Epidurala nu functioneaza la gravide supraponderale?

/ / Modificat: 2013-11-27
Epidurala  nu functioneaza la gravide supraponderale?

Anestezia epidurala este una dintre metodele uzuale la care apeleaza gravida pentru a mai alina din durerile insuportabile ale nasterii. Ea a devenit in timp o forma de anestezie la care apeleaza majoritatea femeilor care opteaza pentru nasterea naturala. In unele cazuri exista riscul ca aceasta enestezie sa nu "prinda", adica sa nu aiba efectul scontat. Unul dintre aceste cazuri se refera la femeile supraponderale.

Este anestezia epidurala inutila in cazul femeilor supraponderale?

Specialistii sustin ca nu exista nicio dovada clara care sa ateste ca epidurala nu functioneaza la femeile care au o greutate peste media admisa. Greutatea unei femei nu are nimic de-a face cu efectul medicatiei contra durerii in timpul travaliului.

Cand apar problemele epiduralei in cazul supraponderalelor?

Cand vine vorba de gravide supraponderale nu anestezia epidurala in sine devine o problema, ci montarea ei corecta, astfel incat sa aiba rezultatul scontat.

Epidurala se monteaza printr-un tub subtire in spatele gravidei (mai exact in spatiul epidural, in jurul maduvei spinarii), iar de acolo trece direct in nervii spinali amortind zona inferioara a corpului. In acest fel, procesul nasterii devine mult mai suportabil pentru pacienta. In cazul supraponderalelor, este posibil ca acest proces de montare sa devina greoi, iar medicatia sa nu ajunga acolo unde trebuie.

Anestezia epidurala devine ineficienta numai daca anestezistul nu reuseste sa introduca cateterul epidural in punctul vizat pentru ca aceasta sa aiba efect. Din acest motiv, la femeile care au greutate foarte mare se folosesc ace de dimensiuni diferite, astfel incat medicatia sa poata fi localizata acolo unde trebuie, chiar si prin tesuturile adipoase greu de patruns.

Totul depinde de abilitatea si experientea anestezistului de a manui acele astfel incat sa functioneze. Cu cat anestezistul are o experienta mai mare cu privire la paciente supraponderale carora le-a facut aceasta anestezie, cu atat sansele sunt mai mari ca aceasta sa sa aiba efect.

Odata ce a medicatia ajunge in nervii spinali anestezia functioneaza la femeile cu greutate peste medie exact ca in cazul unor femei cu greutate normala.

Este cezariana o optiune mai buna pentru supraponderale?

Se pare ca in urma unor cercetari minutioase cu privire la riscul la care se supun gravidele supraponderale atunci cand nasc in mod natural, nasterea prin cezariana pare o optiune demna de luat in seama. Una dintre problemele vizate atunci cand vine vorba de nasterea vaginala la femeile care sufera de obezitate sau care iau foarte mult in greutate in al treilea trimestru de sarcina este chiar aceasta dificultate ca anestezia epidurala din timpul nasterii naturale sa prinda.

Exista si alte riscuri la care se supun pacientele supraponderale in timpul nasterii vaginale, de aceea nasterea prin cezariana pare sa fie o optiune mai sigura, mai ales pentru sanatatea viitoarei mame.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anestezie epidurala

Articole recomandate

Citeste si despre