploaie, trebuie sa ii determinam pe copii sa isi doreasca sa iasa afara. Daca ii invatam cu iesitul zilnic sau cel putin de cateva ori pe saptamana, vor incepe sa aprecieze mai mult acest lucru.

Inca de cand sunt foarte mici copiii trebuie sa intre in contact cu natura. Vor invata sa experimenteze relatia cu lumea exterioara cu ajutorul celor cinci simturi.

Lasa-i inclusiv pe bebelusii care inca nu merg in picioare sa se tarasca pe iarba, pe nisip, sa descopere diferite texturi si sunete ale naturii.

Poti inventa jocuri cu ei pentru a te asigura ca descopera, de exemplu, textura frunzelor si a trunchiurilor copacilor, mirosurile naturii sau sunetele diferitelor animale pe care le gasim in mediul rural. In plus, se vor misca, vor consuma energie si vor inhala aer proaspat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Joaca Joaca aer liber copii Joaca beneficii Joaca copii

Articole recomandate

Citeste si despre