Daca vrei ca micutul tau sa aiba un job bun, lasa-l sa se joace mai mult

/ / Modificat: 2019-03-21
Daca vrei ca micutul tau sa aiba un job bun, lasa-l sa se joace mai mult

Muncitorii din intreaga lume isi exprima ingrijorarea cu privire la avantul automatizarii industriale. Intr-un top cu privire la ingrijorarile oamenilor, realizat in luna ianuarie in cadrul Forumului Economic Mondial, pierderea locului de munca in urma automatizarii, este prima ingrijorare.

„In ultima perioada am fost nevoiti sa concediem o multime de oameni", a spus Ursula Burns, presedintele grupului de telecomunicatii VEON. Majoritatea compensatiilor oferite lucratorilor au fost cele clasice: re-calificarea, oferirea unor salarii compensatorii, proiectarea unui "nou contract social", care sa impuna companiilor sa raspunda nevoilor lucratorilor. Dar un grup de directori executivi se uitau putin mai departe, oferind o solutie stiintifica, dar subevaluata, a problemei: joaca.

Ajutand copiii sa se joace mai mult "ii vom pregati pentru a fi relevanti pentru locul de munca si pentru societate", a declarat John Goodwin, CEO al Fundatiei Lego.

Cercetarile arata ca joaca este esentiala pentru stabilirea fundamentelor invatarii sociale, emotionale si academice. Activitati precum cele in care copiii se costumeaza in Batman sau construiesc orase imaginare, ii ajuta pe copiii mici sa-si cultive creativitatea, sa-si dezvolte inteligenta emotionala si sa construiasca empatie - abilitati pe care robotii nu le pot inlocui la oameni.

Kai Fu Lee, un taiwanez care a deschis biroul Google din China si care a lucrat timp de peste trei decenii in inteligenta artificiala, a declarat ca trebuie sa dezvoltam acele abilitati, care sunt unice pentru om. "Exista patru lucruri pe care inteligenta artificiala nu le poate face la fel de bine ca si oamenii: creativitatea, dexteritatea, compasiunea si complexitatea". Empatia, a spus el, ar fi de o importanta capitala.

"Nu privim copiii ca un capital economic", a spus Goodwin. "Suntem increzatori in dezvoltarea copiilor dintr-o perspectiva orientata spre copii".

Dar Forumul Economic Mondial nu se concentreaza pe copii, nici macar pe educatie; accentul se pune pe capitalism si pe componentele sale, inclusiv pe muncitori. Deci, Coalitia Real Play vede copiii ca viitorii lucratori, sustinand ideea radicala ca, daca pregatim acum copiii in abilitatile de care au nevoie pentru a supravietui automatizarii, nu vom mai fi nevoiti sa ne ingrijoram la fel de mult despre re-calificarea lor mai tarziu.

Stiinta jocului

Potrivit expertilor care studiaza astfel de lucruri, jocul are o definitie tehnica, cu anumite criterii care trebuie indeplinite. Kenneth Rubin, profesor de dezvoltare umana la Universitatea din Maryland si colegii sai, spun ca jocul ar trebui sa fie mai degraba "motivat intrinsec", decat impus de parinti, sa fie placut, angajarea sa fie activa si sa functioneaza in afara multor reguli ale vietii.

Cercetatorii au identificat diferite tipuri de joaca - fizice, constructive, bazate pe imaginatie, dramatice si jocuri cu reguli- toate acestea ajuta copiii sa se dezvolte in trei domenii: fizic, social si emotional si cognitiv:

