Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Morfina, sol.inj.

Indicatii:
Adulti: dureri neoplazice si tabetice; intoxicatie cu Atropina; edem pulmonar acut, infarct (cu prudenta). Copii: se foloseste la urgente in caz de extrema necesitate.

Contraindicatii:
Abdomen acut; insuficienta renala; staza bronsica, traumatisme cerebrale (pericol de paralizie respiratorie).

Reactii adverse:
Morfina poate determina greata, urmata de varsaturi, constipatie, uneori hipotensiune. Copiii tolereaza, de obicei, rau morfina. La unii pot aparea manifestari de idiosincrazie, chiar la dozele cele mai mici, care pot determina paralizia centrului respirator.

Compozitie:
Fiole 1 ml continand clorhidrat de morfina 0,02 g.

Actiune:
Morfina este un sedativ puternic al durerilor, prin actiune directa centrala. Actiunea depresiva asupra scoartei favorizeaza, intr-o oarecare masura, somnul. Prin acelasi mecanism deprima respiratia si inhiba centrul tusei. Asupra tonusului sfincterelor, morfina are in general proprietatea de a-l mari. Morfina administrata repetat, da obisnuinta.

Administrare:
La sugari nu se prescrie. Copii: 2-3 ani: se foloseste in mod cu totul exceptional; 3-6 ani: 1- 2 mg, 1-2 ori pe zi subcutan; 7-15 ani: 3-7 mg, 1-2 ori pe zi subcutan. Ca doza nu se va depasi 0,01 g in 24 de ore, chiar la copii mari (10-15 ani). Adulti: 0,01-0,02 g pentru o data, in injectii subcutanate.
< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z