"Masa pacii", o tehnica Montessori pentru rezolvarea conflictelor din casa

/ / Modificat: 2019-08-01

Copiii se enerveaza si se simt frustrati. E normal. Sunt inca mici, iar zonele creierului responsabile de reglarea emotionala nu s-au dezvoltat suficient.

De asemenea, este normal ca acestia sa se certe cu fratii si asa apar conflicte. In toate aceste situatii, "masa pacii” este o metoda perfecta pentru a-i invata sa rezolve conflictele, externe sau interne, in mod pozitiv.

Ce este "masa pacii"?

Este o tehnica pentru a ajuta copiii sa rezolve conflictele inainte de a izbucni emotiile. Este o masa mica cu scaune pentru fiecare dintre copii, pe care trebuie sa asezi cateva elemente, fiecare avand o functie diferita.

  • CLEPSIDRA. Astfel, copiii se relaxeaza in timp ce urmaresc cum curge nisipul. In plus, o vor folosi ca indicator pentru a da randul la cuvant.
  • UN OBIECT RELAXANT. Ar putea fi o minge antistres, astfel incat cei mici sa o foloseasca de fiecare data cand iau cuvantul si sa-i ajute sa se calmeze.
  • UN OBIECT de PACE. De exemplu, o inima de cauciuc sau de plastic, o planta mica sau o jucarie care induce ideea de pace.
  • O SONERIE sau UN CLOPOTEL pe care se le foloseasca copiii cand vor rezolva conflictul.

"Masa pacii" nu este doar o tehnica valabila pentru rezolvarea conflictelor interpersonale, ci si a conflictelor interne. Daca cel mic se simte nervos, furios sau frustrat, poate folosi "masa" ca un adapost pentru a identifica cum se simte si se calmeaza.

Cum se foloseste "masa pacii"?

Mai presus de toate, este important ca micutul sa nu se simta fortat sa stea la "Masa Pacii," deoarece o va percepe ca pe o pedeapsa si, in loc sa se relaxeze, este posibil sa devina mai suparat si mai frustrat. Pentru a evita acest lucru ii poti spune: "Aceasta este masa pacii, o poti folosi atunci cand te simti trist, coplesit sau iritat. Vii la masa, stai jos si urmaresti cum se scurge nisipul. Cand cineva sta la masa, nu trebuie deranjat."

Cand copilul tau se familiarizeaza cu aceasta masa pentru a-si rezolva conflictele interne, o va folosi si pentru a rezolva conflictele interpersonale.

Ideea este ca cei mici sa stea la masa si sa exprime cum se simt, respectand randul conversatiei. Poti utiliza clepsidra pentru a marca ora si a da copilului care vorbeste mingea antistres. Cand ii expira timpul, trebuie sa o dea celuilalt. Cel mai important este ca micutii isi exprima emotiile in mod asertiv, sa explice de ce se simt in acest fel si, mai ales, cum ar dori sa rezolve problema. Ei pot propune soluti si pot spune cum s-ar simti punandu-le in practica.

Daca sunt mici, un adult va trebui sa actioneze ca mediator. Este convenabil ca la inceput sa mediezi discutia, pentru ca cei mici sa nu se acuze reciproc, ci sa invete sa se concentreze pe gasirea solutiilor. Retine: adultii nu ar trebui sa se comporte ca niste judecatori, ci doar ca mediatori, pentru ca micutii sa geseasca solutia. Dar poti propune o serie de reguli, cum ar fi: nu striga, nu lovi, nu insulta, nu intrerupe si nu te amuza de celalalt.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre