Lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa alegi numele copilului

/ / Modificat: 2014-07-22
Lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa alegi numele copilului

Numele copilului este ales cel mai adesea in functie de tendinte si sonoritate, insa exista o multime de alte criterii sau aspecte care trebuie luate in considerare atunci cand te decizi ce nume va avea bebelusul tau trecut in certificatul de nastere. Rezonanta, fonetica, potrivirea cu numele de familie, potentialul de tachinare in copilarie, pronuntia si rezonanta la maturitate sunt aspecte mai importante asupra carora trebuie sa cugeti in decizia ta decat tendintele de la momentul respectiv.

Tendintele trecatoare si periculoase

"Nume la moda copii" este una dintre cele mai cautate expresii de catre viitori parinti pe motoarele online de cautare, iar cartile despre sugestii in tendinte se vand ca painea calda in magazine. Parintii sunt tot mai interesati sa-si boteze copiii cu nume nobiliare, regale sau mondene, in functie de celebritatile preferate sau de ceea ce este la moda in perioada respectiva.

Inainte de a da curs ideii de a te inspira din tendinte, fii constienta de faptul ca vremurile si, implicit, moda se schimba, dar copilul ramane cu numele toata viata. In plus, uneori, tendintele pot deveni periculoase... in viitor. Daca botezi copilul cu numele unui star in plina ascensiune la momentul la care nasti, dar ulterior, celebritatea ta preferata cade in dizgratie sau face un gest necugetat si este "crucificat" in media, s-ar putea sa-ti para rau ca a fost sursa ta de inspiratie pentru prenumele copilului.

Semnificatia ori simbolistica numelui

Un alt criteriu important pe care merita sa il iei in considerare este semnificatia prenumelui ales. Simbolistica numelui functioneaza ca o aura protectoare asupra vietii sau destinului copilului, de aceea, este important sa alegi un prenume cu conotatii pozitive, care sa exprime curaj, frumusete, bunatate, gingasie, succes etc.  

Poreclele, apelativele, tachinarile din viitor

Exista o lista de nume clasice, dar si originale sau neobisnuite, care sunt expuse riscului de tachinari, porecle sau apelative ofensatoare. Este bine sa le eviti pe cele mai evidente dintre ele, astfel incat copilaria micutului tau sa nu fie marcata de tachinarile celor din jur sau de porecle cu conotatie negativa, lucru care i-ar putea afecta dezvoltarea emotionala.

Rezonanta, potrivirea cu numele de familie

Este unul dintre aspectele pe care putini parinti le iau in considerare atunci cand aleg numele copilului, insa ramane un criteriu foarte important. Este indicat ca prenumele copilului sa nu se bata cap in cap ori sa fie in contradictie cu numele de familie (ex. Yvonne Gheorghe, Isabela Vasilica etc.) si sa nu fie extrem de similar ori sa se confunde cu acesta (ex. Constantin Constantinescu, Andrei Andrei etc.).

Repetati cu voce tare numele intreg al copilului si asigurati-va ca exista o armonie in modul in care suna acesta de la cap la coada, astfel incat sa evitati confuzia sau penibilul. Consecintele unei alegeri bizare vor fi suportate de copil, mai tarziu, la scoala sau maturitate, si s-ar putea sa nu te ierte prea usor pentru povara pe care o poarta.  

Pronuntia usoara si clara pentru toata lumea

In incercarea de a alege sau chiar inventa nume originale si neobisnuite pentru copilul lor, parintii cad adesea in capcana celor mai bizare optiuni, greu de scris, dar mai ales de pronuntat, care devin o povara pentru cei din jur, dar mai ales pentru copil, pe masura ce creste.

Este vorba, in general, de numele de inspiratie internationala, imprumutate de la celebritati sau "la moda". In culturile straine, acestea sunt usor de integrat in comunitate, insa in cultura romaneasca sunt greu de "digerat", dar mai ales de pronuntat. Indiferent de numele pe care-l alegi pentru copil, este important sa te asiguri ca este usor de pronuntat de catre toata lumea. Fa un test si pune-i pe toti din jurul tau sa il pronunte, de la cei mai mici copii din preajma, pana la bunici sau strabunici.

Rezonanta prenumelui la maturitate

Multi parinti sunt influentati de dragalasenia bebelusilor si tind sa opteze pentru nume care se potrivesc perfect cu aceasta perioada a vietii lor. Acestia nu iau in calcul ca va fi purtat o viata intreaga, iar diminitivul sau prenumele banal si infantil ales in frageda copilarie nu se va mai potrivi cu personalitatea adultului.

Proiecteaza numele in viitor si asigura-te ca rezoneaza frumos la maturitate. Asociaza-l chiar cu cateva dintre cele mai serioase profesii: medic, avocat, om de afaceri si gandeste-te daca ai avea incredere intr-un profesionist care poarta numele ales acum pentru copilul tau.

Sigur ca nu trebuie sa iei decizia in functie de profesia pe care ar putea-o urma, dar este recomandat sa gasesti un nume echilibrat, care sa nu fie stigmatizat in societate si care sa fie acceptat usor in mai toate comunitatile.

Potrivirea cu personalitatea copilului

Tocmai din simplul fapt ca este imposibil sa-ti dai seama ce tip de personalitate va avea copilul pe care inca il porti in burtica, este important sa alegi un prenume cat mai echilibrat din punct de vedere al rezonantei si semnificatiei.

Opteaza pentru un prenume care sa se potriveasca cat mai multor tipuri de personalitate, dar care sa aiba o simbolistica si sonoritate aparte, puternica, astfel incat sa ii fie un avantaj la maturitate.  

Popular nu inseamna intotdeauna banal

Multi parinti se feresc de prenumele de copii care au capatat o popularitate crescuta, intrucat par sa-si fi pierdut din impact si semnificatie. Insa este important sa fii constienta ca popular nu inseamna intotdeauna plictisitor si neinspirat.

Exista o multime de nume clasice, in onomastica romaneasca - Andrei, Maria, Ana, Radu, Adrian, Iulian, Mihai, Ileana, Adina etc. - care-si pastreaza din plin farmecul si semnificatia, in ciuda faptului ca sunt populare si purtate deja de milioane de copii.  

Tu pe ce criterii ai ales numele copilului tau? Ai luat in considerare toate aspectele legate de potrivire de caracter, rezonanta, cultura, simbolistica sau ai mers doar pe preferinta personala si atat? Spune-ne povestea din spatele numelui copilului tau in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alegere nume copil Nume copil

Articole recomandate

Citeste si despre