4 lucruri pe care NU ar trebui sa le spui copilului in timpul mesei

/ / Modificat: 2019-09-23
4 lucruri pe care NU ar trebui sa le spui copilului in timpul mesei

Ceea ce ii spui copilului in timpul mesei este la fel de important ca ceea ce serveste. Si asta pentru ca mesajele pe care i le transmiti micutului tau despre ce are in farfurie pot avea un efect puternic (atat in bine, cat si in rau), asa ca asigura-te ca ii spui frazele corecte si evita-le pe cele care poate fi contraproductive.

Influenta parintilor asupra obiceiurilor alimentare ale copiilor

Educarea obiceiurilor alimentare ale copilului incepe dupa nastere sau odata cu diversificarea si dureaza pana la varsta adulta, dar ar fi bine sa te asiguri ca orientarile dietetice care vor urma ca adulti sunt cele mai potrivite.

Desi poti crede ca educarea obiceiurilor alimentare consta doar in a-i oferi mancaruri sanatoase si echilibrate, adevarul este ca are multe nuante care pot afecta, in mod neintentionat, modul in care cel mic accepta sau respinge mancarea.

In primul rand, exemplul parintilor este ceva vital care promoveaza atat acceptarea, cat si respingerea mancarurilor. Daca tatal nu mananca ceva si manifesta dezgust sau dezinteres pentru acel fel de mancare, copilul va avea tendinta de a face si el la fel. Deci, este foarte potrivit ca toti din casa sa urmeze aceeasi dieta si sa manance aceleasi feluri de mancare, copii si adulti.

In al doilea rand, includerea copilului in mesele de familie este absolut vitala, deoarece ajuta la sporirea exemplului bun si pentru ca el sa observe si sa imite ceea ce fac adultii, ceea ce, daca este cazul, este exact ceea ce iti doresti.

Ce nu ar trebui sa ii spui copilului la masa?

Poate ca par lipsite de importanta cuvintele pe care le folosesti la masa, dar modul in care vorbesti despre mancare este aproape la fel de important ca imaginea din farfurie. De aceea, nutritionistul Carlota Reviriego vorbeste despre ce ar trebui sa eviti sa ii spui copilului tau la masa?

1. Folosesti mancare ca recompensa sau pedeapsa

Folosirea frazelor care implica faptul ca desertul este o recompensa daca mananci legume sau ca acestea sunt o pedeapsa pentru un comportament gresit este total contraproductiv. Legumele sunt extrem de sanatoase si ar trebui incluse in orice dieta. Atunci cand sunt folosite drept pedeapsa,cel mic va ajunge sa le urasca.

Ca adult, cand alegi propria dieta, aceste alimente stralucesc prin absenta lor. La randul sau, desertul (nu este vorba despre fructe, desigur, ci despre prajituri, ciocolata sau inghetata) nu trebuie considerat o parte vitala a mesei, cu atat mai putin sa lasi copilul sa presupuna ca este necesar sa manance ceva ce nu-i place pentru a obtine ceva dulce. Nu ar trebui sa oferi desertului mai multa importanta decat merita si este mai bine sa-l limitezi la ocazii speciale.

2. Il obligi sa manance

Inacceptabil din orice punct de vedere, chiar daca este vorba despre inca o bucatica de friptura sau inca o lingurita de supa, daca cel mic a spus ca nu vrea mai mult. Trebuie sa respecti acest lucru. Dar, exista doua nuante - una, daca nu doreste mai mult pentru ca nu ii este foame, caz in care nu ar trebui sa-i oferi un al doilea fel sau desert sau daca nu doreste mai mult pentru ca nu ii place, dar a depus efortul sa incerce. In acest caz, nu trebuie sa lasi copilul nemancat si ii poti oferi alt fel de mancare.

3. Insisti ca ceva ii va placea sau nu

Copilul insusi poate si trebuie sa ia aceasta decizie dupa degustarea mancarii. Treaba ta este sa il incurajezi pe cel mic sa incerce, indiferent de parerea ta. Desi, evident, atitudinea ta (nu neaparat verbala, ci expresiile corporale si / sau faciale) fata de mancare va fi cruciala atunci cand se va decide daca o va incerca sau nu.

Majoritatea copiilor decid daca ceva nu le place pe baza a ceea ce vad in farfurie. In calitate de parinte, trebuie sa-l incurajezi sa guste mancarea, chiar daca nu pare "buna," dar amintindu-ti mereu ca incurajandu-l sa incerce nu inseamna sa-l convingi. Trebuie sa fie decizia copilului si nu a adultului.

4. Eticheteaza copilul

Indiferent daca ii spui ca este innebunit dupa dulce sau daca il acuzi ca este plin de mancare, singurul lucru pe care il obtii este ca micutul se incadreaza in acea definitie si nu este capabil sa se vada altfel. Desi este adevarat ca cel mic este selectiv cu mancarea, in loc sa-l acuzi ca face asa, este mai bine sa-l incurajezi sa-si deschida mintea si sa incerce alimente noi. Incet si cu rabdare sigur va face asta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Masa Masa copii Mancare

Articole recomandate

Citeste si despre