Baby blues sau depresia usoara dupa nastere. De ce te simti trista in primele zile sau saptamani dupa ce ajungi cu bebelusul acasa

/ / Modificat: 2024-02-11
Baby blues sau depresia usoara dupa nastere. De ce te simti trista in primele zile sau saptamani dupa ce ajungi cu bebelusul acasa

 

In timpul nasterii noi, femeile, trecem printr-o transformare uriasa in doar cateva ore. Acele schimbari notorii nu se produc doar in corpurile noastre, ci si in mintea noastra! Poate ca ti-ai imaginat altfel primele zile ca mama sau observi ca sentimentul care te invadeaza acum nu este cel la care te asteptai, ceea ce te face sa te intrebi: de ce sunt trista?

Afla totul despre celebrul "baby blues" sau despre depresia usoara postnatala.

Creierul tau dupa nastere

In timpul sarcinii, probabil ca, la fel ca milioane de femei din intreaga lume, ti-ai imaginat ziua nasterii ca pe o zi plina de emotie si bucurie - si cum ai putea sa nu o faci? Iti vei tine in sfarsit copilul in brate dupa o lunga asteptare! Data la care te-ai gandit in ultimele luni a sosit in sfarsit.

Si, desi este cu siguranta o zi emotionanta, plina de bucurie pentru sosirea unui nou membru in familie, s-ar putea ca sentimentele tale sa nu fie tocmai de bucurie. De fapt, in timp ce multe femei se indragostesc in momentul in care isi vad bebelusul sau sunt extaziate cand il aud plangand pentru prima data, nu este intotdeauna asa. Dar nu iti face griji, acesta este un sentiment foarte normal. Tocmai ai trecut prin unul dintre cele mai importante, transcendentale si transformatoare momente din viata ta de femeie: ai dat o noua viata. Si asta nu este orice lucru obisnuit.

Baby blues sau depresie postnatala usoara

Odata ce travaliul s-a incheiat, mintea si corpul tau sunt intr-o stare foarte sensibila, fragila si emotionala. Hormonii continua sa isi faca treaba si, desi corpul tau a terminat de purtat copilul, vei continua incet sa te transformi si sa te recuperezi.

Toate acele schimbari hormonale pe care le experimentezi in timpul si dupa nastere iti pot da corpul peste cap. Nivelul de estrogen si progesteron a crescut excesiv dupa nasterea copilului si, bineinteles, acestea iti influenteaza emotiile, provocand stari de spirit neasteptate.

In unele cazuri, multe femei experimenteaza o serie de sentimente negative sau tristete in primele zile dupa nastere, cum ar fi:

  • Iritabilitate
  • Oboseala
  • Crize de plans nejustificate
  • Pierderea poftei de mancare
  • Dificultati in a adormi
  • Susceptibilitate crescuta

Daca te identifici cu toate sau cu cele mai multe dintre acestea in cele trei pana la cinci zile de la nastere, nu iti face griji. Te confrunti cu o usoara depresie postpartum sau cu ceea ce se numeste "baby blues".

Ce facem in aceasta privinta?

Daca ai baby blues sau o usoara depresie postpartum, nu te alarma si nu te simti vinovata ca nu esti radianta sau fericita in primele saptamani. Fii blanda cu tine insati si gandeste-te la toata munca si efortul prin care a trecut corpul tau pentru a crea si a da viata copilului tau.

Asa cum am mentionat, aceste sentimente sunt normale si, pe masura ce trec zilele, cu cat te recunosti si te simti mai confortabil cu tine si cu bebelusul tau, cu atat vei deveni mai increzatoare si cu atat mai mult baby blues-ul va disparea.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Depresie postanatala Depresie mama

Articole recomandate

Citeste si despre