Un copil are nevoie de 12 imbratisari pe zi. Efectele sunt nebanuite

/ / Modificat: 2019-03-15
Un copil are nevoie de 12 imbratisari pe zi. Efectele sunt nebanuite

Avem nevoie de imbratisari mai mult decat iti poti imagina. Avem nevoie de ele ca adulti, dar copiii au si mai mare nevoie si poti intelege asta doar daca te gandesti cata nevoie ai si tu, ca om mare, sa te stranga cineva in brate din cand in cand.

Cine nu crede ca si copiii pot fi stresati, ar trebui sa se intrebe putin cum ar face el fata orelor de la scoala, activitatilor extrascolare si, mai ales, asteptarilor pe care le au cei mari. Iar pentru acest tip de stres cel mai bun medicament sunt imbratisarile, pentru ca ajung direct la creier.

Stii de cate imbratisari are nevoie copilul tau pentru a avea un creier mai puteric? Una? Doua? It spunem noi: 12! Pe zi! Iar acum sa iti explicam.

Da, se poate supravietui fara imbratisari, fara saruturi si fara alint, pentru ca nu sunt indispensabile vietii. Dar iti poti imagina cum ar fi viata fara ele?

Lipsa imbratisarilor poate ca nu te impiedica sa respiri si nu impiedica sangele sa circule. Dar imbratisarile sunt indispensabile pentru sanatatea mentala si emotionala. Stiinta a demonstrat ca au un efect nebanuit asupra creierului pentru ca elibereaza hormoni responsabili cu starea de bine.

Virginia Satir, un psihoterapeut din SUA, a explicat si care este "doza" de imbratisari de care avem nevoie pentru ca tratamentul sa fie eficient. "Avem nevoie de 4 imbratisari pe zi ca sa supravietuim, de 8 imbratisari pe zi pentru a ne mentine intr-o stare buna si de 12 imbratisari pe zi pentru a creste". Prin urmare, copiii care sunt in crestere au nevoie de 12 imbratisari pe zi.

Imbratisarile ii ofera copilului tau stabilitate emotionala si contribuie la sanatatea lui mentala. Ce efecte are o simpla imbratisare asupra corpului uman?

Stimuleaza nervul vag si scade tensiunea arteriala; face creierul sa elibereze dopamina, hormonul placerii; elibereaza oxitocina, hormonul dragostei si al fericii; reduce nivelul de cortizol din sange si astfel scade nivelul de stres.

1. Activeaza receptorii din piele si dau o senzatie de liniste. Primul efect al imbratisarii este la nivelul pielii, cand receptorii din derm se activeaza, iar presiunea pe care o simt stimuleaza nervul vag, conectat cu creierul, si circulatia sangelui. Acea presiune dulce a imbratisarii regleaza tensiunea arteriala si calmeaza pe cineva nervos sau stresat.

2. Imbratisarile elibereaza un neurotransmitator numit dopamina, care are efecte uimitoare in conditii de stres. Dopamina este supranumita si hormonul placerii, dar influenteaza si creativitatea si capacitatea de a socializa.

3. Unul dintre hormonii care se activeaza cand primesti o imbratisare este oxitocina. Poate ai auzit despre el ca reduce durerea in timpul nasterii sau ca fiind hormonul dragostei, dar este responsabil si cu increderea pe care ajungi sa o ai in tine si in alte persoane.

4. Cand te imbratiseaza cineva, nivelul de cortizol din sange scade. Cortizolul este hormonul responsabil cu nivelul de stres, iar cu cat acesta este mai mare, cu atat esti mai incordat si mai agitat si mai nervos. Si totul se poate rezolva cu o imbratisare.

Ce simte un copil cand este imbratisat? O imbratisare da nastere unei avalanse de sentimente: iubire, siguranta, forta, apreciere, valorizare, fericire si respect de sine.

Concluzia? Imbratiseaza-ti copilul de cat mai multe ori pe zi. Dureaza cateva secunde si are efecte atat de puternice, incat ar fi pacat sa uiti sa o faci. Si nu lasa nicio zi sa treaca fara sa ii dai macar o imbratisare puternica si plina de dragoste.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Imbratisare Imbratisare beneficii Importanta imbratisare

Articole recomandate

Citeste si despre