Agapia (Fata) |

Numele de fata Agapia este de origine greaca si are semnificatia de dragoste, dragoste crestina fata de aproapele tau, mila, caritate.

Numele Agapia deriva din grecescul "agape" si apare in romana sub forma neologismului "agapa" care inseamna "masa prieteneasca, banchet, petrecere". Insemnand initial "dragoste", in Noul Testament "agapa" inseamna "dragoste crestina fata de aproapele tau", iar catre sfarsitul secolului 2, cuvantul capata o noua semnificatie de "banchet fratesc cu scopuri caritabile". Datorita semnificatiei sale numele Agapia devine un nume foarte popular in randul crestinilor inca din primele secole ale erei noastre.

Prin filiera slava, numele Agapit (atestat in 1484 printr-un poem), Agapia si forma masculina a numelui Agapie (numele ctitorului manastirii Agapia), Agapion si Agapit intra in onomastica romaneasca.  Dupa anul 1500 in documentele din Tara Romaneasca si Moldova incep sa apara formele feminine Agapi, Agapita, Gapia, Agafia, Gaiia si masculine Agapie, Gapie, Agapin, Agachi.

Agapia este numele unei comune din judetul Neamt si numele unei manastiri.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele:
Propune un nume

Cauta un nume:

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

PRObioticele sunt PRO viata sanatoasa

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul