De ce multumim?

/ / Modificat: 2020-08-07
De ce multumim?

Inca din primii ani de viata le spunem copiilor sa nu uite sa spuna,,Multumesc’ atunci cand primesc ceva ori sunt ajutati. Cu timpul, acest raspuns se automatizeaza, iar cel mic va raspunde politicos, fara sa i se mai atraga atentia, intuind situatia potrivita si necesara folosirii acestui cuvant.

 Insa, exista si situatii in care cel mic nu vrea sa spuna ,,multumesc”, ori uita sa pronunte acest cuvant magic. Bineinteles ca i se va atrage atentia, ori va fi pedepsit, certat de cei din jur.

Exista diverse motive care il determina pe copil sa spuna/ sa nu spuna ,,Multumesc’’. De aceea, intotdeauna parintii, bunicii, cadrele didactice si toti cei din jur ar fi bine sa explice ,,De ce multumim?”, ,,Ce rol are acest cuvant?”.

De ce multumim?   

Pentru ca ii respectam pe ceilalti- A multumi este una dintre regulile importante ale unui comportament  pozitiv, ale unei educatii insusite corect   

Pentru ca ne simtim bine, in urma ajutorului sau darului primit de la o alta persoana, vei multumi atunci cand vrei sa-ti arati  fericirea pentru ceea ce ti s-a oferit   

Pentru ca suntem recunoscatori- nu trebuie sa amanam momentul ori ocazia, ci aratandu-le consideratia noastra celor din jur, vom mentine relatiile de comunicare si vom ,,castiga” prieteni adevarati.   

Pentru ca dam valoare lucrurilor ce ni se intampla- atunci cand se constientizeaza insemnatatea faptelor celorlalti si mai ales cat de mult ne sunt noua folositoare, spunem ,,multumesc” deoarece ii pretuim.

De ce nu multumim?   

Pentru ca nu am fost obisnuiti cu aceste ,,cuvant”- copilul a primit tot ceea ce si-a dorit, in ce moment a vrut el, fara a fi insa invatat sa raspunda cu un simplu,,multumesc’, crezand ca este prea mic ori ca nu e nicio problema daca nu spune asa ceva. Daca cel mic a inceput sa vorbeasca si sa inteleaga ceea ce se intampla in jurul lui, atunci este momentul sa- i formam deprinderi. Insa, pana la a ajunge un lucru/ mesaj sa fie ceva obisnuit, este nevoie  sa repetam de foarte multe ori.   

Pentru ca nu a inteles importanta multumirii- trebuie discutat, explicat si chiar cu exemple din viata de zi cu zi, astfel incat copilul sa-si dea seama  de rolul acestui cuvant   

Pentru ca nu stie cand sa multumeasca- copilul trebuie sa multumeasca profesorului pentru ca a primit nota 10? In niciun caz! Dar, trebuie sa multumeasca atunci cand a fost iertat ca nu si-a facut tema, acordandu-i-se a a doua sansa.  De aceea, cei din jur trebuie sa comunice cu copiulul, diferentiind situatiile in care este nevoie, este frumos si politicos sa multumeasca si cele in care nu este cazul;   

Pentru ca nu stim cum sa multumim!- se poate multumi in foarte multe feluri, folosind limbajul verbal, cel nonverbal (un zambet adresat persoanei care ne-a ajutat poate avea acest mesaj, de multumire), cel scris (trimitem o vedere, o scrisoare ori un desen persoanei care ne-a ajutat intr-o situatie, ori ne-a oferit un dar sau un sfat) , gatind o prajitura pe care o oferim persoanei careia vrem sa-i multumim  si multe altele, fiind creativi sau spontani.   

Pentru ca nu ni s-a multumit- parintii sunt principalele modele ale copiilor, iar daca noi nu multumim copilului atunci cand ne ajuta, ori ne ofera un desen, o vorba buna, nici el nu va multumi cand parintii ii vor oferi ceva.Nu ezitati sa multumiti chiar cu  ajutorul mesajelor personalizate, explicati celui mic insemnatatea cuvantului, dar fara a insista peste masura, pentru ca il veti inhiba ori va spune ,,multumesc” in orice situatie, nu uitati sa raspundeti la mesajul celor din jur , folosind cuvintele pereche ,,Cu placere!”, nu amanati momentul sa multumiti. 


Nu uitati!-un MULTUMESC spus la timpul si momentul potrivit poate  anula un viitor conflict ori o viiitoare dezamagire!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educare copii Respect copii Invatare multumesc la copii

Articole recomandate

Citeste si despre