In vizita la fabrica Danone din Bucuresti

/ / Modificat: 2012-10-16
In vizita la fabrica Danone din Bucuresti

Ziua de 12 septembrie o notam in calendar ca fiind ziua in care comunitatea Copilul.ro a fost in vizita la fabrica Danone. Am adunat un grup de mamici, o parte dintre ele cu copilasi cu tot, si am mers impreuna sa descoperim cum se face iaurtul.

 Danone

Dupa ce am facut cunostinta cu reprezentatii Danone care urmau sa ne prezinte fabrica si procesul de producere a iaurturilor, ne-am echipat corespunzator: cu halete, bonete, botosi, dopuri de urechi si ochelari, ne-am spalat pe maini, respectand astfel regulile de curatenie ale fabricii, si am pasit spre liniile de productie. Au mers cu noi si cativa dintre copilasii mai mari ai comunitatii, iar cei mici au ramas sa se distreze cu Nino Nino Danonino.

Danone

Ca niste copii ajunsi intr-un loc nou, am cascat ochii la tancurile mari in care se depoziteaza laptele crud, la pompele de lapte, omogenizatoare si cate si mai cate tevi mari si mici care contribuie la procesul de producere a iaurtului. Mirosul pregnant de lapte si mostrele de lapte din containere aduse de personalul fabricii nu au facut decat sa ne creasca apetitul si pofta pentru produsul ce aveam sa-l degustam la finalul vizitei.

Danone

Cum se face iaurtul?

Am aflat ca Danone colaboreaza cu un numar de 57 de ferme furnizoare de lapte, iar laptele este luat de aici doar in cisternele izoterme ale fabricii si doar dupa ce reprezentantul Danone efectueaza un test al laptelui la fata locului (de fiecare data cand ia lapte de la o ferma).

Danone

Laptele este apoi adus la fabrica, trece de un nou rand de teste, iar prin centrifugare, se separa smantana (grasimea din lapte) de laptele degresat.

Apoi este pasteurizat (fiert la o temperature de 90-95 grade Celsius timp de 5 minute), se adauga fermentii si… e gata iaurtul. In unele cazuri, produsul este pus in recipiente gata fermentat, in altele, produsul este pus in recipiente si lasat apoi sa fermenteze.

La fel, exista linii de productie in care produsul este pus in recipiente gata facute (dupa ce sunt dezinfectate), si linii de productie pe care se formeaza recipientele si produsul este pus imediat in ele.

Danone

Fermentii sunt cei care dau gustul si textura produsului si nu sunt produsi de Danone, ci de un producator care se ocupa doar de acest lucru. Christian Hansen este furnizorul cu care colaboreaza Danone si care ii ofera producatorului de lactate un ferment care este marca inregistrata Danone, nefiind folosit de niciun alt producator.

Ce ne-a impresionat in mod special a fost sala de monitorizare – o camera cu multe calculatoare de unde se dau comenzile care conduc laptele pe tot traseul lui inceput odata cu descarcarea cisternei. Da!, in sala cu tancurile de lapte si cu multe tevi mari si mici nu era niciun om, totul este controlat din aceasta sala. Asadar, in producerea iaurturilor Danone, sunt foarte putine procese manuale.

De unde vine laptele?

Foarte important ni s-a parut si modul in care sunt selectionate fermele. Asadar nu doar laptele este testat si supra-testat pana sa ajunga in iaurtul pe care il luam noi din raftul frigorific al supermarketului, ci si ferma in sine trebuie sa indeplineasca o multime de conditii pentru a ajunge sa colaboreze cu Danone. De la amplasare (sa nu aiba in apropiere vreun combinat chimic sau altceva ce ar putea influenta sanatatea vacutelor), la alimentatia si ingrijirea animalelor, o multime de lucruri sunt luate in considerare atunci cand se aleg fermele colaboratoare.

Danone

Liniile de productie in sine cu toate masinariile care puneau in miscare recipientele, turnau produsul in ele, puneau capacele, le sigilau, verificau etanseitatea ne-au facut sa ne simtim ca si cum am fi luat parte la o emisiune How It’s Made. Trecand pe langa banda unde se punea in recipient iaurtul cu fructe am simtit aroma de capsuni care a venit sa completeze mirosul de lapte de mai devreme. Am aflat si ca fructele adaugate in iaurturi vin (gata pasteurizate) in containere din Polonia, Germania sau Austria.

Danone

Toate produsele Danone sunt pastrate in depozitul (friguros) al fabricii timp de o zi, dupa care sunt livrate catre comercianti. Dupa ce am tremurat cateva minute in depozit, ne-am incalzit in salile de fermentare, unde temperaturile pot fi de 25 grade sau chiar de 35-40 grade Celsius, in functie de produs.

Am parasit fabrica in sine pentru o scurta prezentare despre Danone si pentru a gusta Branzica Natur Danonino, un produs nou lansat de Danone doar pe piata din Romania care vine in intampinarea nevoilor nutritionale ale copiilor din tara noastra. Mai exact, produsul este 100% natural, cu o proportie de 65% branzica de vaci si 35% iaurt si cu un continut optim de calciu si vitamina D.

Si noi si copiii ne-am bucurat de gustul si textura fina a noului produs.

Danone

Ca o curiozitate: Danone este forma adaptata a unui nume de alint – Danon, asa era dezmierdat Daniel, fiul lui Isaac Carasso, fondatorul Danone.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre