Ce medicatie se foloseste frecvent la nastere?

/ / Modificat: 2017-04-11
Ce medicatie se foloseste frecvent la nastere?

Nasterea este un moment de care se tem foarte mamici atunci cand aleg sa nasca pe cale naturala. Atunci cand ti se rupe apa se instaleaza travaliul, iar valul de dureri care incep sa apara pot fi insuportabile. De aceea, poti apela la o medicatie specifica menita sa calmeze aceste dureri sau sa le faca mai suportabile. Alegerea ei ramane in general la latitudinea ta, dar si medicul o poate recomanda.

Anestezia epidurala

Anestezia epidurala este metoda cea mai folosita de ameliorare a durerilor nasterii. Desi este mai populara, ea nu are niciun grad de obligativitate, femeia putand refuza complet anestezia in timpul nasterii.

Ea este realizata de un medic anestezist sau de o asistenta medicala cu experienta in asa ceva si presupune injectarea intre doua vertebre ale spatelui a unui produs analgezic. Ea blocheaza impulsurile nervoase de la segmentele de jos ale sirei spinarii avand ca efect suprimarea sensibilitatii la durere.

Medicatia administrata consta in bupavacaine, cloroprocaina sau lidocaina. Acestea se folosesc in combinatie cu epinefrina, morfina, clonidina sau fentanil.

Analgezice

Medicatia analgezica este extrem de folosita in cazul femeilor care se afla in travaliu, pentru a diminua durerile insuportabile. Din aceasta categorie de medicamente fac parte morfina si meperidina. Ele sunt de regula injectate pacientelor sau administrate intravenos.

Spre deosebire de alte medicamente, analgezicele au un efect sistemic, actionand la nivelul intregului corp. Pentru a nu aparea efecte secundare nedorite se recomanda administrarea calmantelor la o distanta de cateva ore inainte de momentul nasterii

Tranchilizante

Acestea nu actioneaza direct asupra durerii, insa te ajuta sa te relaxezi si sa te calmezi. Pentru a actiona asupra durerilor ele se folosesc in combinatie cu analgezicele. In acest fel, efectul este garantat. Totusi, medicii nu prea recomanda tranchilizantele pentru ca acestea pot avea efecte secundare serioase atat la mama, cat si la fat daca nu sunt administrate cum trebuie.

Rahianestezia

Rahianestezia sau "spinal block" este o anestezie locala asemanatoare epiduralei, dar spre deosebire de aceasta are un efect mult mai rapid. Se foloseste aproximativ aceeasi medicatie ca in cazul epiduralei, iar metoda de administrare este tot prin coloana (in lichidul cefalorahidian).

Desi actioneaza intr-un timp mult mai rapid decat epidurala, efectul acesteia tine mult mai putin, acest lucru facand-o mai recomandabila in cazul nasterilor prin cezariana.

Rahiperianestezia

Rahiperianestezia rezulta din combinarea rahianesteziei si epiduralei. Aceasta combinatie se considera a fi mult mai eficienta in cazul ameliorarii rapide, dar si pe termen lung a durerii. Se foloseste medicatia anestezica locale ca in cazul anesteziei epidurala.

Pentru ca anestezia epidurala isi face efectul cam in 40 de minute, dar trece mult mai greu, iar rahianestezia in 5-10, dar dureaza foarte putin, combinatia celor doua permite controlarea durerii din ambele puncte de vedere.

Entonoxul

Aceasta metoda de anesteziere presupune inhalarea unui gaz numit enotonox printr-o masca situata la nivelul gurii si nasului. Entonoxul este de fapt un amestec de oxigen si oxid nitric care sunt respirate la inceputul fiecarei contractii timp de 20 de secunde. Durerea nu este indepartata complet, dar devine suportabila si usor de controlat.

Efectul entonoxului dureaza aproximativ un minut. Tocmai de aceea, daca vei folosi aceasta metoda, vei fi nevoita sa inhalezi gazul in reprize repetate, atunci cand apar contractiile.

Anestezia locala

Cele mai comune tipuri de anestezii locale aplicate la nastere sunt anestezia nervului rusinos, infiltrarea perineala si anestezia paracervicala. Acestea nu sunt foarte folosite de catre medici in nasteri pentru ca se prefera aproape intotdeauna "sora lor vitrega", adica anestezia epidurala, considerata a fi mult mai sigura si eficienta.

Anestezia nervului rusinos presupune injectarea anestezicului prin colul uterin si amorteste toata zona inferioara a vaginului, perineul si vulva posterioara.

Infiltrarea perineala sau anestezia spinala este intalnita destul de des, dar nu prezinta o eficienta la fel de mare, iar anestezia paracervicala prezinta riscuri prea mari pentru a fi folosita la nastere. Aceasta are ca efect secundar scaderea frecventei cardiace a fatului cu mai mult de 15%.

Anestezia generala

Anestezia generala incepe sa isi piarda din notorietate si utilizare la nasteri. Astazi se merge mai mult pe mana anesteziilor locale. Anestezia generala se administreaza in general in cazuri de cezariana sau cand un alt tip de anestezie sau medicatie nu sunt tolerate de organismul tau sau nu prezinta eficienta.

Ea atenueaza nu numai durerile nasterii, dar presupune pierderea totala a cunostintei. Anestezicul se administreaza pe cale inhalatorie (cu gaze anestezice) si dureaza foarte putin, in jur de cateva minute. Aceasta se administreaza exact in apropiere de momenetul nasterii copilului, pentru ca anestezicul sa nu ajunga si la el.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Medicatie dureri nastere

Articole recomandate

Citeste si despre