Este afectat bebelusul de nasterea prin cezariana?

/ / Modificat: 2014-01-30
Este afectat bebelusul de nasterea prin cezariana?

Cezariana ar trebuie sa fie o ultima solutie la care sa se apeleze, doar in cazul in care nu exista posibilitatea nasterii naturale. Astazi, cele mai multe femei apeleaza de bunavoie la aceasta metoda de nastere si nu din cauza faptului ca medicul o impune, ci din propria vointa. Sa nu crezi insa ca este atat de sigura! Exista mai multe riscuri si chiar posibilitatea ca fatul sa fie afectat!

Probleme de respiratie

Copiii nascuti prin cezariana sunt mai supusi riscului de a dezvolta probleme de respiratie, ca de exemplu tahipneea tranzitorie. Aceasta reprezinta o respiratie anormala, extrem de accelerata, care se manifesta in primele zile dupa nastere.

Leziuni fetale

Bebelusul tau poate fi ranit in timpul nasterii prin cezariana. Chirurgul poate atinge accidental copilul atunci cand face incizia uterina.

Boli imunologice

Copiii nascuti prin aceasta metoda prezinta un risc crescut de a dezvolta la maturitate boli ale sistemului imunitar. Cercetatorii sustin ca in timpul nasterii ADN-ul copiilor este compromis ceea ce conduce la slabirea sistemului imunitar si la crearea unui teren predispozant pentru aparitia bolilor imunologice. Cele mai frecvente sunt diabetul, alergiile, leucemia si astmul.

Tulburari din spectrul autist

Inca nu exista dovezi stiintifice in acest sens, dar tot mai multi specialisti sunt de parere ca exista o legatura intre nasterea prin cezariana si dezvoltarea autismului la copii sau a altor tulburari din spectrul autist.

Absenta atasamentului in relatia mama-bebe la nastere

Legatura unica dintre mama si bebe la nastere se stabileste mai greu in cazul nasterilor prin cezariana. Acest lucru se explica prin faptul ca oxitocina, hormonul dragostei si prolactina, hormonul maternitatii se secreta in timpul nasterii vaginale si al contactului piele-pe-piele. Acest lucru afecteaza copilul, pentru ca apare intarziere in comportamentul de supt (deci in alaptare).

Probleme asociate nedezvoltarii unor organe

Plamanii si creierul fatului se dezvolta destul de tarziu in sarcina. Daca cezariana se impune intre saptamanile 34-36 de saptamani este foarte probabil ca micutul sa aiba probleme cu:

  • respiratia;

  • hranirea;

  • mentinerea unei temperaturi normale;

  • icterul.

Riscuri asociate anesteziilor si medicatiilor folosite

Unele tipuri de anestezie si medicatie (anestezia generala, anestezia paracervicala, tranchilizantele etc.) folosite in nastere pot afecta fatul. Multe dintre acestea nu se folosesc decat in cazuri extreme, insa daca medicul este nevoit le va aplica, iar riscurile sunt mari.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere cezariana Cezariana Nastere

Articole recomandate

Citeste si despre