Cum alegi numele perfect pentru copilul tau. 8 lucruri de care trebuie sa tii cont

/ / Modificat: 2016-07-27
Cum alegi numele perfect pentru copilul tau. 8 lucruri de care trebuie sa tii cont

Alegerea unui nume pentru copilul tau poate fi destul de dificila din numeroase puncte de vedere. In primul rand, ai la dispozitie, fara indoiala, zeci de optiuni, care mai de care mai placute auzului si mai prietenoase. De la numele clasice si elegante pe care le-a purtat generatia bunicilor tai la numele moderne pentru care opteaza majoritatea parintilor din anumite generatii.

Desi se spune ca numele copiilor trebuie sa reflecte personalitatea acestora, in prima parte a vietii acesta spune mai multe despre parinti. De exemplu, daca vei alege numele cuiva din familie pentru copilul tau, cu siguranta esti o persoana sentimentala.

Daca insa preferi numele unei vedete, acest lucru spune despre tine ca nu ai beneficiat de prea multa popularitate in perioadele in care ti-ai fi dorit asta si totodata ca nu iti doresti ca urmasii tai sa treaca la fel de neobservati.

Iata cateva reguli pe care trebuie sa le respecti atunci cand alegi un nume pentru copilul tau!

1. Evita numele prea ciudate

Kim Kardashian si Kanye West s-au inspirat din denumirea punctelor cardinale pentru a-i da un nume fiicei lor. Alti parinti se inspira din cele mai populare filme de groaza, din interpretarile sau denumirile unor simboluri sau alte asemenea surse destul de stranii.

Trebuie sa stii ca, oricat ai vrea sa pari de pretentios, un astfel de nume l-ar putea afecta destul de mult pe copilul tau si l-ar putea transforma in tinta atacurilor colegilor sai.

2. Evita numele prea populare

Toti parintii isi doresc nume moderne pentru copiii lor si au tendinta sa se inspire din trendurile de actualitate. Daca iti doresti insa ca pe copilul tau sa nu il cheme la fel ca pe jumatate dintre colegii lui de la gradinita sau de la scoala, evita sa ii oferi un nume care este la moda.

3. Evita numele care se pronunta sau se memoreaza greu

Nu ii oferi copilului tau un nume care se scrie dificil sau care se pronunta astfel. Evita sa folosesti litere cu sedila, cu accent sau, mai rau, litere imprumutate dintr-un alt alfabet, asa cum este cel grecesc sau cel arab.

Nimanui nu i se va parea stilat ca ai folosit litere chirilice pentru a scrie numele copilului tau, iar cu pronuntia va fi cu atat mai dificil. In plus, actiunea ta va fi privita ca o greseala de scriere sau ca un acces de snobism, nicidecum ca o cunoastere sau o cultura mai ampla.

In ceea ce priveste pronuntia, este indicat sa alegi un nume pe care il poate rosti toata lumea, cu atat mai mult in cazurile in care aveti un nume de familie mai special. Il vei putea ajuta astfel sa economiseasca timp, cand va deveni adult si va fi nevoit sa isi furnizeze datele la diverse ghisee de servicii.

4. Evita numele pe care le pot purta si animalele

Oricat de dragut ti s-ar parea sa-i dai copilului tau un nume de caine sau de papagal si oricat de mult ti s-ar parea ca fizionomia lui seamana cu cea a unui boboc de rata, evita sa creezi confuzii oferindu-i un nume pe care l-ar putea avea animalele de companie.

5. Inspira-te, dar nu prelua nume din literatura si cinematografie

Referintele biblice, literare sau cinematografice pot deveni o sursa de inspiratie, insa va trebui sa fii foarte atenta la semnificatia acestora. Evita sa alegi personajele negative sau pe cele marcate de promiscuitate atunci cand alegi un nume pentru copilul tau.

La urma urmei, un nume este ceva ce porti toata viata si nu ti-ai dori ca urmasii tai sa fie judecati in functie de faptele unor personaje mai mult sau mai putin fictive, dar cu siguranta notorii.

6. Evita numele androgine

Unele nume androgine, mai ales cele straine, pot sa sune cu totul si cu totul adorabil, insa evita sa le folosesti pentru copiii tai.

Va fi destul de obositor pentru tine, in primele luni de viata, sa dai tuturor explicatii cu privire la sexul fiului sau al fiicei tale. In plus, nici viata sa nu va fi prea usoara pe masura ce va creste, cu un astfel de nume.

7. Daca ai mai multi copii, alege-le nume dintr-o singura cultura

Indiferent daca vei opta pentru nume traditionale romanesti sau te vei inspira din alte culturi si limbi, incearca sa pastrezi o unitate si o omogenitate atunci cand vine vorba despre numele copiilor tai.

Nu poti sa ii numesti Alfred, Doru, Maria si Scarlett, deoarece acest lucru i-ar putea deruta atat pe ei, cat si pe cei din jur. Incearca sa le alegi numele dintr-o singura cultura, indiferent care ar fi aceea, pentru a nu le estompa nici macar la nivel superficial legatura puternica.

8. Nu ii oferi copilului tau un nume prea scurt

Oricat de bine ti-ar suna si oricat de mult ti-ai dori ca micutul tau sa aiba un nume usor de memorat si de pronuntat pentru toata lumea, numele din doar doua silabe sunt o tinta sigura pentru porecle si pentru pamflete.

Evita, de asemenea, numele care pot fi prescurtate cu usurinta, daca nu cumva iti doresti acest lucru.

De exemplu, un nume simplu si comun si scurt cum este Daniel va deveni negresit Dan sau Dani, iar un nume mai lung precum Alexandra va deveni Ale, Alex, Alexa. De aceea, gandeste-te la un nume care nu poate fi nici prescurtat, dar nici transformat intr-o porecla comuna.

Care au fost criteriile dupa care ai ales numele copilului tau? Te-au ajutat sfaturile noastre? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Alegerea numelui copilului in functie de numerologie

15 sfaturi pentru a alege numele copilului tau!

Ai ales cel mai bun prenume pentru bebelusul tau?

Lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa alegi numele copilului

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nume copii Alege nume perfect Nume bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre