Recuperarea dupa a doua nastere, mai grea decat dupa prima nastere?

/ / Modificat: 2017-10-26
Recuperarea dupa a doua nastere, mai grea decat dupa prima nastere?

Nimeni nu poate spune cu certitudine daca recuperarea de dupa a doua nastere va fi mai grea sau mai usoara decat prima, insa niste diferente notabile pot exista, unele pozitive, altele negative.

Iata principalele capitole la care poti observa deosebiri:

1. Perceptia

Intai, faptul ca deja ai mai trecut printr-o nastere (indiferent daca a fost naturala sau prin cezariana) te ajuta sa stii la ce sa te astepti, ceea ce te poate face sa te simti mai stapana pe situatie si, prin urmare, sa ai o alta perceptie asupra durerilor si a disconfortului de dupa nastere (sa ti se para mai usoare).

2. Tipul de nastere

In ce priveste recuperarea in functie de tipul de nastere, cea de dupa cezariana poate fi mai grea fata de prima data, pe cand cea de dupa nasterea naturala poate fi mai usoara.

3. Lactatia

De regula aceasta se instaleaza mai devreme la a doua sarcina, iar posibilele probleme legate de alaptare sunt reduse fata de prima data, ceea ce inseamna un plus in starea ta psihica si fizica.

4. Atentia pe care o primesti

Daca la primul copil familia si apropiatii au fost extrem de atenti cu tine ca sa nu te obosesti prea tare, la al doilea copil s-ar putea sa nu mai fie chiar atat de atenti, ceea ce inseamna efort suplimentar pentru tine si implicit o recuperare mai greoaie dupa a doua nastere.

5. Contractiile

Contractiile, cele de dupa nastere, care fac ca uterul sa isi revina cat de cat la forma initiala, pot fi mult mai accentuate fata de prima nastere, din pricina faptului ca muschii tind sa fie mai slabiti, astfel ca organismul trebuie sa depuna un efort mai mare pentru a-i strange la loc.

6. Pozitia fatului

O alta schimbare care poate veni in recuperarea la a doua sarcina este cea legata de locul in care sta copilul in burtica ta. Mai exact, fatul poate fi pozitionat mai jos in abdomen fata de prima data, tot pentru ca muschii pot fi inca slabiti (indeosebi daca sarcinile sunt la diferenta mica de timp).

In cazul in care fatul a stat mai jos in abdomen, cel mai probabil ai avut de castigat in privinta respiratiei si a alimentatiei (ai respirat mai usor cand sarcina a devenit mare si ai avut mai putine probleme la stomac), insa ai mers mai des la toaleta (deoarece fatul a apasat mai mult pe vezica urinara), ai simtit mai multa presiune la nivelul spatelui si mai mult disconfort in zona pelviana.

Dincolo de aceste aspecte, recuperarea tonusului muscular va fi clar mai grea in cazul in care copilul a stat mai jos atunci cand a fost in burtica.

7. Incontinenta urinara

De asemenea, presiunea asupra vezicii urinare poate fi mai mare la a doua sarcina, tot din pricina muschilor slabiti, fapt care poate duce la aparitia incontinentei urinare. Exercitiile Kegel pot ajuta la acest capitol, desi uneori poate fi nevoie chiar de o interventie chirurgicala pentru a te recupera complet.

8. Vergeturi

La fel, la a doua sarcina te poti alege cu vergeturi, chiar daca la prima nu ai avut parte de asa ceva. In privinta acestora, odata formate, nu prea mai poti face mare lucru pentru a-ti recupera aspectul de dinante, in afara de o eventuala interventie chirurgicala estetica sau de un tratament cu laser.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Recuperare nastere Recuperare dupa nastere A doua nastere

Articole recomandate

Citeste si despre