Creeaza amintiri de neuitat pentru copilul tau

/ / Modificat: 2021-07-26
Creeaza amintiri de neuitat pentru copilul tau

Poate unul dintre cele mai controversate subiecte legate de parenting se leaga de numarul optim de ore pe care parintii ar trebui sa il aloce copiilor. Exista multe studii care sustin ca timpul de calitate petrecut cu copilul este mai important decat numarul de ore petrecute alaturi de acesta. De exemplu, rezultatele primului studiu pe scara larga realizat de cercetatorii americani, publicat in urma cu mai multi ani in Journal of Marriage and Family, arata ca numarul de ore petrecute de parinti cu copiii lor, intre 3 si 11 ani, nu influenteaza modul in care acestia se comporta, avand chiar un efect minim asupra adolescentilor, inclusiv asupra performantelor scolare.

Daca durata nu e relevanta, probabil ca iti pui si tu problema ce ar trebui sa faci pentru a-i crea amintiri de neuitat copilului tau, care sa il formeze ca viitor adult. Iata cateva sugestii simple:

Fii implicat in preocuparile lui

Sunt multe momente in care – poate si fara sa iti dai seama – micutul tau te invita sa iei parte la anumite jocuri care pe el il bucura si il captiveaza. Atunci e momentul sa profiti din plin de asta si sa incepi sa te pui la mintea lui, intrucat doar in acest fel te va vedea drept camaradul sau de joaca, iar toate asteptarile tale de la el vor fi mai usor de perceput si indeplinit.

Fie ca iti propune un joc inventat de el, in care tu esti un personaj supranatural doar de el stiut, construieste un puzzle sau se crede colectionar de comori, nu il refuza si implica-te cat de mult iti permite timpul in preocuparile varstei lui, deoarece pentru el aceasta reprezinta validarea constiintei de sine, pe care si-o formeaza inca din primii ani de viata.

Cu alte cuvinte, participand la jocurile copilariei lui, iti vei face copilul sa se simta important si nu dat la o parte din ritmul vietii tale.

Descoperiti impreuna lumea inconjuratoare

Uneori, si tu, ca adult, ai nevoie de un ghid turistic pentru a explora viata si experientele acesteia. Te-ai gandit vreodata cum ar fi daca ai deveni tu unul pentru copilul tau? Lucrurile descoperite in familie raman amintiri pe viata si pietre de temelie pentru structura personalitatii copilului, motiv pentru care este necesar sa comunici cat mai mult cu micutul tau si sa ii oferi raspunsuri la fiecare intrebare despre lume si viata pe care acesta ti-o adreseaza. Dar ce te faci daca nici tu nu stii? Simplu, descoperiti impreuna si traiti la dublu bucuria cunoasterii.

Gandeste-te doar cum ar fi ca fetita sau baietelul tau sa te intrebe despre viata preistorica si tu, in loc sa ii spui ca nu stii, sa mergi la librarie, sa cumperi cea mai atractiva enciclopedie, sa improvizezi un cort cu lumini si, impreuna cu o lupa si o lampa, sa porniti impreuna in calatoria cunoasterii.

Ia-l in vacante de cate ori poti

Intr-adevar, adultii trebuie sa isi rezerve momente de intimitate pentru a mentine vie viata de cuplu si pentru a exista armonie in familie, insa asta nu insemna excluderea copilului din toate vacantele planificate.

In colectivul de copii, cei mici vorbesc foarte mult despre super-familia lor si locurile minunate in care au fost impreuna cu parintii. Chiar si o scurta drumetie din weekend sau o saptamana pe an la mare confera o bucurie deosebita copilului tau, facandu-l sa se simta special pentru familia din care face parte. Atunci cand va creste si va merge prin diferite locuri cu prietenii lui, va privi cu nostalgie locuri in care a fost dus pentru prima oara de parintii sai.

Mai mult, experientele noi si impactul cultural divers vor contribui la conturarea unei personalitati deschise schimbarii, care va intelege si accepta mai usor multiculturalitatea si diferentele dintre oameni, care nu ar trebui sa ii dezbine, ci sa ii uneasca.

Tu ce ai facut ultima data alaturi de copilul tau?

Sursa foto: Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jocuri ale copilariei

Articole recomandate

Citeste si despre