Indemnizatia de crestere a copilului in 2011

/ / Modificat: 2012-07-27
Indemnizatia de crestere a copilului in 2011

Pentru copiii nascuti dupa 1 ianuarie 2011 se aplica noile prevederi privind acordarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului, cuprinse in OUG 111/2010.

Pentru copiii nascuti pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, se vor aplica prevederile reglementate prin OUG 148/2005, cu stabilirea indemnizatiei la nivelul de 75% din media veniturilor, dar nu mai putin de 600 lei si nici mai mult de 3.400 lei.

Cine beneficiaza de drepturi conform OUG 111/2010?

Beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Persoanele eligibile conform OUG 111/2010 beneficiaza de unul dintre urmatoarele drepturi

  • concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni ce nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei;
  • concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni ce nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.


Noua formula de acordare a indemnizatiei pentru copiii nascuti incepand cu 1 ianuarie 2011 prevede reglementarea de masuri optionale la dispoztia parintilor, pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani sau pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Variantele de CCC pentru care se poate opta

Parintele opteaza pentru ramanerea in concediul pentru cresterea copilului (CCC)  pana la data la care acesta implineste varsta de 1 an.

Va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

Va beneficia de un stimulent de insertie pe piata muncii in cuantum lunar de 500 de lei, daca parintele se intoarce la activitatea profesionala pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an (in acest caz, stimulentul se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani). Parintele trebuie sa se intoarca la serviciu "inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an", adica nu in ziua in care copilul face 1 an si nici dupa aceasta data.

In situatia in care parintele nu se intoarce la serviciu, acesta va putea opta pentru acordarea unui concediu fara plata pentru ingrijirea copilului cu varsta intre 1 an si 2 ani.

Exemplu: Copilul implineste 1 an pe 10 ianuarie 2012. Parintele se intoarce la munca pe 9 ianuarie. Asta inseamna ca are dosarul pregatit din timp, ii mai ramane doar sa inceapa munca. Termenul de intoarcere la serviciu este un termen prestabilit indirect prin ordonanta.

Parintele opteaza pentru ramanerea in concediul pentru cresterea copilului (CCC) pana la data la care acesta implineste varsta de 2 ani.


Parintele va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei. In cazul acestei optiuni stimulentul de insertie nu se acorda.

Daca parintele se intoarce la serviciu inaintea implinirii varstei de 2 ani a copilului, nu primeste stimulent. Intoarcerea la serviciu pentru a primi stimulent trebuie sa se faca inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului. Odata ce a optat pentru CCC pana la 2 ani, nu mai poate sa opteze pentru alta varianta.

Parintele are un copil cu handicap

Pentru copilul cu handicap, parintele care indeplineste conditiile de eligibilitate prevazute de lege, va beneficia de concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia aferenta se va acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

In cazul copilului cu handicap acordarea stimulentului se realizeaza oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.

Pentru a opta pentru oricare dintre aceste variante, parintele trebuie sa depuna la primaria localitatii in care isi are resedinta, un dosar cu actele care dovedesc eligibilitatea sa.

Pentru plata indemnizatiei exista anumite termene, in functie de situatie si de momentul depunerii cererii.

Parintele solicita direct stimulentul de insertie, neoptand pentru concediul de crestere a copilului (CCC) de 1 an

Persoana indreptatita poate solicita direct stimulentul de insertie incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza concediul de maternitate, daca indeplineste conditiile pentru acordarea indemnizatiei. Daca la momentul cererii, persoana solicita de la inceput stimulentul de insertie, se considera ca si-a exprimat optiunea pentru varianta de concediu/indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an.


Aceasta optiune nu mai poate fi modificata pe parcurs, insa persoana poate reveni in CCC, pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an, cu plata unei indemnizatii si poate apoi continua cu stimulentul de insertie pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, situatie in care se intoarce la serviciu inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an.

Situatii reglementate de OUG 111/2010

  • Se suplimenteaza cuantumul indemnizatiei cu suma de 600 de lei incepand cu cel de-al doilea copil, pentru sarcinile multiple.

Intrebare: In cazul persoanei care a nascut gemeni, tripleti si unul dintre copii este incadrat deja cu grad de handicap, iar ceilalti copii sunt normali, iar persoana este beneficiara indemnizatiei pentru cresterea copilului cu handicap, pana la ce varsta se acorda majorarea indemnizatiei cu 600 lei pentru ceilalti copii?

Raspuns: Majorarea cuantumului indemnizatiei cu 600 de lei se acorda pana la implinirea de catre copiii normali a varstei de 2 ani.

  • Se suplimenteaza cuantumului indemnizatiei cu suma de 600 de lei pentru nasterile survenite in interiorul perioadei de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului.
  • Perioada in care mama s-a aflat in concediu de risc maternal, concediul prenatal, postnatal si concediul pentru cresterea copilului se considera stagii de cotizare in sistemul asigurarilor de sanatate, sociale si pentru somaj. De asemenea, aceste perioade constituie vechime in munca.
  • Se interzice angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;


b) salariatei/salariatului care se afla in perioada platii stimulentului de insertie. Extinderea interdictiei este posibila o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

  • Prelungirea concediului fara plata acordat dupa primele 3 nasteri, respectiv dupa primii 3 copii, de la 3 luni, la 4 luni, in vederea transpunerii prevederilor Directivei Consiliului UE din 8 martie 2010.

Stabilirea si plata drepturilor

Indemnizatia pentru cresterea copilului se cuvine pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primii 3 copii. De la a patra nastere se acorda doar concediu fara plata, fara drepturi banesti.

In cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera dreptul la indemnizatia de crestere a copilului se acorda o singura indemnizatie, prelungindu-se atat concediul pentru crestere cat si durata de plata a indemnizatiei.

Articolul este scris de Krisstina, moderatorul sectiunii Consiliere Juridica de pe Forum. Daca aveti intrebari in legatura cu indemnizatia de crestere copil va puteti loga pe forum si ii puteti adresa intrebari.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Indemnizatie 2011 Indemnizatie maternitate Indemnizatie crestere copil 2011 Stimulent de insertie Concediu de maternitate

Articole recomandate

Citeste si despre