  • Joaca bazata pe imaginatie, cum ar fi desenatul, dansul sau joaca cu apa, pune bazele creativitatii, permitand copiilor sa-si exprime sentimentele, sa comunice si sa experimenteze realitatea.
  • Constructiile din caramizi sau din carton dezvolta abilitatile motorii fine. De asemenea, ii ajuta pe copii sa-si dezvolte rezistenta si taria de caracter (acele turnuri din cuburi se prabusesc mereu). In felul acesta incep sa se gandeasca si sa rezolve problemele ("Cum construiesc un turn care nu cade?").
  • Jocurile de urmarire, de-a v-ati ascunselea, sariturile si luptele corp la corp construiesc abilitatile motorii brute, acelea pe care le folosim atunci cand ne miscam, mergem sau fugim. Ca sa nu mai vorbim de construirea perseverentei si a gandirii (exercitiile fizice ajuta la consolidarea memoriei).
  • Jocurile dramatice (cum ar fi costumarea, jocurile de rol, teatrul de papusi si spunerea povestilor) ii ajuta pe copii in reglarea emotiilor si in dezvoltarea abilitatilor pentru relatiile critice, inclusiv empatie, cooperare si negociere.

"Simplul act al jocului liber, auto-initiat ajuta la deblocarea creativitatii, imaginatiei, pasiunilor si talentelor innascute ale copilului", scrie Ken Robinson, educator si guru in cretivitate. "Joaca ii ajuta pe copii sa descopere cine sunt si le atribuie abilitati nepretuite, pe care trebuie sa le posede in viitorul nesigur, cu care se vor confrunta maine", a daugat Robinson.

Joaca a intrat pe o panta descendenta

Jocul este o "specie pe cale de disparitie", a spus Goodwin. Potrivit unui sondaj pe 12.710 de parinti din 10 tari, comandat de Edelman Intelligence, 56% dintre respondenti au declarat ca copiii lor petrec mai putin de o ora pe zi, jucandu-se afara. Este chiar mai putin decat timpul petrecut in aer liber de cei aflati in inchisorile de maxima securitate. Unul din 10 copii nu se joaca niciodata afara, iar doua treimi dintre parinti au spus ca copiii lor se joaca mai putin decat au facut-o ei.

Ce fac copiii daca nu se joaca? Telefoanele inteligente, jocurile video si tabletele joaca un rol in acest sens. Dar si implicarea copiilor in tot felul de activitati organizate, cum ar fi fotbal, lectii de vioara, dans, care nu se incadreaza in definitia jocului, are un rol in acest sens.

Parintii stiu ca micutii lor au nevoie de tot felul de cursuri si pregatire pentru a "reusi" in viata, astfel incat ei tin neaparat ca odraslele lor sa se concentreze asupra acelor activitati, retrogradand jocul in ceva banal, care poate fi sacrificat.

Nu exista nicio indoiala ca copiii trebuie sa invete matematica si stiinta. Dar ei trebuie sa invete sa fie si umani. "Incercam sa-i antrenam pe copiii nostri sa fie computere mai bune, dar copiii nostri nu vor fi niciodata computere mai bune decat computerele", a declarat Kathy Hirsh-Pasek, profesor de psihologie la Temple University si expert in joc. De prea multe ori, subestimam importanta activitatilor care ii ajuta pe copii sa invete sa negocieze cu altii, sa exploreze lumea sau sa inventeze idei noi. "Acestea sunt lucrurile pe care oamenii le fac mai bine decat calculatoarele, iar joaca ne ajuta sa dezvoltam acest lucru".

Ce este de facut?

Goodwin a declarat ca scopul principal al Coalitiei Real Play este de a creste importanta jocului, astfel incat sa nu fie doar o cauza sustinuta de un mic grup de directori executivi de la Davos, ci o activitate pe care guvernele si parintii sa o accepte si sa lupte pentru ea.

"Fiecare revolutie tehnologica a dezechilibrat lumea", a spus Jack Ma, fondatorul platformei Alibaba. Pentru a proteja generatiile viitoare de o astfel de soarta, trebuie sa le lasam sa iasa din casa si sa inceapa sa construiasca.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Joaca Joaca beneficii Joaca copii

Articole recomandate

Citeste si despre