15 sfaturi pentru a alege numele copilului tau!

/ / Modificat: 2012-06-26
15 sfaturi pentru a alege numele copilului tau!

Pretioasele sfaturi utile pentru a alege numele copilului tau nu sunt niciodata suficiente. In amalgamul de optiuni si controverse in materie de gusturi personale, gasirea variantei optime din toate punctele de vedere este o proba de foc pentru orice parinte. Trece peste acest impas cu brio cu ajutorul urmatoarelor recomandari venite direct de la experti.

Nu te simti vinovata daca ti se pare ca misiunea de a alege numele copilului tau echivaleaza cu o adevarata vanatoare de comori pe taramuri exotice. Este normal sa reflectezi adanc asupra unei decizii atat de importante, cata vreme niciun nume nu ti se pare suficient de frumos pentru puiul tau minunat si unic. Ia in calcul urmatoarele sfaturi si vei preintampina remuscari ulterioare fata de numele ales in final.

Nu te precipita

Dorinta ta de a stabili cat ai bate din palme cum se va numi minunea ta divina iti va pune o presiune atat de mare pe umeri, incat te vei indeparta mai mult de formula castigatoare. Fa o lista cat vrei tu de ampla cu optiuni, prioritizeaza-ti in minte diverse nume preferate si lasa alegerea sa vina natural. Ai suficient timp pentru adjudecare, iar cand iti vei privi pentru prima oara bebelusul in ochisori, vei sti. Pur si simplu.

Comunica

Cu siguranta, a doua intrebare dupa curiozitatea fireasca a celor din jur daca este baietel sau fetita se refera la numele bebelusului. Nu inchide canalele de comunicare daca nu ti-ai exprimat inca preferintele, pentru ca varianta ideala poate sa survina si in urma unui cumul de idei din exterior. Fa din asta un efort de echipa si cere opinii, sansele ca ideile rezultate sa te inspire sunt extrem de mari.

Spune-l cu voce tare

Pronunta numele din topul selectiilor tale cu voce tare, pe mai multe tonalitati. Pronunta-l alaturi de numele de familie si de al doilea prenume, daca este cazul. Iti place sonoritatea lui? Rimeaza armonios sau caraghios? Ia in calcul si eventualele porecle (chiar si cele rautacioase, deoarece copiii pot fi extrem de cruzi cateodata). Ti-ai striga copilul cu mandrie in orice circumstanta? Toate aceste raspunsuri te ajuta sa elimini numele pe care le-ai regreta mai tarziu.

Pronunta-l pe litere

Chiar daca ai tendinta sa fii creativa de multe ori, vezi cat este de dificil sa il pronunti pe litere. Copilul tau va fi frustrat de cerintele permanente de a da lamuriri asupra caligrafiei numelui sau, in special la scoala si in alte cercuri formale.

Verifica-i semnificatia

Numele copilului tau ar trebui sa evoce sentimente placute si trasaturi nobile. Aceste calitati ar fi ideal sa il reprezinte in viitor si sa respecte sexul sau, precum si nevoia de a se simti unic.

Analizeaza-i sonoritatea

Nu este suficient ca prenumele izolat sa sune bine si placut, el trebuie sa se imbine perfect cu sonoritatea intregului nume al copilului. Ai grija sa nu formeze o cacofonie cu numele de famile sau al doilea prenume, nu este recomandat sa fie greu de pronuntat sau sa trimita cu usurinta la porecle ridicole. De pilda, Savana Ana poate fi completat cu usurinta de carcotasi sub forma de "Savana Ana banana".

Atentie la dimensiune

Poti sa iti scutesti copilul de multa frustrare in viitor (cand completeaza cereri, de pilda), alegand o dimensiune medie pentru intregul lui nume. Patapievici Hortensia Brandusa Lacramioara este, cu siguranta, o optiune nefericita.

Onoreaza traditia

Numele care onoreaza traditia familiei au o insemnatate aparte si nu pot decat sa faca o impresie placuta pentru toti membrii acesteia. Poti fi creativa inspirandu-te din numele bunicii si al strabunicii, iar din Sofia si Maria sa rezulte Sofia-Maria. Poti alege orice persoana draga din generatiile trecute si sa adaptezi numele dupa bunul plac, astfel incat sa sune original si nemaintalnit.

Atentie la inedit

Nota de inedit a numelui pe care il alegi pentru copilul tau este importanta si te poate face mandra pe viitor, insa ai grija sa nu exagerezi cu inventivitatea. De pilda, fetita actritei Gwyneth Paltrow se numeste Apple (mar). Nu ii poti contesta originalitatea si aria extrem de restransa de raspandire in randul copiilor nou-nascuti, insa din prisma semnificatiei lucrurile stau mult mai rau.

Urmareste tendintele

O alta modalitate inedita prin care poti gasi un nume splendid pentru copilul tau este sa urmaresti tendintele in curs. Chiar daca nu vrei ca puiul tau sa se numeasca David, ca 90% dintre baieteii nascuti intr-un anumit an, poti sa gasesti o variatiune a numelui care sa iti placa (Darius, de exemplu).

Alege un nume evolutiv

O alta idee excelenta este sa alegi un nume capabil sa "creasca" si sa se "maturizeze" odata cu puiul tau, viitor adult. Beti este grozav pentru o papusica de trei anisori, pusa pe sotii, insa nu se va potrivi la fel de bine daca aceasta va ajunge o avocata serioasa la 28 de ani. Prin urmare, este ideal sa alegi un prenume usor de tranformat in alint, dar cu o sonoritate solemna in forma sa originala.

Nu ignora criteriul etnic

Chiar daca in anii trecuti se purtau numele straine, in special cele spaniole, anul 2011 a venit cu un nou val de nume romanesti preferate cu precadere de catre parinti. Fii mandra de apartenenta ta etnica si insufla aceeasi atitudine copilului tau. Maria Fernanda este deja invaluit intr-un aer de ridicol, nicidecum nu starneste admiratie. Cateodata, identitatea etnica si culturala conteaza mai mult decat crezi.

Alege cu grija al doilea prenume

Desi nu i se acorda la fel de multa atentie, al doilea prenume este si el important pentru viitorul copilului tau. Gandeste-te cate persoane cunosti cu un nume secret, pe care nu il folosesc niciodata in recomandari (Vasilica, Ileana, Haralambie etc). Nu ceda insistentelor celor din familie (o bunica care solicita sa i se duca numele mai departe, de pilda). Parerea ta si a partenerului tau este cea mai importanta.

Preintampina conflictele

Multe familii intra in conflict pe tema numelui copilului. Cel mai bine este sa faci o lista cu optiunile tuturor, sa o fotocopiezi si sa o inmanezi fiecaruia in parte. Dupa 2 saptamani, poti face un clasament impreuna cu viitorul tatic si sa il comunici celorlalti. Faptul ca ti-a pasat de opinia membrilor familiei va atenua tensiunile si vei putea ajunge la o versiune finala fara sa fii aspru judecata.

Relaxeaza-te

Cel mai frumos nume pentru copilul tau se afla mai aproape de tine decat crezi: asculta-ti instinctul si lasa-l sa vina natural.

Spune-ne in sectiunea comentariilor cum ai ales tu numele puiului tau!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alegere nume copil Nume copii

Articole recomandate

Citeste si despre