Copilul nu vrea sa ofere dovezi de afectiune? Sapte motive sa nici nu insisti sa o faca

/ / Modificat: 2021-12-28
Copilul nu vrea sa ofere dovezi de afectiune? Sapte motive sa nici nu insisti sa o faca

Copiii trec prin multe etape de dezvoltare de-a lungul vietii si, in timp ce unii micuti sunt sociabili si „lipiciosi” si se pot apropia cu usurinta de oricine, altii sunt extrem de rezervati si evita orice fel de apropiere fata de anumite persoane. Copiii au un simt extrem de dezvoltat si, atunci cand nu plac pe cineva, nu se pot preface. Poate fi vorba chiar despre persoane din familie, rude sau prieteni apropiati, iar atunci cand se intampla acest lucru, trebuie sa le respectam decizia.

Romanii au obiceiul de a-si exprima afectiunea atunci cand nu s-au vazut de mult timp. Ne pupam, ne luam in brate cu prietenii si cu familia atunci cand ne intalnim si avem pretentia ca si copiii nostri sa imprumute aceleasi obiceiuri.

Motive sa nu fortati copiii sa se lase luati in brate sau pupati, atunci cand nu vor

Unii copii nu se simt confortabil atunci cand „trebuie” sa se lase pupati si imbratisati de bunicii, matusile si rudele pe care nu le-au mai vazut poate de un an. Iar atunci cand se intampla acest lucru, trebuie sa actionam natural, sa le respectam decizia si in niciun caz sa nu insistam si sa nu ii fortam sa faca ceva ce nu isi doresc.

Iata de ce sa nu fortati copiii sa ofere sau sa accepte dovezi de afectiune impotriva vointei lor>

1. Le transmiteti ca nu au control asupra propriului corp

Chiar daca au doar cativa ani, copiii trebuie sa stie ca nimeni nu are dreptul sa ii atinga sau sa ii pupe daca ei nu isi doresc acest lucru, nici macar membrii familiei extinse. Daca nu le respectati decizia, copiii vor intelege ca nu au dreptul de a alege asupra propriului corp si ca trebuie sa faca un compromis si sa se lase imbratisati sau pupati chiar si atunci cand nu doresc.

 Acest lucru este nesanatos si poate avea consecinte pe termen lung, inclusiv sub forma unor agresiuni de care ei nu stiu cum sa se apere.

2. Copiii inteleg ca adultii pot sa ii imbratiseze sau sa ii pupe cand si cum doresc

Atunci cand copilul nu isi doreste sa ofere imbratisari si totusi noi insistam, el intelege ca este proprietatea noastra si ca trebuie sa faca ce vrem noi, pentru a ne multumi, pentru a nu fi certat, pentru a nu ne dezamagi etc.

Copiii nu sunt proprietatea noastra, ci responsabilitatea noastra si la fel este si felul in care ii facem sa se simta in diverse conjuncturi.

3. Le transmiti ca rudele sunt intotdeauna de incredere

Studiile arata ca majoritatea abuzurilor sexuale asupra copiilor sunt comise de rude sau persoane cunoscute. Tocmai de aceea este sanatos sa ii invatam pe copii sa se fereasca de orice atingere care ii poate face sa se simta inconfortabil: pentru a sti sa se protejeze.

Chiar si o imbratisare, aparent nevinovata, se poate transforma in ceva odios, in situatii extreme. Iar copilul poate crede ca este vina lui, se poate rusina, nu va spune nimanui si nu va sti sa se apere. Tocmai de aceea este important sa il invatam pe cel mic ca nu trebuie sa accepte nimic din ce il face sa se simta rau, nici macar din partea rudelor apropiate.

4. Nu le respectam zona de confort

Chiar daca pentru noi este placut sa ne imbratisam cu verisorii pe care nu i-am mai vazut de mult timp, nu putem avea pretentia ca si copiii nostri sa simta la fel. Ceea ce noua ne face placere pentru ei poate fi ceva respingator, iar oamenii care noua ne sunt apropiati pentru ei pot fi doar niste straini care ii fac sa nu se simta in largul lor.

5. Isi pierd increderea in instinctele lor

Copiii sunt reticenti atunci cand vine vorba despre straini sau persoane cu care interactioneaza rar. In mintea lor, nu au nimic in comun cu acele persoane, nu se simt in siguranta in preajma lor, prin urmare nu doresc niciun fel de apropiere. Iar acest instinct al lor reprezinta o atitudine foarte sanatoasa, care ii ajuta sa filtreze oamenii in preajma carora se simt bine sau rau.

Fortandu-i sa socializeze, nu facem decat sa le stirbim increderea in propriile simturi, iar ei se vor apropia pentru ca sunt nevoiti sa o faca, nu pentru ca asa simt.

6. Copiii pot incerca sa ne transmita mesaje

Uneori, copiii evita interactiunea cu anumite persoane fara motiv, alteori exista o explicatie pentru refuzul de a se apropia. Se poate sa fi fost raniti sau speriati in trecut de acei oameni, iar parintii nu trebuie sa ignore aceasta ipoteza.

Respectati decizia copilului de a nu se apropia, iar atunci cand sunteti din nou singuri incercati sa aflati daca exista vreun motiv pentru care a facut acest lucru.

7. Copiii pot intelege ca doar asa ne putem arata afectiunea

Putem sa tinem la oamenii din viata noastra si fara sa ne imbratisam de fiecare data cand ne vedem, iar copiii trebuie sa stie acest lucru. Este dreptul lor sa aleaga daca vor sa isi arate afectiunea fata de cineva prin imbratisari si pupici; nu ar trebui sa fie o obligatie sociala sa o faca de fiecare data, chiar si atunci cand nu simt nevoia.

FOTO: Pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre