Ligaturarea cordonului ombilical: tot ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2017-07-20
Ligaturarea cordonului ombilical: tot ce trebuie sa stii

Cordonul ombilical are un rol vital in dezvoltarea bebelusului in pantec. El asigura atat transportul nutrientilor proveniti din placenta la fat, cat si eliminarea produsilor toxici de metabolism. Tot cordonul ombilical este cel care ajuta bebelusul sa respire in timpul nasterii, pana cand plamanii acestuia se umplu pentru prima data cu aer.

Taierea tardiva a cordonului ombilical, la 2-3 minute dupa nastere, scade riscul aparitiei icterului neonatal si previne carenta de fier.

Anatomia cordonului ombilical

Cordonul ombilical se formeaza in a 5-a saptamana dupa conceptie, inlocuind sacul vitelin ca sursa de nutrienti pentru fat. El nu este legat direct de sistemul circulator al mamei, ci de placenta, scazand astfel riscul transmiterii unor infectii virale de la mama la bebelus.

Cordonul ombilical este compus din doua artere si o vena, protejate de o substanta gelatinoasa. Arterele transporta sangele lipsit de oxigen si substantele nutritive de la bebelus la placenta, in timp ce vena ombilicala aprovizioneaza corpul bebelusului cu sange oxigenat.

Pana la sfarsitul sarcinii, lungimea cordonului ombilical poate atinge si 60 de centimetri.

Taierea cordonului ombilical

Odata venit pe lume, bebelusul incepe sa respire singur si nu mai are nevoie de cordonul ombilical. Prin urmare, asistenta sau moasa va prinde cordonul cu o clema si il va taia. Procedeul nu este deloc dureros pentru bebelus, deoarece cordonul ombilical este lipsit de nervi

Personalul medical va aseza nou-nascutul pe un scutec steril si caldut, ii va sterge tegumentele si va aspira secretiile din cavitatea bucala si din nas cu ajutorul unui sonde sterile. Dupa incetarea pulsatiilor cordonului ombilical, acesta se penseaza si se sectioneaza cu ajutorul unui cleste special. Ligaturarea (legarea) cordonului se executa cu ata chirugicala sau cu o clema sterila, la o distanta de circa 3 cm fata de buricul bebelusului.

Restul cordonului, cunoscut sub denumirea de bont ombilical, va fi sters cu alcool iodat, pentru prevenirea infectiilor, si pansat. Pansamentul steril se pastreaza 24 de ore, dupa care poate fi inlaturat pentru a permite o vindecare rapida si naturala a ombilicului

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda taierea cordonului ombilical la 1-3 minute de la nastere, pentru a permite sangelul bogat in fier, provenit din placenta, sa treaca prin cordon, in corpul bebelusului. Ultimele studii in domeniul au aratat ca amputarea cordonului imediat dupa nastere creste riscul de icter, in timp ce ligatura tardiva previne carenta de fier.

Ingrijirea bontului ombilical

Dupa aproximativ 10 zile de la nastere, bontul ombilical se usuca si cade, lasand in urma o mica rana, ce se va vindeca in scurt timp. Zona ramane insa extrem de sensibila, de aceea trebuie sa ai grija cand ii speli sau il schimbi de scutec.

Este foarte important sa mentii bontul curat si uscat. Impatureste scutecul bebelusului sub buric, astfel incat bontul sa fie expus la aer si sa nu intre in contact cu urina. Pentru a-i curata pielea, sterge bebelusul cu un prosop curat inmuiat in apa calda. Poti sa ii faci prima baie generala dupa caderea buricului.

In unele cazuri, in locul bontului, se formeaza o zona mica, rosie, de tesut cicatrial, cunoscuta sub numele de granulom ombilical, care se vindeca de regula de la sine. Totodata, poti observa cateva picaturi de sange pe scutec. Este un lucru normal. Cere sfatul pediatrului, in cazul in care esti ingrijorata de aspectul buricului celui mic.

Unii pediatrii recomanda mamicilor sa aplice pe bontul ombilical comprese inmuiate in alcool, o data sau de doua ori pe zi. Aceasta practica este invalidata insa de cele mai recente studii, care demonstreaza ca vindecarea are loc mai repede, in cazul in care ombilicul este expus la aer.

Exista situatii in care poate aparea o infectie a fragmentului de cordon. Suna imediat la 112, in cazul in care:

- observi pete de sange mai mari de 5 cm in zona bontului ombilical;

- ai aplicat presiune la nivelul buricul de doua ori, timp de 10 minute, dar sangerarea nu s-a oprit;

- apar dungi rosii pe ombilic;

- pielea din jurul buricului s-a inrosit, iar roseata are tendinta sa se intinda mai departe pe abdomen;

- temperatura rectala a nou-nascutului depaseste 38 de grade.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cordon ombilical Taiere cordon ombilical nastere Rol cordon ombilical

Articole recomandate

Citeste si despre