Copilul nascut prematur

/ / Modificat: 2013-10-22
Copilul nascut prematur
Intrebare:

- Am un copil in varsta de 2 luni. S-a nascut prematur la 6 luni, din spusele medicilor. La nastere a avut greutatea de 600 g, o greutate foarte mica, intr-adevar insa copilul a avut cateva crize de apnee.... ceva cu respiratia. Daca gresesc va rog sa-mi spuneti (apnee = insuficienta respiratorie). Acum copilul are greutatea de 1800g. Acum 2 zile copilului meu, in spital fiind, pe un motiv ca ar fi anemic i s-a facut transfuzie de sange. Mie unul nu mi-a luat sange si nici sotiei mele care este cu el in spital. Dupa putin timp de la transfuzie, copilul a facut comotie cerebrala, a stat in criza, afost resuscitat respirator prin ventilatii timp de aproape 10 - 12 ore. Copilul si-a revenit insa as vrea sa stiu daca doctorul a procedat corect, pe baza informatiilor pe care le stiu si pe care vi lea-m dat, si ce riscuri sunt in viitor. Sunt complet derutat si nervos pe medicina fiindca mi-am vazut copilul de cateva ori si arata mai bine ca toti ceilalti nascuti normal. Plimba ochisorii, era rumen in obraji si avea foarte multa energie. Cum de s-a ajuns dintr-o data sa faca comotie cerebrala cand el era un copil sanatos, cel putin dupa aparente. As vrea sa stiu in ce conditii este nevoie de transfuzie de sange la un nou - nascut la varsta de 2 luni si care sunt reactiile adverse ce pot aparea.

Raspuns:

Un prematur este un copil nascut inainte de saptamana 37 de gestatie, cu o greutate de obicei sub 2500 g. Cu cat greutatea la nastere si varsta gestationala sunt mai mici cu atat riscul aparitiei complicatiilor este mai mare si prognosticul este mai sever.

Aceasta deoarece organele sunt imature si functiile acestora sunt deficitare (si in special functia respiratorie si cea cerebrala), ceea ce face foarte dificila adaptarea acestor copii la viata extrauterina.

Astfel, complicatiile prematuritatii se pot clasifica in:

  • complicatii precoce: sindromul de detresa respiratorie, apnee recidivanta (oprirea respiratiei pentru mai mult de 20 de secunde), hemoragie peri si intraventriculara (hemoragie cerebrala), hemoragie pulmonara, infectii, icter
  • sechele tardive: hipotrofie, anemie, rahitism, oculare (miopie, strabism), auditive (hipoacuzie, surditate), neurologice (paralizie, diplegie, epilepsie), si tulburari psihice.

    Ingrijirea acestor sugari presupune masuri intensive: imediat dupa nastere trebuie corectate toate deficientele hidroelectrolitice si trebuie monitorizate functiile vitale.

    In unele cazuri prematurii pot prezenta anemii severe, care pun in pericol viata acestora daca nu se instituie transfuzii sangvine. Nu exista o varsta potrivita la care se instituie transfuziile: transfuzia de sange este o masura care se instituie in cazul in care anemia este atat de severa incat pericliteaza viata pacientului.

    Riscurile unei transfuzii de sange sunt legate de riscurile unei transfuzii accidentale de sange incompatibil (se intampla foarte rar) si de riscul transmiterii unor infectii, care de asemenea, este eliminat actual prin verificarea sangelui.

    Hemoragia intracerebrala (comotia) nu este rezultatul transfuziei sangvine: este o complicatie frecventa care apare la prematurii foarte mici (sub 1000g); chiar daca acesti sugari pot fi "aparent sanatosi", organele lor sunt imature, vasele sangvine sunt fragile putandu-se produce hemoragii la diverse nivele, sistemul imunitar este de asemenea imatur ceea ce-i predispune la infectii severe si toate acestea contribuie la evolutia imprevizibila a prematurilor.

    Alina Pop-Began
    - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva- 
    Detalii specialist
    <
  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Bebelusi nascuti prematur

    Articole recomandate

    Citeste si despre