Efectul nebanuit al imbratisarilor. Cum ii ajuta semnele de afectiune pe cei mici

/ / Modificat: 2021-05-30
Efectul nebanuit al imbratisarilor. Cum ii ajuta semnele de afectiune pe cei mici

O imbratisare este o hrana pentru sufletul copiilor, la fel de importanta ca alimentele. Asa cum ai grija ca puiul tau sa se hraneasca zilnic, trebuie sa acorzi o importanta la fel de mare imbratisarilor si dovezilor de afectiune.

Unii adulti considera ca dragostea nu trebuie spusa, marturisita, ci simtita si dovedita prin a asigura persoanelor iubite protectie si ingrijire. Si totusi imbratisarile si dovezile de afectiune sunt extrem de importante, pentru ca ele reprezinta o hrana emotionala de care toti, in special copiii, avem nevoie.

Imbratisarile fac copiii mai inteligenti

Uita de toate vocile care iti spun, cand este inca foarte mic, sa nu il inveti in brate pentru ca va fi greu sa il dezobisnuiesti! O imbratisare oferita copilului nu doar ca o confirmare a faptului ca este iubit, ci este si o hrana pentru minte, potrivit unui studiu.

Legatura dintre o mama si copilul ei este determinanta pentru dezvoltarea sa si pentru coportamentul pe care il va avea cel mic cand va mai creste. Tocmai de aceea este important sa o construiesti si sa o cultivi zilnic, incepand cu perioada alaptarii.

Pentru a avea un copil inteligent nu este suficient sa ii cumperi jucarii care sa il stimuleze. Insa cate imbratisari ii oferi zilnic, cu acelasi scop? Ar trebui sa fie cat mai multe, mai ales ca nu te costa absolut nimic.

Ce spun cercetatorii despre imbratisare si istetime

Un studiu publicat de revista Current Biology arata ca afectiunea de care are parte un copil este definitorie pentru capacitatea sa de reactie si de raspuns in anumite situatii.

Cercetarea a cuprins 100 de nou nascuti veniti pe lume la Spitalul din Ohio, iar rezultatele au indicat ca acei copii care se bucura mai mult de contact fizic au un raspuns cerebral mai puternic. Comparatia s-a facut intre copiii veniti pe lume la termen si cei nascuti prematur, care au avut parte de mai mult tinut in brate decat ceilalti, din motive evidente, sau decat cei care au stat mult timp in incubator. Concluziile studiului sunt o dovada clara a faptului ca imbratisarile sunt esentiale pentru dezvoltarea creierului bebelusilor.

Un alt motiv pentru care este important sa iti imbratisezi copilul este ca il ajuta sa se calmeze si sa isi regleze presiunea sangelui atunci cand trece printr-un moment stresant. Afectiunea primita atunci cand plange din senin sau pentru ca are un disconfort este extrem de importanta pentru el, emotional si mental.

Beneficiile imbratisarilor pentru copii

Dincolo de magia pe care o are imbratisarea unui parinte, care poate alunga orice durere si orice neajuns, sunt si alte beneficii ale acestui gest banal:

• reduce stresul

• ajuta la o comunicare ma sanatoasa

• diminueaza anxietatea, deoarece ridica nivelul de oxitocina

• ajuta la gestionarea furiei

• aduce fericire, gratie secretiei de serotonina

• intareste sistemul imunitar, deoarece glanda timus este stimulata si produce mai multe celule albe atunci cand se simte presiune in stern

• caldura unei imbratisari ajuta la echilibrarea sistemului nervos parasimpatic

• genereaza empatie si favorizeaza intelegerea intre oameni.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Imbratisare beneficii Imbratisare copil Imbratisare

Articole recomandate

Citeste si despre